August 17, 2012

Linnut putoavat kuin rukkaset

Raakkuva maalaisvaris on epäileväinen venäläisten pienoiskiväärien suhteen – syystäkin.
*
Päre on sitaatti kirjasta Aarne Kinnunen: Päätoiminen elämä. 
*
Olen nauranut estetiikan emeritusprofessori Aarne Kinnusen muistelmateosta lukiessani enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Kyseessä on siis hyvä jos hyväkin kirja. En suosittele sitä tosikoille enkä edes veitikoille. 'Hauskat, viisaat ja vittumaiset' sen sijaan ymmärtävät nopeasti, mistä siinä on kyse: - ongelmasta, metodista ja ratkaisusta.

[....]
Olen minä metsästänytkin. Kun kävi ilmeiseksi toisena kesänä huvilalla, että räkätit räkättäisivät, harakat nauraisivat hävyttömästi ja varikset kouluttaisivat poikasiaan salmen toisella rannalla noin 70 metrin päässä, pitäen hirveää meteliä, ajattelin aseistautua. Kerran olin päiväunella hyvin ansaitun aterian jälkeen, niin varis tuli ja rääkäisi, jolloin heräsin ja sanoin hänelle en sietäväni moista käytöstä. Hankin siis Urheiluase OY:stä eversti Tähtisen liikkeestä hänen suosittelemansa venäläisen pienoiskiväärin – venäläinen on halpa. ‘ Se on tarkka, ja lintu putoaa kuin rukkanen’. Se oli pitkäpiippuinen, varsin painava, mutta oli tarkka. Ammuin salmen toiselta rannalta, Enonkosken kunnan maalta, variksen männyn latvasta. En ole pitänyt lukua varisten määrästä, mutta kyllä niitä on alle kymmenen. Varis on hyvin oppivainen, ja nykyisin saa olla heiltä rauhassa. Myös harakka on hyvin oppivainen. Pari västäräkin pesää kärkkyvää harakkaa olen ampunut, eikä enempää tarvitse. Eivät ole vuosikausiin näyttäytyneet, ja västäräkki näyttää kiitolliselta keikuttaessaan pyrstöään. Sen sijaan räkätti ei opi. Yhtenäkin kesänä pudotin 19 räkättirastasta. Jos ne olisivat hiljaa, saisivat minun puolestani olla rauhassa, mutta kun aamusta iltaan räkätetään. Pakkohan niitä on ampua. Äiti tilasi minut joskus kotitaloon. Ja vuosi vuoden jälkeen sama. Aina ne ilmaantuivat, meillä kun on korkeita mäntyjä, koivuja ja kuusi, joissa on hyvä piileskellä. Mutta vuonna MMX ei ollut räkättirastaita. 50 vuotta vaati oppia.

Närhi on oppinut, ettei meidän pihaan pidä tulla. Lokki oppi. Moottorivene kuomuineen oli laituriin parkkeerattuna, ja lokit ajattelivat käyttää kuomua hyväkseen ja kerääntyivät siihen istumaan. Alkoi ilmestyä jälkiä. No mikään kangas ei kestä lokin jätöksiä. Ammuin pienoiskiväärillä kahden lokin välistä. Sen jälkeen on vene saanut olla rauhassa, mutta lokit käyvät silti syömässä kalanperkeet miltei käsistä.
Aarne Kinnunen: Päätoiminen elämä [2011], s. 290-291
*
Päätoiminen elämä. Estetiikan emeritusprofessori Aarne Kinnunen on kirjoittanut pisteliäätkin muistelmat yliopistovuosiltaan. Mukaan mahtuu monta asiaa: muutto Helsinkiin ja Helsingin yliopiston 50-luvun luvalla sanoen huono opetus estetiikan alueella. Taistolaiset ja Akateeminen Sosialistiseura aiheuttivat päänvaivaa, mutta Aarne Kinnunen osasi luovia tilanteissa jo lapsuudessa opituin keinoin. Tärkeimpiä tutkimuksen kohteita ovat olleet Aleksis Kivi ja Paavo Haavikko. Elämäntyön akateemisena pääteoksena voi pitää teosta "Estetiikka" vuodelta 2000. Siinä Kinnunen kyseenalaisti monia aiempia itsestäänselvyyksiä.
*
PS.
Selvennyksen vuoksi sanottakoon, että otsikko ei ole lainaus Paavo Haavikon runosta 'Linnut ja kaikki heidän rukkasensa'.
*

No comments: