July 20, 2011

Identiteetti etsimässä peiliä - [Media ja identiteetti 1]


Hymyilevä silmälasipäinen mies on Jacques Lacan. Keskellä median [perverssi Toinen] edustaja. Alakuvassa peilikuvansa [ei siis itsensä eikä edes identiteettinsä] löytänyt primaari-narsisti.
*
[....]
Yhteenvetona todettakoon, että me elämme aikakautta, jonka kuluessa on tapahtunut rakenteellinen muutos sekä identiteetin kehittymisessä että vietinsäätelyssä. Yhdistävän herrasignifioijan [identiteetin kehityksen perustava narratiivinen arvo/normi/rr] menettäminen johtaa erittäin epävakaisiin identiteetteihin.

Toisin kuin saattaisi olettaa, tämä ei ole seurausta ison Toisen [herrasignifioijan imaginaarínen tai symbolinen hahmo/rr] katoamisesta, sillä tämä Toinen ei ollut alunperinkään läsnä. Se liittyy siirtymään perinteisestä herran diskurssista kapitalistiseen diskurssiin.

Tämä diskurssi kieltää symbolisen kastraation [puutteen Toisessa (Toinen ei siis koskaan ole täydellinen), joka takaa subjektille mm. luovuuden ja identiteetin/rr] ja käskee subjektia pyrkimään suoraan jouissanceen [narsistinen primaari nautinto/rr] objektien moninaisuuden avulla. Tästä seuraa, että tämä diskurssi ei luo sosiaalista sidettä, ja se tuhoaa perinteiset sosiaaliset suhteet.

Sen pääasialliset välineet ovat media ja erityisesti julkisuusbisnes, jotka esiintyvät jouissancemme hoivaajina. Tämä on perverssi Toinen [media kapitalismin lobbarina/rr], joka takaa, ettei ole minkäänlaista puutetta, kunhan olemme tarpeeksi maksukykyisiä.

Lacanin oli helppo ennakoida tämän vaikutus rakkauselämäämme: 'Jokainen järjestys, jokainen diskurssi, joka liittyy kapitalismiin, sivuuttaa sen, mitä kutsumme rakkauden asioiksi, hyvät ystäväni. Kuten näette, se on ei-mitään'.
*
Lainaus on kirjasta Media ja identiteetti - Paul Verhaeghen seminaaripuheen Identiteetti etsimässä peiliä lopetus - Helsinki 2/2010 - [sulkulisäykset ja kappalejaon muotoilut rr].
*
http://www.filosofia.fi/node/5492
http://filosofia.fi/node/4885
http://www.apeironkirjat.com/Rakkaus_yksinaisyyden_aikana.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Lacan
http://www.psykoterapia-lehti.fi/tekstit/kurki408.htm
http://deannatheory.blogspot.com/2011/04/presentation.html
http://www.dvdplaza.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=2500&Itemid=41
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9525538230&lang=fi

No comments: