Pyhä Nelson
I
Apartheid-taistelun ikoni Nelson Mandela on vimeisten 15-vuoden aikana murha- ja raiskaustilastojen kärkeen nousseen Etelä-Afrikan suuri poliittinen ja eettinen idoli, jonka arvostusta voi verrata kuvainpalvonnan absurdin tyhjään praxikseen.
Mustien vapautumisessa meni siis jotain todella pahasti pieleen, koska apartheidista irtautumisen jälkeen väkivalta-, omaisuus- ja seksuaalirikosten määrä alkoi kasvaa jyrkästi. Maan rikostilastot ovatkin tällä hetkellä maailman huippuluokkaa ja voimakas ulkomaalaisviha kuin peilikuva apartheidista.
Jalkapallon MM-kisat ja turistien ohjatut, turvallisia reittejä kulkevat matkakierrokset ovat pekkää kulissia, sillä arkipäivän käytännön todellisuus niin kaupungeissa kuin maaseudullakin on täysin toinen.
*
Keisarilla eli apartheidista vapautuneella Etelä-Afrikalla ei ole uusia vaatteita, koska ne on ryöstetty. Mutta ihmisoikeus-humanisti-idealistit kumma kyllä näkevät nuo uudet vaatteet sen päällä. - No - ehkä heillä on parempi näkö kuin minulla ja Matti Mäkelällä - tai ainakin 'paremmat' fantasiat...
Katsotaanpa asiaintilaa hieman tarkemmin ja mikäli mahdollista ilman kroonista nurjailua, jonka tunnustan olevan yksi ikävistä luonteenpiirteistäni - [valitettavasti anarkistis-konservatiivinen nurjamielisyys on satiirikon synnynnäinen luonnevika, jota ei voi parantaa kuin geeni-puukolla].
II
1
Seksuaalirikokset
Maailman kaikista maista Etelä-Afrikassa tehdään eniten raiskauksia henkeä kohti. Yksi neljästä eteläafrikkalaisesta miehestä tunnustaa olevansa raiskaaja. Koululaisten keskuudessa tehdyssä kyselytutkimuksessä neljännes pojista mainitsi joukkoraiskausten olevan mukavaa. CIET African kyselyssä vuonna 1999 kolmannes vastanneista naisista kertoi joutuneensa viimeisen vuoden aikana raiskatuksi. Etelä-Afrikassa on uskomus että raiskaus on miehinen teko.
Rikollisuuden syitä
Etelä-Afrikan laajalle väkivaltarikollisuudelle on esitetty monia eri selityksiä. Laajan poliittisen muutoksen on monissa maissa nähty lisäävän rikollisuutta. Demokratisointiprosessin aikana maan sosiaalisen kontrollin välineet muuttuivat, ja samalla uusia tilaisuuksia rikolliselle toiminnalle avautui. Etelä-Afrikassa myös oikeuslaitoksen organisointi uudelleen heikensi tilapäisesti sen toimintamahdollisuuksia.
Selityksiä väkivaltarikollisuudelle on etsitty myös maan väkivaltaisesta poliittisesta historiasta. Eteläafrikkalaiset perheet altistuivat vuosikymmeniä "institutionaaliselle väkivallalle" apartheid-hallinnon pakkosiirtojen ja siirtotyöläispolitiikan vuoksi, mikä johti perhesiteiden heikentymiseen. Eteläafrikkalaisen The Nedcor Projectin selvitys Crime, Violence and Investment katsoo, että vuosia jatkunut poliittinen väkivalta ja ihmisten altistuminen väkivallalle kotonaan ja naapurustossaan on luonut maahan "väkivallan kulttuurin", jossa eteläafrikkalaiset helposti turvautuvat väkivaltaan konfliktitilanteissa. Etelä-Afrikassa on myös paljon tuliaseita, joita salakuljetetaan maahan lähialueilta, joissa aseista on ylitarjontaa. Muita rikollisuutta lisääviä tekijöitä ovat muun muassa maan nuori väestö ja nopea kaupungistuminen.
2
Social problems
Crime
According to a survey for the period 1998–2000 compiled by the United Nations, South Africa was ranked second for murder and first for assaults and rapes per capita.Official statistics show that 52 murders are committed each day in South Africa.
Sexual violence
The reported number of rapes per year is 55,000 and it is estimated that 500,000 women are raped in South Africa every year.Total crime per capita is 10th out of the 60 countries in the data set.
Rape is a common problem in South Africa, in a 2009 survey one in four South African men admitted to raping someone.One in three of the 4,000 women questioned by the Community of Information, Empowerment and Transparency said they had been raped in the past year.South Africa has some of the highest incidences of child and baby rape in the world. In a related survey conducted among 1,500 schoolchildren in the Soweto township, a quarter of all the boys interviewed said that 'jackrolling', a term for gang rape, was fun.
Middle-class South Africans seek security in gated communities. Many emigrants from South Africa also state that crime was a big motivator for them to leave. Crime against the farming community has continued to be a major problem.
Brain drain
Along with many African nations, South Africa has been experiencing a "brain drain" in the past 20 years. This is believed to be potentially damaging for the regional economy, and is almost certainly detrimental for the well-being of the majority of people reliant on the healthcare infrastructure, given the HIV/AIDS epidemic.The skills drain in South Africa tends to demonstrate racial contours (naturally given the skills distribution legacy of South Africa) and has thus resulted in large white South African communities abroad. However, the statistics which purport to show a brain drain are disputed and also do not account for repatriation and expiry of foreign work contracts. According to several surveys there has been a reverse in brain drain following the global financial crisis of 2008-2009 and expiration of foreign work contracts. In the first quarter of 2011, confidence levels for graduate professionals were recorded at a level of 84% in a PPS survey.
Xenophobia
In May 2008 riots left over sixty people dead. The Centre on Housing Rights and Evictions estimates over 100,000 people were driven from their homes. Migrants and refugees seeking asylum were the targets, but a third of the victims were South African citizens.In a 2006 survey, the South African Migration Project concluded that South Africans are more opposed to immigration than anywhere else in the world.The United Nations High Commissioner for Refugees In 2008 over 200,000 refugees applied for asylum in South Africa, almost four times as many as the year before. These people were mainly from Zimbabwe, though many also come from Burundi, Democratic Republic of the Congo, Rwanda, Eritrea, Ethiopia and Somalia.Competition over jobs, business opportunities, public services and housing has lead to tension between refugees and host communities.While xenophobia is still a problem, recent violence has not been as widespread as initially feared.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_South_Africa
III
1
Styroksi-Mandela
Matti Mäkelä
27.7 [HS.fi]
Vaimoni sanoi, etten voi kirjoittaa kolumnia Etelä-Afrikasta, kun olen kävellyt kymmenen päivää yhden pikkukaupungin pääkatua tavaroistani kiinni pitäen.
Vastasin, että sen takia siitä pitää kirjoittaakin.
Ensimmäiseksi maassa kiinnitti huomiota Nelson Mandelan palvonta. Pyhimykseksi muuttuneen kansanjohtajan kuvat ulottuvat lentoyhtiön filmeistä nuhruisimman kioskin tyynynpäällisiin. Kauppakujalla säikähdät kolmimetristä styroksi-Mandelaa.
Kävelimme viime päivät yhtä katua siksi, että kaverimme, amerikkalaisprofessorit Steven Feld ja Jocelyne Guilbault, oli yhtenä iltana ryöstetty. Yliopiston hieno tietokeskus ryöstettiin seuraavana yönä. Ravintoloiden ovissa varoiteltiin: "Ammattivarkaat ovat töissä täällä".
Etelä-Afrikan nykytilanteesta on kirjoitettu monta kiinnostavaa analyysia, esimerkiksi kriminologi Antony Altbekerin A Country at War with Itself. Altbekerin mukaan apartheidin jälkeinen hallinto ei kyennyt perustelemaan itseään rikollisuuden vaihtoehtona, koulutuksessa keskityttiin liiaksi lukutaitoon eikä esimerkiksi yhteisöllisiin arvoihin.
Itseäni jäi vaivaamaan Mandelan palvonnan ja rikollisuuden yhteys. Suomessa on kirjoitettu Mandelan jälkeisten presidenttien epäilyttävyydestä: Thabo Mbekin mukaan aids oli länsimaiden rasismia afrikkalaisia kohtaan. Hänen terveysministerinsä mielestä paras hoito siihen oli punajuuren ja valkosipulin syönti.
93-vuotias Mandela on koko läntisessä maailmassa kaiken tällaisen yläpuolella. Mutta voiko ylivertaisesta kärsimyksestä ja pyhyydestä seurata, että kansa tuudittautuu vääriin arvoihin? Jos sankarini on täysin pyhä, voinko olla näkemättä pahuutta itsessäni?
Itseään vastaan taistelevalla valtiolla oli toki muutakin näytettävää. Kumpuileva, avara kaunis luonto, kylmä ilma. Harvoin olen palellut niin kuin norsujen, kirahvien ja leijonien keskellä talvisella savannilla.
Oli visioitakin. Grahamstownin Rhodes-yliopiston senior student -kunniataulussa oli afrikkalaisia nimiä 1990-luvulta alkaen yhä enemmän. Festivaalin musiikkiesitykset olivat (kuulemma) unohtumattomia, yksityinen terveydenhoito tehokasta. Mutta turisti, joka viedään turvallisia reittejä paikasta toiseen, ja läntinen idealisti, joka kuvittelee apartheidin loppumisen ratkaisseen maan ongelmat, ovat yhtä sokeita.
Matti Mäkelä
Kirjoittaja on kirjailija
2
Satunnainen kommentaattori komppaa Mäkelää:
Harvinaisen totta. Itsekin olen käynyt monta kertaa ko. maassa, ja olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa.
Erityisesti viimeinen kappale iski. Apartheid ei ratkaissut kaikkia maan ongelmia. Harva uskaltaa sanoa ääneen (ei liene poliittisesti korrektia), että apartheidin päättymisen jälkeen moni asia on paljon huonommin kuin ennen. Ruokaa ja asuntoja ei ole tarpeeksi, hallinto on tehotonta, korruptio rehottaa ja rikollisuus on kasvanut aivan käsittämättömiin mittasuhteisiin. Tuossa maassa harva on koskaan "turvassa", joka paikassa on vaarallista. Mustat saivat kansalaisoikeudet, mutta millä hinnalla?
Etelä-Afrikkalainen ystäväni muisteli, että 80-luvulla maaseudulla pystyi vielä jättämään talon oven lukitsematta kauppaan lähtiessään. Nyt kukaan vähääkään varallisuutta omaava ei asu ilman piikkilanka-aitoja ja vahtikoiria. Asuinalueita ympäröivät muurit ja vartijat. Autolla ajaessa käsilaukut piilotetaan istuinten alle, hansikaslokerossa on käsiase ja ovet pidetään visusti lukossa ajon aikana. Ja minnekään ei voi mennä kävellen.
IV
http://www.youtube.com/watch?v=jqrKejQTynk
Paul Simon - Call me Al - African Concert - live in Zimbabwe [1986]
*
http://fi.wikipedia.org/wiki/Etel%C3%A4-Afrikka
http://en.wikipedia.org/wiki/South_Africa
http://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela
http://www.hs.fi/juttusarja/makela/artikkeli/Styroksi-Mandela/1135268089100
http://www.amazon.com/Paul-Simon-Graceland-African-Concert/dp/6305342784
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Simon
http://all-quote.blogspot.com/2008/12/nelson-mandela-quote.html
No comments:
Post a Comment