July 8, 2011

Kohu-Päre paljastaa: 'Blogizen Ranen huumehuuruinen nuoruus'

Vasemmassa yläkuvassa kodeiinin [eli morfiinin ja heroiinin sukulaisen] kemiallinen kaava. Oikeassa yläkuvassa efedriinin kemiallinen kaava. Keskikuvassa itse asia eli Sir. Ephedrin-pottu. Alakuvassa ehkä hieman vanhanmallisia apteekkarin efedriini-pulloja.
*
Idean tähän muisteloon sain kemian Paula Pelottomalta eli Ironmistressiltä päreestään Kemiaa herkkäuskoisille XVI.

1
Tapahtui melkein 35-vuotta sitten Nikkilän sairaalan liepeillä - [raittiit ja reippaat ihmiset älkööt vaivautuko kauhistelemaan]

Sir. Ephedrin yskänlääke oli vielä -70-luvulla kova sana, koska se sisälsi kodeiinia eli morfiinin ja heroiinin 'proto-ingredienttiä'. Nykyään tuotetta on yhä saatavilla, mutta sen kodeiinipitoisuutta kuitenkin vähennettiin jo kauan sitten ja tilalle lisättiin kodeiinia vastaavaa synteettistä en-nyt-hitto-soikoon-heti-muista-tarkkaan-mitä-ainesosaa ['deksteropropulpreneeni' ?], josta ei enää saanut kunnon kodeiini-kicksejä - [taisi muuten olla dextromethorphan hydrobromide].

Efedriini-siirappia määrättiin kuivaan yskään, bronkiittiin, astmaan ja vastaaviin hegitystieoireisiin. Pelkän efedriinin vaikutus oli kuitenkin lähinnä hegitysteitä avaava ja piristävä [tämän vuoksi se luokitellaan dopingiksi], mutta yhdistyneenä yskänlääkkeen muodossa kodeiiniin tästä sekoituksesta tuli huumeenomainen lääke, joten sitä käytettiin tietenkin myös väärin - huumaavassa tarkoituksessa.

Olen kuullut, että kyseistä siirappi-litkua saatettiin sekoittaa booliin antamaan hiukan lisää mielihyvä-relaksoivuutta alkoholin stimuloivaa vaikutusta täydentämään - tosin alkoholinesteen tilavuuteen nähden melko vähäisessä määrin, sillä periaatteesahan isompaa määrää [lasketaan silti vain kymmenissä millilitroissa] efedriini-kodeiini-siirappia ja isompaa määrä alkoholia ei ollut hyvä nauttia yhtä aikaa sivuvaikutusten takia [vatsaoireet ja sydämen tykytys, jotka itse siirappi jo saattoi aiheuttaa].

Efedriini-kodeiinia sai myös tabletteina, mutta hiukan miedompana ja hitaammin imeytyvänä tabletit eivät aikaansaaneet samanlaista vaiktutusta kuin neste.

2
1970-luvun lopulla Nikkilän sairaalan johtavana lääkärinä toimi psykiatri Pentti H. Ystäväni Pena puolestaan oli mielisairaanhoitaja kyseisessä Niksulassa. Msh-Pena tunnettiin mukavana tyyppinä sekä tunnustettiin erinomaisen ammattitaitoiseksi mielisairaanhoitajaksi myös lääkäreitten taholla. Nämä Penat tunsivat toisensa osastotyön kautta ja siksipä msh-Pena rohkeni kerran lähteä pyytämään psykiatri-Penalta efedriini-siirappi-reseptiä.

Kun Pena epävarmana Pentti H.:n asenteesta pyyntöönsä köhisi köh köh tautia demonstroidakseen ;\], vastasi psykiatri-Pentti kysymyksellä - ässäänsä ja älläänsä tyypilliseen tapaansa lespaten: Jaha Pena - kivjoitetaanpa tuota ishompaa puvvoa - vaitetaanko ykshi vai kakshi?

Pena yllättyi moisesta avoimuudesta ja runsaskätisyydestä [hän oli toivonut saavansa (eikä ollut lainkaan varma saisiko) reseptin yhteen tavalliseen pikku-pulloon], huume-yskänlääkkeestä kun oli kyse, vastaten melkein häkeltyneenä ja syyllisyydentuntoisesti, että eiköhän se yskä sillä yhdelläkin pullolla taltu [ehhehe]. - - Minä tietty sanoin Penalle, että voi hitto - olisit nyt ottanut ne kaksi isoa pulloa, kun kerran tarjottiin [½ litraa/pullo].

Siitä sitten resepti kourassa muutaman sadan metrin päässä sijainneeseen Nikkilän apteekkiin, jossa farmaseutti katsoi hakijaa hieman pitkään [ei taatusti ollut ensimmäinen kerta, kun siitä apteekista haettiin ko. yskänlääkettä tai pirtua - joko vain 1-2:lla eri molekyylillä denaturoitua tai täysin ehtaa], mutta antoi toki lääkepullon, koska resepti oli aito ja 'oikean' lääkärin kirjoittama [siihen aikaan ei vielä ollut valelääkäreitä ellei psykiatreja sitten sellaisiksi lasketa ;\].

Viinaa ei tämän 'nautintoaineen' kanssa kannattanut juurikaan juoda - enintään muutama pullo kaljaa iltapäivän tai illan mittaan otettujen 4-5 melkein täyden lääkelasillisen [30 ml] kyytipojaksi. Muuten tuli huono olo. Ensi alkuun nopeasti kaksi täyttä lääkelasillista - siihen päälle pullo keskiolutta [pahan maun poistamiseen suusta] ja eikun odottelemaan vaikutusta eli oleilemaan ja 'hallusinoimaan'. Olosta tulikin parhaimmillaan melko taivaallinen. Perfect.

Huomautettakoon, että puhtaita, kovia huumeita [esim. heroiini, kokaiini, amfetamiini] en ole koskaan kokeillut, joskin tämä efedriini-kodeiini-litku kyllä luokiteltiin huumeenomaiseksi ja siten ns. kolmiolääkkeeksi. Litkua se tavallaan oli, sillä kuten edellä mainittiin, todella inhottaviakin sivuvaikutuksia saattoi joskus tulla [vatsaoireita ja sydämen tykytystä]. Totta puhuen pitää muistuttaa, että kyseessä oli liiallisesti nautittuna [tolkuttomalla yliannostuksella] jopa hengenvaarallinen melkein-huume-cocktail - ja kaiken lisäksi pirun pahanmakuinen.

Mutta pakko on myös vielä toistaa, että tästä siirappi-litkusta parhaimmillaan [3-4 tunnin ajaksi] saatua fiilistä voisi kuvata jonkinlaiseksi äärimmäisen relaksoituneen euforian ja ekstaasin tilaksi, jossa kokeva tietoisuus oli romahtanut jonnekin lähes täydellisen tyydytyksen mustaan aukkoon seksuaalisten fantasioiden eläessä kokijan päässä omaa insestistä elämäänsä hidastetussa ja pitkittyneessä orgastisen nautinnon kohdussa - ikäänkuin paluuna olemassaolon alkuperäiseen harmoniaan - - [no jopa äidyin hehkuttamaan - älkää uskokoa ihan kaikkea, mitä kirjoitan].

En kuitenkaan kaipaa noita 30-35-vuoden takaisia - ajoittain jopa sekavia aikoja. En kaipaa usein ahdistavaakin mennyttä - en myöskään pelottavan tuntematonta tulevaa. On vain ikuisuus - tässä ja nyt.

3
http://www.youtube.com/watch?v=oTclcHGwy8U&feature=related
Eppu Normaali- Kaikki häipyy, on vain nyt - [omistan tämän biisin S.:lle]
*
Lapsuuteni kesät
sumuun vajonneet,
palasiksi muistojeni läjään hajonneet
Palapelin kokosin
paksuin rukkasin,
ihmetellen minne kaikki palat hukkasin.
En unta saanut ja näin
jäin miettimään

Kaiken minkä muistan
aika kutistaa,
mä sitä pelkään,
sua tahdon rutistaa
Kuullut olen ikuisuuteen
kaiken piirtyvän
ja kaiken suhteen,
kaiken siirtyvän

Niinkuin kuuluu asiaan
kaikki tähdet,
kuu ja kaikki muu,
aikakin
Niin myös aikanaan
sinä lähdet [minä lähden/rr]
pois häipyy taikakin,
siksi rakastan sua nyt

Oli mielessäni elämäni olemattomuus,
kuun takaa mulle nauroi ikuisuus
Ei huomista, ei eilistä,
vain tämän hetken voi nähdä peilistä

Niinkuin kuuluu asiaan
kaikki tähdet,
kuu ja kaikki muu,
aikakin
Niin myös aikanaan
sinä lähdet [minä lähden/rr]
pois häipyy taikakin,
siksi rakastan sua nyt

Valovuosiensa takaa
tähdet vilkkuen
Unelmille ihmisen
hiljaa ilkkuen
Tiedänhän
että pieni oon,
kun siltä tuntuu
mahdun hyvin kainaloon

Niinkuin kuuluu asiaan
kaikki tähdet,
kuu ja kaikki muu,
aikakin
Niin myös aikanaan
sinä lähdet [minä lähden/rr]
pois häipyy taikakin,
siksi rakastan sua nyt

Aamu sarastaa,
öiset hetket varastaa,
meidät valoon hukuttaa,
meidät nukuttaa
*
http://takkirauta.blogspot.com/2011/07/kemiaa-herkkauskoisille-osa-xvi.html
http://www.yliopistonapteekki.fi/fi/apteekkipalvelut/tuotteet/pages/productcategory.aspx?Catalog=&Category=hengityselintensairaudet(yasalescatalog)/Yskanlaakkeetjavilustusmislaakkeet(YASalesCatalog)&ProductType=2&group=SIR%20EPHEDRIN&filter=Ysk%C3%A4nhillitsij%C3%B6iden%20ja%20limaa%20irrottavien%20yhdistelm%C3%A4valmisteet
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kodeiini
http://fi.wikipedia.org/wiki/Efedriini
http://en.wikipedia.org/wiki/Purple_drank - [varomaton ja uhkarohkea käyttäjä tappaa itsensä näillä aineilla]
http://www.pharmaceutical-drug-manufacturers.com/pharmaceutical-drugs/ephedrine-syrup.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Ephedrine
http://www.hellotrade.com/union-chemical-pharmaceutical-pte/product3.html

8 comments:

Ironmistress said...

Ruukinmatruuna on monasti lievittänyt yskäänsä efedriinipitoisella yskänlääkkeellä. Se on varsin tehokasta siihen tarkoitukseen, mutta se on myös amfetamiinin sukulainen.

Efedriini on siitä kiva otus, että sillä on stereoisomeriaa. Koska efedriinimolekyylissä on kaksi asymmetrista hiiliatomia, on sillä tällöin neljä optista isomeeria. Sen (1R,2S)-enantiomeeria ja sen peilikuvaa (1S,2R) sekä näiden raseemista seosta sanotaan efedriiniksi. Vastaavasti (1R,2R)- ja (1S,2S)-enantiomeereja sanotaan pseudoefedriiniksi.

Pseudoefedriini on siis pohjimmiltaan samaa tauhkaa kuin efedriini, mutta siinä menevät vain kiraaliset sidokset eri tavoin. Pseudoefedriini avaa mainiosti tukkoisen nenän.

Pseudoefedriini on - ikävä kyllä - D-metyyliamfetamiinin eli metamfetamiinin, kauppanimeltään Pervitin, lähtöaine. Pseudoefedriinistä saadaan pervitiiniä kun hydroksyyliryhmä poistetaan (dehydrataan). Tämä tehdään vesiliuoksessa jodilla ja punaisella fosforilla: fosfori pelkistää jodin jodivedyksi, joka puolestaan reagoi hydroksyyliryhmän kanssa ja irrottaa sen - sama prosessi onnistuu, paitsi hydroksyyliryhmien, myös aldehydikarbonyyli-, ketokarbonyyli-, nitro- ja halidiryhmien irrottamiseen. Ohessa iltalukemistoa. Ja äidin pikku talttahampaat EIVÄT sitten kokeile tätä kotona. Pervitiini eli höökipulveri oli ihan riittävän vaarallista ainetta jo sota-aikana.

[Jodin sijaan voi käyttää myös muitakin halogeeneja, kuten klooria tai bromia.]

Tuo "synteettinen kodeiinia vastaava aine" on dekstrometorfaani eli DXM. Sen kauppanimi on Resilar. Hydrobromidina se liukenee veteen.

Krokotiilista vielä sen verran, että siitä saisi parilla hyvin triviaalilla operaatiolla - neste-nesteuutto ja uudelleenkiteyttäminen - suhteellisen puhdasta ja paljon turvallisempaa - mutta ikävä kyllä vain aniharva kellarilaborantti ymmärtää, mistä on kyse.

Rauno Rasanen said...

Hienoa, että lievität efedriinillä vain yskääsi. Minä kun yritin lievittää sillä myös tuskaani - joka ei johtunut yskästä.

Ironmistress said...

Voiko särkyneen sydämen liimata kuntoon imppaamalla Bostik A3:a?

Rauno Rasanen said...

Sydän särkyy aina vain yhden kerran elämässä eikä sitä pysty koskaan enää korjaamaan täysin entiselleen edes Bostikilla.

Päänsä eli tuskansa saa tietysti turtumaan ja sumentumaan ties millä päihteillä, mutta oireitten [tässä tapauksessa hetkellinen, ellei sitten imppaa päätään tohjoksi] lieveneminen ei paranna itse tautia.

Sydänsärky on mielen kipua eikä se poistu kuin 'mielenmuutoksella' eli rakastumalla toiseen - jos sittenkään.

Anonymous said...

Eräät keskiaikaiset hyvän käytöksen oppaat suosittelivat ensihoidoksi vierailua ilotalossa. Se on tehokas, turvallinen ja mukava hoitokeino. Ei tarvitse leikkiä päihteiden kanssa.

Suosittelisin minäkin huorissa käymistä, jos hintataso vain olisi sopivampi. Prostituutio on valitettavasti nyky-yhteiskunnassa yläluokan, esimerkiksi Ruotsin kuninkaan, hupia.

Anonymous said...

Ainahan voi vetää käteenkin? (Tai voiko.) Se ei ole hirveen tyyristä? (Tai onko.)

Rauno Rasanen said...

Huumori on taitolaji, Anonymous. Sinulla lienee vielä harjoiteltavaa...

Anonymous said...

Siitä huolimatta kävin syömässä ABCDEFGHIJKL-asemalla makkaran. Sain siitä S-boonuksen.