May 13, 2006

Vapaus, toleranssi ja tappaminen

Kirjoitettu kommentiksi Plökin juttuun Se on sitten nimenhuudon aika (12.5) - etenkin Tommin kommenttiin.
(Tarkennus klo: 18. 11)

*
Ajatteles Tommi - maailmassa on sinun kriteeriesi mukaan (täysin likimääräinen arvio) yli 3 miljardia primitiivisessä taikauskossa eläviä - siis ylipäätään jotain uskontoa tunnustavia ihmisiä.

Vähemmästäkin saisi syyn ryhtyä tappamaan? Vai mitä?

"He ovat niin kuvottavan väärässä ja niin alentuvan ylimielisiä uskossaan, että päätin tappaa heidät."

Sillä nämä taikauskoisethan ovat sinun mielestäsi ihan oikeasti halveksittavia(?), vaikka esim. johonkin Alister McGrathiin verrattuna sinä olet - no - jääköön sanomatta...

Olennainen kysymys kuitenkin lienee, miksi Euroopan liberaaleista liberaaleimmalla alueella - Alankomaat ja Belgia (joka lienee tiukkapipoisempi) ammuskellaan ihan vaan randomina? toisuskoisia - pelkästään siitä syystä että ne ja niiden uskonto sattuu vituttamaan ja koska niiden(kin!) ääriainekset ovat valitettavasti öykkäreitä.

Jotkut ihmiset ovat sekopäitä aina, suurin osa on sekopäitä silloin tällöin, ja kaikki ovat sekopäitä silloin, kun syttyy/sytytetään heidän uskoakseen ja heidän kannaltaan katsoen "oikeutettu sota."

Tappaminen on aina väärin, mutta onko kuolemanrangaistus - siis kostaminen (muka oikeutettu murha) aina väärin?
(Omasta mielestäni kyllä, vaikken tiedäkään, miten tosipaikan tullen reagoisin. Sellaista paikkaa ei vielä ole konkreettisesti vastaan tullut.)

Mutta eiköhän ole niin, että kaikkien uskontojen ääriaineksia voi pitää psyykkisesti joko häiriintyneinä psyko-/sosiopaatteina ja/tai profeetallisina yhdistäjinä ja rauhan puolestapuhujina.
Näitä kahta linjaa vain lienee joskus aika vaikea erottaa toisistaan.

Jopa Jeesus, joka saarnasi anteeksiantoa ja lähimmäisenrakkautta väitti tuovansa miekan ja riidan jopa perheen jäsenten välisiin suhteisiin.

Pitää huomata, että Jeesus katsoi asioita ulkopuolisena. Vaikka olikin juutalainen, hän ei kuulunut juutalaiseen yhteisöön samalla tavoin kuin useimmat muut - syystä, jota emme täysin tiedä tai ymmärrä.

Mutta ilmeisesti Jeesus siis tajusi, että se vapaus, jota hän saarnasi aiheuttaa anarkiaa.
Se on skandaali - pahennus - vallitsevan legalistisen yhteiskuntajärjestyksen ja uskonnollisen kultin kannalta.

Tämän ajatuslinjan Dostojevski sitten vei huippuunsa "Karamazovin veljesten" Ivanin Suurinkvisiittorikertomuksessa.

*
(Tarkennus klo: 18.11)
Jeesuksen ja Karamazovien kohdalla kyseessä on Freudin "mytologian" isänmurha tai vielä radikaalimpi lähtökohta eli isättömyys, jonka kaikki pojat kohtaavat.
Joskus - jossain vaiheessa - heidän on pakko olla itse oma isänsä!
Sama pätee naisiin - heidänkin on joskus oltava itse omia äitejään.

Nämä eivät totisesti ole helppoja asioita...

No comments: