September 30, 2012

Sosiaali-Päre muistelee eräitä palkansaajien oikeuksia edesmenneessä hyvinvointivaltiossa, osa 1: Sairausloma.

Nuoret kokoomusaikuiset haluavat tehdä Suomesta niin tehokkaan yritysvaltion, etteivät palkansaajat siellä turhia sairaslomia pidä edes sairaana ollessaan.

Kokoomus haluaa sairauslomiin karenssin
*
Sairausloma
 
Työntekijällä, joka on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtään, on oikeus sairausajan palkkaan. Työsopimuslain mukaan työnantaja maksaa sairausajan palkan kymmeneltä päivältä (sairastumispäivä + yhdeksän arkipäivää). Yli kuukauden kestäneissä työsuhteissa maksetaan täysi palkka ja alle kuukauden työsuhteissa puolet normaalista palkasta. Tämän jälkeen Kansaneläkelaitos (Kela) maksaa sairausvakuutuslain mukaisia päivärahoja. Työ- ja virkaehtosopimuksissa on voitu sopia huomattavastikin pidemmistä sairausajan palkan maksujaksoista.

Työnantajalle on ilmoitettava poissaolosta viipymättä. Työntekijän tulee lisäksi esittää luotettava selvitys (esim. lääkärintodistus) työkyvyttömyydestä, jos työnantaja sitä vaatii. Sopimuksissa tai työpaikalla on usein sovittu myös siitä, miten poissaoloista ilmoitetaan ja montako päivää voi olla sairauden vuoksi poissa ilman lääkärintodistusta.


Työntekijällä ei ole oikeutta sairausajan palkkaan, jos hän on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella
.

http://www.tyoelamaan.fi/fi-FI/tyosuhde/sairausloma
http://www.sovellex.fi/wiki/index.php/4._Sairausloma
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012092916139038_uu.shtml
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/lehti-kokoomus-haluaa-sairauslomiin-paivan-karenssin/607339/
http://yle.fi/uutiset/kokoomus_esittaa_sairauslomiin_paivan_karenssia/6315248
http://www.hs.fi/politiikka/Ammattiliitto+Pro+Kokoomus+ly%C3%B6+palkansaajia+kasvoille+/a1305602440102
 http://www.hs.fi/kotimaa/Tutkija+Kokoomuksen+ehdotus+rokottaisi+nuoria+naisia+ja+pienipalkkaisia/a1305602608059

2 comments:

Riku Riemu said...
This comment has been removed by the author.
Riku Riemu said...

Saisivat viimeinkin täällä kotosuomessa ottaa oppia kunnon sotamies Svejkistä.

Kirjassa sotilaslääkäri löysi yhdestätoistatuhannesta sairaasta 10999 lintsaria. Olisi sen yhdenkin pystynyt linsariksi paljastamaan, mutta ryökäle sai halvauskohtauksen ja kuoli juuri ennen sitä! - Sellaiset ovat kaikkein pahimipia!