September 16, 2012

Pelottaako syrjäytyminen? Niinistön pedagoginen työryhmä antaa hyvän neuvon. Sä voit valita sun tulevaisuuden. Ryhdy pikavippaamaan. Muuta isompaan asuntoon. Liity golfklubiin. Äänestä Kokoomusta.

Syrjäytyminen Mäntyniemen silmin

Kymen Sanomat/Kouvolan Sanomat/9.9.2012
Jukka Relander 

Englantilainen näytelmäkirjailija Oscar Wilde totesi kerran, että yläluokalla on tapana kaupitella alemmilleen hyveitä, joita se ei itse enää tarvitse. Sellaisia, kuten ahkeruus, säästäväisyys, pidättyvyys ja raittius, esimerkiksi.
Wilden lause nousi mieleen, kun tulin vilkaisseeksi presidentti Sauli Niinistön kampanjaa lasten syrjäytymisen torjumiseksi. Presidentin kokoaman ryhmän kampanjasivu www.tavallisia.fi opastaa että hei, syrjäytymistä voi torjua pesemällä ikkunat, siivoamalla olohuoneen ja muistamalla, että elämä ei ole pelkkää hauskanpitoa. Jälkimmäisen moni syrjäytynyt tosin taitaa jo tietääkin.
Sivuilla vaaditaan myös "tolkkua törsäämiseen". Tämän otsikon alla syrjäytymistä torjutaan varoittelemalla siitä, että nuorille annetaan liikaa rahaa. No, voihan se joitakin vauraiden perheiden vesoja vieraannuttaa työstä, että vanhemmat korvaavat puuttuvaa läsnäoloa ylenpalttisilla taskurahoilla, mutta haloo. Vinkki ei ehkä lohduta pitkäaikaistyöttömien ostarilla hengaavaa jälkikasvua, joiden syrjäytymisriski on Kaivopuiston kakaroihin verrattuna noin miljardi kertaa isompi.
Presidentti Niinistö, ja hyvät työryhmän jäsenet: syrjäytyminen on aika iso rakenteellinen ongelma, ja se on alkanut pitkän, pitkän tauon päätteeksi periytyä sukupolvelta toiselle. Tämä alkoi jo 90-luvulla.
Nykyisin ilmiö koskee kymmeniätuhansia nuoria, jotka ovat unohtuneet jonnekin peruskoulun, ammattikoulutuksen ja työelämän Bermudan kolmioon löytämättä itse ulos. On masennusta, ahdistusta ja näköalojen puutetta. Ei jaksa nousta, mennä ulos, eikä pestä niitä ikkunoita, vaikka presidentin sivuilla niin neuvotaankin.
Töihin meno tuntuu olevan monen mutkan takana, jos pitkäjänteisyys tai mielenterveys ei riitä opiskeluun. Sellaiset duunit, joita voi tehdä vähällä koulutuksella on joko viety Kiinaan tai teetetään puolalaisilla.
Jos asiaa alettaisiin tutkia, veikkaisin että aika monet näistä syrjäytyneistä nuorista ovat kasvaneet perheissä, joita lama kouraisi kovimmin 1990-luvulla. Kuka lie oli valtionvarainministeri silloin.
Lamaperheiden lapsilta meni usko, toivo ja tieto paremmasta. Nämä tunteet näkyvät pesiytyneet keskuuteemme pysyvästi.
On toki niin, että aina ja kaikissa tilanteissa ihmiset voivat itse auttaa itseään. Yksilöinä. Mutta silloin, kun isompi ryhmä kokee kohtalonsa kovaksi, olemme tekemisissä ilmiön kanssa, jota nyt vain ei voi ratkaista yksilötasolla. Joukkotyöttömyys ei koostu yksilöllisistä valinnoista, vaan kyse on rakenteista.
Pitäisi ihan vakavasti pohtia sitä, että millaisilla tulosiirroilla, kepeillä ja porkkanoilla työllistymiskynnys alenisi, ja millaista puuttuvaa sosiaalityötä tarvittaisiin lisää, että suurimmassa syrjäytymisvaarassa oleva porukka saataisiin ylipäätään minkäänlaisen systeemin piiriin. Pahimmin syrjäytyneet nuoret eivät nimittäin ole edes työttömiä.
Ehkä he roikkuvat netissä, ja surffaillessaan osuvat Niinistön sivuille ja päättävät lopettaa syrjäytymisen. Luultavimmin käy niin, että sivuille osuminen irrottaa päivän ainoat naurut.
Jukka Relander 

II 
Kansan Uutiset/Verkkolehti/10.9
Pelottaako syrjäytyminen: Liity gofklubiin.
 
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön asettama työryhmä julkaisi perjantaina arkiset vinkkinsä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Työryhmän työn innoittamana jo lauantaina Facebookiin syntyi ryhmä Niksejä syrjäytymisen ehkäisemiseen, joka listaa kansan karttuisasta kädestä irtoavia niinistöläisiä vinkkejä.
Ryhmä vinkkaa tähän tapaan:
– Onko sinulla mielestäsi vaikeaa? AJATTELEPA AFRIKAN LAPSIA! Ota jo itseäsi niskasta kiinni ja ryhdistäydy!
– Ei kannata asua Jakomäessä tai Kontulassa. Kannattaa asua Kauniaisissa.
– Kannattaa olla töissä. Ei kannata olla työtön. Varsinkaan pitkäaikaistyötön.
– Liity Helsingin Golfklubiin!
Kansan Uutisten toimitus valitsi suosikkivinkiksi seuraavan:
– Vanhempien pitäisi valistaa lapsiaan siitä, että näiden ei kannattaisi syrjäytyä.
Kakkoseksi tuli Tia Rantalan vinkki:
– Hampaiden valkaisu ehkäisee syrjäytymistäsi!
Kolmoseksi valittiin Jukka Peltokosken ajatus:
– Syrjäytymiselle selvät rajat! Nuoret tarttee rajoja. Ei saa syrjäytyä tai tulee rangaistus.
*

2 comments:

Tomi said...

Varakkaat ovat itse vieraantuneet koyhien ongelmista, etta eivat ymmarra niita lainkaa.
Kasienpyorittelyholynpolyohjeilla ei ole mitaan merkitysta, jos ei ole rahaa eika tulevaisuuden uskoa.

Rikkaiden on vaikea myontaa koyhyyden periytymista, koska samalla he myontaisivat rikkauden periytyvan ja mahdollisuuden, etta he ovat rikkaita kenties ilman omia ansioita.

Anonymous said...

Aina voi myös mennä katsomaan elokuvan, jossa rääkätään ihmisiä eilisen sodassa ja todeta, että sen tekijöillä on tuottava visio elämästä ja itsellekin tulee kiva olo. Maria Nokka lienee niitä harvoja, joka saa näistä kemuista julkisia ilmavaivoja?
Rahanpelastus jatkuu, lähettäkää lisää laivoja.