May 24, 2011

Onko Tarmo Tyytyväinen kapitalismin kannalta vaarallisempi kuin Timo Terroristi?

Tarmo Tyytyväisen rauhallinen ja vaatimattomasti omavarainen elämä on laadullisesti parempaa kuin Osmo Onnentavoittelijan bonus-amok-juoksu.

I
Tyytyväinen ihminen paljastaa kapitalismin useinkin tiedostamattoman faustisuuden eli sen talousideologiaan sisältyvän noidankehän, joka rakentuu itsetuhoiseen illuusioon jatkuvan kasvun rationaalisuudesta. Kuvamme tyytyväinen ja omavarainen - siis laadullisen ja määrällisen hyvinvoinnin suhteen rationaalinen ja onnellinen ihminen on kapitalismin kannalta täysin irrationaalinen ja ei-toivottava tyyppi. Juuri siksi hän on myös kaikkein vaarallisin ihminen ei-reaalisen talouden irrationaalisen eli abstraktin finanssi-spekulantismin ja keinotekoisen kulutus-velvoitteen kannalta.

Mutta jos kerrot tämän tosiasian esim. Jyrki Käteiselle, hän taatusti nauraa sinulle [tosin hiukan hysteerisesti] kysyen, että mistäs ne varat elämiseen tulee, jos ei talouskasvua ylläpidetä ja kestävyysvajetta säädellä leikkauksin ja arvonlisäverotuksin [jotka syövät eniten alemman keskiluokan ja köyhän leipää].

Vastaus kuuluu: pankit ja tuotantolaitokset eli suurpääoma asetetaan kovempaan parlamentaariseen kontrolliin ja saadut voitot käytetään sosiaalisesti vastuullisella tavalla. Näin ollen megafirmojen johtoon valitaan ihmisiä, jotka hoitavat työnsä hyvin ilman sikamaisen suuria palkkoja sekä bonuksia ja toisaalta ilman että heitä vaaditaan tekemään yrityksellään jatkuvasti yhteisöllisestä vastuusta piittaamatta maksimaalista voittoa, joka syö ja pilaa maapallon ekologiset resurssit, orjuuttaa ihmiset yhä vähälukuisemman miljadööri-eliitin työ- ja kulutusmuurahaisiksi.

Jos maailma sitten tämäntyypisellä talouspoliittisen super-paradigman ja mega-trendin muutoksella ajautuu konkurssiin eli elintaso laskee jyrkästi, niin antaa laskea vaan, sillä kuten totesin, globaalin kapitalismin rationaalisen valinnan ihanne-ihminen on kuin huumeen voimalla toimiva orja [nautinto, turhamaisuus, typerä meritokraattinen omahyväisyys ja elintaso-rasismi kiihokkeenaan].

Kuvamme omavarainen joskin elintasoltaan luultavasti suhteellisen vaatimaton ellei joskus jopa köyhä ihminen on kuitenkin tyytyväinen eli laadullisesti hyvinvoiva ihminen. On varmaankin miellyttävämpää kuolla ihan aidosti tyytyväisenä kuin kapitalisti-ideologian julistaman harhaisen huume-onnen perässä viimeiseen hengenvetoon asti kuolaavana 'rationaalisiin' valintoihin pakotettuna työura-narkkarina [joka merkillistä kyllä pudotetaan työmarkkinoilta pois jo 45-vuotiaana, mikä annettakoon esimerkkinä siitä, että jos kapitalismi toimii mielettömästi makrotasolla, se tekee niin myös mikrotasolla].

II
http://www.youtube.com/watch?v=GhRu9yzlTRI&NR=1
Back in the USSR - Red Square - Paul McCartney in the Red Square 2003 [vanha Beatles-hitti viiden vuoden välein esitettynä - ensin Moskovassa, sitten Kiovassa]
*
http://www.youtube.com/watch?v=XrtnnLor2UM
Paul McCartney's "Back In The USSR" in Kiev's historic Independence Square 14.06.2008.
*
http://www.youtube.com/watch?v=Z2Qk-mZjwhA
Back in the USSR - Beatles [1968]
*
Flew in from miami beach boac
Didn't get to bed last night
On the way the paper bag was on my knee
Man I had a dreadful flight
I'm back in the u.s.s.r.
You don't know how lucky you are boy
Back in the u.s.s.r.
Been away so long I hardly knew the place
Gee it's good to be back home
Leave it till tomorrow to unpack my case
Honey disconnect the phone
I'm back in the u.s.s.r.
You don't know how lucky you are boy
Back in the u.s., back in the u.s., back in the u.s.s.r.
Well the ukraine girls really knock me out
They leave the west behind
And moscow girls make me sing and shout
That georgia's always on my mi-mi-mi-mi-mi-mi-mind
Oh come on, oh yeah...
I'm back in the u.s.s.r.
You don't know how lucky you are boys
Back in the u.s.s.r.
Well the ukraine girls really knock me out
They leave the west behind
And moscow girls make me sing and shout
That georgia's always on my mi-mi-mi-mi-mi-mi-mind
Oooh show me round your snow peaked mountains way down south
Take me to your daddy's farm
Let me hear your balalaika's ringing out
Come and keep your comrade warm
I'm back in the u.s.s.r.
You don't know how lucky you are boys
Back in the u.s.s.r.
[oh let me tell you honey]
Hey I'm back...
*
http://en.wikipedia.org/wiki/Back_in_the_U.S.S.R.
http://stealthunit.net/thread/3279928

12 comments:

Anonymous said...

Pankit ja Tuotantolaitokset ja Apteekit on sosialisoitava. Ja myös R-kioskit. Ja traktorit ja fillarit ja valokopiokoneet. On vain nyt niin v-tun ikävästi ettei tällä polulla pääse kuin Kuubasta Venezuelan kautta Pohjois-Koreaan, enää.

http://www.youtube.com/watch?v=44x7_JImi7g

Anonymous said...

Anonymous: Täytyy tehdä erottelu henkilökohtaisen omaisuuden ja yksityisomaisuuden välille.

Henkilökohtaisen omaisuuden pakkolunastaminen ei kuulu sosialismiin, vaan sosialismiin kuuluu yksityisomaisuuden pakkolunastaminen. Yksityisomaisuus on riiston instrumentti joten se joutaakin mennä.

Jos Suomessa nyt siirryttäisiin sosialismiin niin asunnot, kesämökit, autot, ruohonleikkurit, polkupyörät etc. jäisivät kansalaisille, mutta suuremmat tuotantolaitokset siirtyisivät valtion / työläiskommuunien haltuun.

Luonnollisten henkilöiden sijasta annihiloitaviksi joutuisikin sekalainen joukko oikeushenkilöitä. Kärjistetysti sanottuna Björn Wahlroosin sijasta tappolistalle joutuisikin Sampo.

Näiden oikeushenkilöiden reaalivarallisuus siirtyisi dialektisen loogikan mukaisena "kommari-apporttina" valtiolle.

Siis vain suurpääoma on tarpeellista sosialisoida.

Anonymous said...

Niinpä, näin on teoriassa. Mutta jos - herra Sammakieli - olet lukenut yhtään historiaa (jota epäilen: siis epäilen että OLET lukenut), niin käytännössä asiat eivät aivan teorian mukaisesti menneet. Kulakeilta (ja kupaka nykyisin EI olisi kulakki?) riistettiin heidän henkilökohtaisen silitysrautansa lisäksi heidän henk.koht. pääkin.

Ps. Tai olenko itse lukenut vain ropakandaa?

Anonymous said...

Teoria, ihan oikeasti, on eri asia kuin todellisuus.

Anonymous said...

Ja juuri tämän vuoksi historia ei kumoa teoriaa.

Anonymous said...

Olen harrastanut historiaa viidesluokkalaisesta lähtien ja suorittanut myös muodollisia arvosanoja.. [Vaikka en pääaineopiskelija olekaan.]

Anonymous said...

" ... Ja juuri tämän vuoksi historia ei kumoa teoriaa. ..."

Entäs todellisuus? (Nyt esimerkiksi katselen vasemman käteni nimettömän kynttä ja näen - voihan pahus - että siinä klommu. Mistä lie tullut... Tuskin ainakaan teoriasta?)

Anonymous said...

Siis... yritin olla kohtelias enkä puuttunut tuohon lauseeseen

" ... Ja juuri tämän vuoksi historia ei kumoa teoriaa. ..."

koska, se on ihan järjetön väite. Se kieltää itse itsensä!? (Tosin - niinhän stalinismikin tekee. Kyllä minä ymmärrän. Mutta ymmärrätkö itse mitä väität?)

Ironmistress said...

Sosialismissa on yksi pikku vika.

Se ei toimi.

Sosialismin track record on 100% pelkkiä epäonnistumisia.

Olemme kokeilleet jo sosialismia, ja havainneet sen toimimattomaksi. Ehkäpä on vain todettava niin, että kapitalismi ei ole kivaa, mutta meillä ei kertakaikkiaan ole vaihtoehtoja. Elämä on kovaa, ihmiset ilkeitä, maailma julma ja sitten sinä kuolet. Ja joka ainoa yritys tehdä tästä maailmasta yhtään parempi on tuomittu epäonnistumaan.

Olisiko jo aika miettiä niitä neljää jaloa totuutta ettei tänne tarvitsisi syntyä enää uudelleen?

Rauno Rasanen said...

Ammu kuula kalloosi, niin ei tarvitse enää miettiä mitään ikävää eikä neuvoa farisealaisesti ketään.

Tarjoat sorretuille luopumista ja antautumista maailman ongelmien edessä - sinä kapitalistien kätyri! Pois täältä buddhalainen elitisti-höperö - egoistinen ja vallantahtoinen sääli-kestohymyyn naamioitunut boddhisatva! Hus hus tai otan yhteyden pahoihin henkiin!

Anonymous said...

Mun mielestä, oi Rauno rakas, riittäisi että IM ampuisi itseään ilmakiväärillä varpaaseeseensa. (Siihen keskimmäiseen, kolmas oikealta, jota ei ole lakattu.) Aika julma rangaistus sekin. Mutta nykyisin amatöörituomarienkin pitää uskaltaa ottaa kantaa. (Mielestäni.)

Anonymous said...

"Se ei toimi."

Miten niin ei toimi? Hyvinhän se toimii. Suomalaisessa yhteiskunnassakin on paljon sosialistisia piirteitä.

"Sosialismin track record on 100% pelkkiä epäonnistumisia."

Feministisestä positiosta katsot varmaan senkin epäonnistumiseksi, että Neuvostoliitossa kaikista vastoinkäymisistä huolimatta miesten odotettavissa oleva elinikä kaksinkertaistui nopeasti. Muita epäonnistumisia itärajan takaa:

-Koulutustaso parani.
-Ravitsemustaso parani
-Terveydenhoito parani
-Asumisolot parantuivat tasaisesti
-Väestön elintaso nousi jatkuvasti
-Saavutettiin täystyöllisyys ja todellinen niskalenkki markkinavoimista

etc.

Jos nämä ovat "epäonnistumisia", niin silloin sosialismi todella epäonnistui. Minun mielestäni nuo asiat kuitenkin ovat upeita saavutuksia tiellä kohti tasa-arvoisempaa ja parempaa, sanalla sanoen entistä sosialistisempaa yhteiskuntaa.

Olihan Neuvostoliitossa omat ongelmansa, mutta ne johtuivat pikemminkin sosialismin puutteesta kuin sosialismista itsestään. Neuvostovaltio toimi monessa suhteessa kapitalistisen logiikan mukaisesti, työläiset esimerkiksi menettivät lisätyön hedelmät ja ne valuivat armeijan hankintoihin jne. Mutta nämä ongelmat ovat jo käsitteellisesti seurausta sosialismin puutteesta. Ei olekaan väärin sanoa, että edistysaskelien lisäksi Neuvostoliitossa näkyivät myös kapitalistisen järjestelmän ongelmat kärjistetyssä muodossa.