October 7, 2010

Onko Paleface aatteellisesti sitoutumaton?

Katse sen kertoo.

[Kielimafia viilailee - viimeksi klo:19.50]
1
Kemppinen kirjoitti Palefacesta päreessään Kalpea ratsastaja [20.9]: 'YouTuben pätkissä esiintyvät epäkunnioittavassa yhteydessä niin Niinistö, Timo Soini kuin Halonen. Laulut sanovat samaa kuin Nurmion. Tämä kaveri ei kannata minkään aatteen aisaa.'
*
Nyt Kemppinen erehtyy. Paleface on vasemmistolainen [vasemmalle kallellaan on myös Nurmio] - joskaan ei välttämättä avoimen puoluepoliittisesti kuin ja nimenomaan aatteellisesti. Toki hän edustaa samalla pikemminkin protestilaulun kuin vasemmistolaisen laululiikkeen perinnettä. Ja hyvä niin.

Vaikken kovin hyvin tiedä, millä tavoin ja miten vahvasti Paleface on sitoutunut tuohon 'kaameaan vasemmistolaisen tasa-arvon ja köyhyyden aatteeseen' [jota Takkiraudan kaltaiset pelkäävät kuollakseen], niin etsiessäni poliittista kiinnekohtaa vasemmalta valitsen mieluummin [tai ensisijaisesti] Nurmion ja Palefacen kuin esim. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen.

[Valitettavasti (tai väistämättä) Arhinmäki on tyystin taipunut ammatti- ja rutiinipuoluepoliitikoksi, mikä automaattisesti tylsistyttää itsenäisen poliittisen terän ihmisestä. Nykyinen pääoma-parlamentarismimme tekee kaikista kansanedustajista teknokraatteja. - Kommunisteja meillä ei onneksi enää ole kuin ehkä jossain saunan lauteilla tukevassa kännissä jurnuttavien stalinisti-nostalgikkojen joukossa].

Kiitos silti monineuvo-Kemppiselle myös tästä Paleface-huomiosta. Olen kuitenkin ollut tietoinen Kalpeanaamasta muusikkona ja sanoittajana jo melko pitkään ja tiennyt hänet huipputeräväksi/-lahjakkaaksi kaveriksi, jonka rap/hiphop on kuulunut korviini jopa siedettävältä.

Tässä kohtaa pitää kuitenkin muistuttaa, että jos [minä vanha rytmi-blues-jäärä] jotain rockin lajia olen vieroksunut niin rappia ja hihoppia [tosin ainakin vaativamman rapin tajuamiseen tarvitaan jo melko hyvää englannin kielen ymmärtämistä].

Kyseessä on kuitenkin ollut hyvin huonolla omallatunnolla varustettu vastenmielisyys, jota en koe esim. suomalaista iskelmärokkia inhotessani, koska iskelmärokkia voi ihan oikeasti pitää laskelmoituna kaupallisena roskana, kun taas rapparit parhaimmillaan ovat erinomaisia yhteiskuntakriitikkoja.

Pahimmillaan nämä rhythmically accentuated poetryn'n edustajat ovat sen sijaan kuulostaneet korviini murkkuikäisiltä sekoilijoilta, joiden näkemykset ja asenteet avaavat tietä pikemminkin rikollisuudelle kuin taiteelliselle kunnianhimolle.

[Hehheh - uskoinkohan itsekään edellä kirjoittamaani, sillä ei kai edes Eminem rankimmillaan mitään rikollista paskaa ollut/ole. No entäs sitten nämä gangstat - mustan narsismin pahimmat öykkärit?]

Mutta kritiikki ei ole kritiikkiä, ellei se pyri totaaliin rehellisyyteen ja autenttisuuteen, miten kierosti ja ilkeästi kriitikko asiansa sitten sanookaan. Tärkeintä on joka tapauksessa [emotionaalisen] rehellisyyden ja [rationaalis-poliittisen] taitavuuden toimiva yhdistelmä.

Ja mitä Palefaceen tulee, niin mies on ilman muuta verbaalinero, joka osaa myös laulaa. Mutta väite siitä, ettei tämä kaveri ole poliittisesti mihinkään suuntaan kallellaan, perustuu osaltaan tietämättömyyteen hänen taustoistaan, pinnallisiin yleistyksiin Suomen populaarimusiikin historiasta ja ehkä jopa katteettomaan toiveajatteluun.

Kuten sanottu olen itse ollut tietoinen Palefacen poliittisesta suuntautumisesta jo aiemminkin, ja kuunneltuani viime viikolla Radio Suomesta Palefacen ja Steen 1:n haastattelun, asiasta ei jäänyt pienintäkään epäselvyyttä, vaikkei siinä mitään vasemmistopuoluetta mainostettukaan.

On erinomaista, että Paleface julkaisi aivoituksiaan ja näkemyksiään viimein myös suomeksi. Kyseessä on rohkea levy, joka kiteyttää monen kansalaisen ajatukset yhteiskuntamme poliittisesta nykytilasta.

On olemassa hyvää sekä huonoa populismia ja niiden välille voi myös tehdä perustellun eron. Alkää siis kuunnelko Persujen proto-fasistista/-rasistista propagandaa vaan Palefacen suorasanaisen iskevää, kriittistä ja itsenäistä totuus-lyriikkaa!

Tämä kaveri kannattaa sitä [Kemppisenkin ilmeisesti hyväksymää] aatteellista asiaa, jonka ytimeen on kirjoitettu YHTEISÖLLINEN OIKEUDENMUKAISUUS JA YKSILÖLLINEN REHELLISYYS.

Niin ristiriitaisilta kuin nämä kaksi klisheemäistä periaatetta toisiinsa liitettyinä saattavatkin kuulostaa, ne on oletettava nimenomaan yhdessä ja yhtäaikaisesti. Muussa tapauksessa vajoamme aina jonkinlaiseen huijaukseen - oli se sitten kommunistis-totalitaristista tai fasistis-kapitalistista kusetusta.

2
http://www.youtube.com/watch?v=ihBkcLBSuEw
Paleface - Talonomistaja

http://www.youtube.com/watch?v=UGtig2gaaCk
Paleface - Helsinki - Shangri-La

http://www.youtube.com/watch?v=6nWk_Hsy4u0
Paleface - Helsinki - Shangri-La [video]
*
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paleface
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomari_Nurmio
http://kemppinen.blogspot.com/2010/09/kalpea-ratsastaja.html
http://actuspurunen.blogspot.com/2010/10/suomen-kansan-suvereeni-ihminen-suksi.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Eminem
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gangsta_rap
http://www.sukol.fi/index.phtml?s=256
http://plaza.fi/kaista/musiikki/haastattelut/haastattelussa-paleface-vrn-makasiinit-olivat-monelle-suomen-wtc-tornit

3 comments:

Anonymous said...

heikki patomäki on ehdokkaana, eikös ole hyvä, vai

Rauno Rasanen said...

On. Erinomainen.

Pastori said...

Hyvin havainnoitu. Paleface on mielenkiintoisin tapaus kotimaan musiikkikentällä pitkiin aikoihin. Siitä on aikaa kun joku on viimeksi saanut yhtä suoraan sanotuksi mikä tässä maassa mättää - ainakin tässä mittakaavassa.

Veikkaisin, että moni allekirjoittaa näiden laulujen näkemykset, eikä pidä näkemästään. Se, mitä asioille pitäisi tehdä, onkin sitten kokonaan toinen juttu. Tulee joka tapauksessa mielenkiintoiset eduskuntavaalit.