February 21, 2006

Shakkihistorian eräs huippuhetki

Ne, joita kiinnostaa, vilkaiskaapa RAUNO RÄSÄNEN: Second Coming-pärettäni Garry Kasparov vs. Deep Blue (1997), joka perustuu pitkälti linkkiin:

www.chessbase.com/columns/column.asp?pid=146. (Kasparov-tietokone-ottelun kulku videohaastatteluineen. Varsin kattava linkki.)

*
Shakki on paljon enemmän kuin loogista päättelyä. Parhaimmillaan se luo ja vaatii sellaista pelillisen strategian tajua, jolle ei tosiaankaan löydy vertaista kuin niin kovin erilaisesta mutta yhtä lailla pelistrategista lahjakkuutta vaativasta "vihreän veran shakista" - jalkapallosta.

Olen harrastanut nuorempana molempia - intohimoisesti, perusteellisesti ja jopa joitain tulevaan menestymiseen viittaavia ponnistuksia osoittaen.

Tätä kautta kesti tosin vain muutaman vuoden, kunnes kirjallisuus ja musiikki lieveilmiöineen veivät minutkin lopullisesti mukanaan - ja ilmeisesti lopulta huonompaan suuntaan, kun näin jälkeenpäin asiaa kriittisesti pohdiskelen.

Jokainen voi rämpyttää kitaraa, lukea ja kirjoitella siihen asti kunnes kädet, jalat ja silmät vielä toimivat, mutta selkeästä ymmärryksestä eli asioiden välisten yhteyksien ja erojen eksplikoimisesta ei enää ole niinkään väliä.
(Toki nyt hieman sekä liioittelen että vähättelen tätä asiaa) .

Mutta jalkapalloa ei enää vanhemmiten voi harrastaa - varsinkaan jalkavaivaisena ja ylipainoisena.

Toisaalta shakki puolestaan vaatisi yhä niin ainutlaatuisen keskittymismotivaation - toisin sanoen loogismatemaattisen ajatuskulun niin moitteettoman toimivuuden, ettei sitäkään kykyä löydy enää harrastelijalta, joka on kaiken lisäksi jo ehtinyt vannoa, että jos hän milloinkaan mihinkään erikoistuu, niin kyseeseen tulee joko a) madekeiton valmistus ja/tai b) Friedrich Nietzschen teoksissaan käyttämien huutomerkkien syntaktisen perustelun kritiikki indikatiivilauseitten sisällön tehostajina.

1 comment:

Anonymous said...

Jalkapallo (soccer) ei ole mitään "vihreän veran shakkia". Se on typerä vanhanaikainen peli jonka säännöt - joita ei tietenkään millään voi modernisoida - lienevät kivikaudelta. Ainoa oikea vihreän veran shakki on amerikkalainen jalkapallo (football).

Beatus