February 9, 2006

Harakka pullistelee rasismia vastaan

Tässä jälleen Timo Harakan uusin kolumni Sonera Plazalta. Nyt Harakka tekee eron huonon maun ja rasismin välillä. Opettavaista pullistelua.

TIMO HARAKKA: Sørenista kebabia

SAIGON, Vietnam - Istun mukavassa kapakassa, josta en olisi uskonut, että se on Aasian-matkani vaarallisin paikka. Bangkokin pimeimmillä kujilla ja öisen Saigonin rähjäisimmillä kaduilla olen paremmassa turvassa kuin tässä turistien suosimassa kuppilassa.
Istun tanskalaisbaarissa.

Jørgen ja Søren katsovat tiskillä vakavina CNN:ää, jonka otsikko uhoaa:
"Death to Danmark". Punakat, 150-kiloiset miehet puistelevat vakavina päitään: miksi meistä halutaan tehdä kebabia?
Kaksi suomalaista hihittää nurkkapöydässä; niin houreiselta tuntuu arabimaailman viha leppoisia carlsberg-imureita kohtaan.

Väkivallassa ei ole mitään nauramista, oli sen motiivi kuinka kaistapäinen hyvänsä. Mutta ääliömäinen on myös "sananvapauden ritareiden" uppiniskainen into loukata miljardia muslimia. Yksi heistä on Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen. Lähtöpäiväni aamuna (2.2.) hän paheksui "islamilaisen mailman" reaktioita pilapiirroksiin, jotka Hesarin mielestä sinänsä edustavat "huonoa makua". Mutta jos "islamilaisen maailman" hyökkäykset vielä jatkuvat, lehti uhkaa julkaista piirrokset.
Helsingin Sanomat luovuttaa julkaisupäätöksen Kabulin polttopullojen heittelijöille Kabulissa.
Väkivalta on viikon aikana vain lisääntynyt, mutta Virkkunen ei ole toteuttanut uhkaustaan. Miksi? Olisiko Nokiasta otettu yhteyttä? Muutama matkapuhelin voisi jäädä myymättä Dubaista Dakariin, Malesiasta Tunisiaan.
Älä nyt jänistä, Janne! Me suomalaiset maailmalla odottelemme evakuoinnin alkamista.

ENTÄ sitten se "huono maku"? Se on täysin kestämätön tapa arvioida huumoria. Paras huumori on kaikkialla ja kaikkina aikoina loukannut vallitsevaa käsitystä "hyvästä mausta".
Francois Rabelais päästeli jo 1500-luvulla tekstiä, joka pöyristyttää tänä päivänäkin. Jonathan Swift kirjoitti 1729 "Vaatimattoman ehdotuksen", ratkaistakseen Irlannin nälänhädän seuraavasti:
"Nuori, hyvin imetetty terve lapsi on vuoden ikäisenä mitä ravitsevinta, herkullisinta ja terveellisintä ruokaa niin muhennettuna, paahdettuna, paistettuna kuin keitettynäkin - enkä epäile lainkaan, etteikö se sopisi yhtälailla viillokkiin tai sekamuhennokseenkin."
Maailmaa muuttava huumori on määritelmällisesti "huonoa makua". Huono maku ei ole hyvä syy jättää julkaisematta pilapiirroksia. Syy, jota Janne Virkkunen - ja näemmä moni muu läntisen sananvapauden satraappi - ei ole ajatellut, on paljon painavampi. Piirrokset ovat rasistisia.

SANANVAPAUS ei ole absoluuttinen arvo. Silloin, kun se voi aiheuttaa vahinkoa tai loukata kunniaa ja ihmisarvoa, sitä rajoitetaan. Suomenkin rikoslaissa tuomitaan "kiihotus kansanryhmää vastaan".
Kari Suomalaisen muukalaisvastaiset piirrokset eivät aikanaan johtaneet tuomioon. Hyvä niin; huumorille pitää sallia liikkumatilaa.
Julkaisematta ne silti olisi voinut jättää.
Piirrokset, jotka väittävät islaminuskoisia ilman muuta terroristeiksi, leimaavat törkeästi kansanryhmää. Kun lisäksi niissä esiintyy profeetta Muhammed, jonka kuvaamisen jokainen tietää islamissa kielletyksi, kuvat on nimenomaan tarkoitettu loukkaamaan.
Pilakuvat osoittavat länsimaista ylimielisyyttä ja ahdaskatseisuutta suhteessa muslimimaailmaan. Yhdistämällä summittaisesti islamin ja terrorismin Jyllands-Posten kärjistää entisestään New Yorkin terrori-iskujen jälkeistä kauna-asetelmaa. Pilapiirtäjän logiikka on yhtä samea kuin George W. Bushin.

Terroristit käyttävät islamia veritekojensa verukkeena. Vastuulliset voimat puolin ja toisin ovat pyrkineet riisumaan uskonnon valeasua. He ovat selittäneet islamin rauhanoppia alttiille alokkaille Pakistanista Pariisin lähiöihin - ja toisaalta myös torjumaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa lisääntyvää muukalaisvihaa.
Tämän työn ovat tanskalaiset toopet vaarantaneet. Yhtäkkiä minua ei enää nauratakaan Saigonin tanskalaisbaarin nurkkapöydässä. Carlsberg ei maistu.
Piirroskiistassa ajetaan jälleen kerran vastakkain länsimaista ?vapautta? ja islamilaista ?fundamentalismia?. Höpö höpö.
Rasistisessa matalamielisyydessään pilakuvat eivät loukkaa vain islaminuskoa, vaan myös eurooppalaisen humanismin arvoja. Meillä jokaisella olisi siis aihe osoittaa mieltä Tanskan lähetystön edessä.

No comments: