April 27, 2005

TAUKO PAIKALLA

Blogi-grafomaanikko lähtee "vieroitukseen"

Muutosta johtuva laajakaistaliittymän siirto aiheuttaa pienen tauon blogaamiseeni, mutta sittenhän minulla on "mahdollisuus” lukea kirjoja, joita olisi pitänyt lukea jo ajat sitten. Helmikuun alusta lähtien on blogien seuranta ja etenkin blogi-grafomania kaapannut ajan lähes kaikelta muulta (jos saa vähän kärjistää).

Kun nyt katselen taaksepäin aloittaamani blogilinjausta, niin siinä on kuin onkin jonkilaista koherenssia ja tiettyä lineaarisuutta. Olen käsitellyt hieman John Fogertya (tosin tarkoituksella aika vähän näissä ympyröissä), siteerannut jatkuvasti Nietzscheä kuin Mooses kymmentä käskyä.

Viimein jopa muutin Sils-Mariaan kuten huomasitte.
Tämä ”ensimmäinen” blogi-grafomania-jakso sopii päättää traagisesti, ja osittain myös sen vuoksi ”myrkytin” Sokrateen viimeisimmässä blogissani.

Toisaalta – muutto Sils-Mariaan ja Sokrateen teloitus symboloivat erinomaisesti myös nykyistä henkistä (kirjoittamiseen liittyvää) tilaani, mutta siitä sitten myöhemmin.

Joka tapauksessa - nyt on ilma puhdas hengittää.
Hemmettiin blogit!

(Mutta jos sitä liittymää ei kytketä nopeasti, niin otan yhteyttä liikenneministeriöön!!)

PS. Jukka Viikilä (http://plimsollinmerkki.blogspot.com/) ehdotti, että kääntäisin itse
Rimbaudin Le Bateau Ivren uusiksi. Vai niin - ei valitettavasti riitä ranskan kielen taito ei, eikä runoa ole ”kunniallista” kääntää kuin alkuperäiskielestä.
Tosin ainahan voi/pitääkin vertailla eri kielten käännöksiä keskenään, jos vain kompetenssi riittää, mutta runon alkuperäisteksti pitänee hallita paremmin kuin siitä muille kielille tehdyt käännökset.

The Drunken Boat -”hallusinaatiolle” on kyllä jo uusi suomenkielinen otsikko valmiina. ”Känninen paatti” saakoon minun käännöksessäni nimen Suomenlinna 2”. Varsinainen ”bateau ivre" sekin – purjehtii minne sattuu...

1 comment:

ddd said...

Nietzsche on esiintynyt teksteissä usein. Luen niitä välillä, aidosti sivistäviä tekstisi, aiheesta riippumatta. Kiitos siitä. :-)

Joskus tulevaisuudessa täytyy ottaa aika ja syventyä teksteihisi kunnolla. Mitä muualla sanoit esim. Mackiesta (jos oikein muistan), olen pitkälti samaa mieltä. Resurssini (informaatiopaine, monta proggista - fyysisiä, henkisiä - alla) eivät nyt riitä laajemmin kommentoimaan esim. evoluution ja pasifismin välistä yhteyttä, aiheet jotka olivat tapetilla minullakin paljon vuosien 1995 ja 2003 välisenä aikana.

Palatakseni Nietzscheen - häneen otin ensituntumani 1991 erään pappismiehen kommentin muodossa, käsitti ilmeisesti hänet väärin, filosofiaani häneen vertasi, F.N. oli tuntematon minulle tuolloin muuten -, onko hän esittänyt tällaisen lauseen
- jos sattuisit tietämään - "Elämää ei voi arvostella sisältäpäin."? Muistaakseni luin tuon 1997, mutta olikohan se sittenkin vain oma mielteeni?

Tuo äskeinen lause on jotain sellaista, mikä vastaani välttämättä tuli, koska historiani on se mikä se on. Oivalsin jotain 1991 ja keksin jotain 1994. Yritin noin kymmenen vuotta etsiä argumentteja keksintöäni vastaan filosofiasta, zenistä, uskonnoista,
"tavallisilta perheenäideiltä ja perheenisiltä" (joita arvostan), kvanttimystiikasta, puhtaasta analyyttisesta logiikasta jne.
En löytänyt. Puhuin kahdesti puhelimessa syvästi arvostamani filosofi Sven Krohnin kanssa. Lähetin hänelle jotain 24.6.99. Hän kuoli 26.6.99, koskaan lukematta tekstejäni. Miksi kerron tämän kaiken? Ehkä siksi, että sinulla saattaisi olla kykyjä arvostella, - jos siihen aikasi, kärsivällisyytesi ym. riittää -
elämäntyöni, teokseni joka käsittelee olemassaolon politiikkaa; mielestäni arvofilosofian aluetta, joka on ohitettu filosofian virallisessa kaanonissa.

Jos käyt kotisivullani (www.androgyynihullumies.k-netti.nu), lue - jos aikasi, resurssisi riittää -artikkelini "Työstä".



Kaikkea hyvää,
ja kunnioittaen


Savant alias ANDROGYYNIHULLUMIES
(nyk. weblog http://savant.vuodatus.net)