June 14, 2014

Päivän tieteellisesti todistettu ‘kalvinistinen’ fakta

En ole rikas. Olen siis tyhmä.

5 comments:

Sammalkieli said...

Jakaako Veikkaus siis rahan lisäksi myös älyä aina lauantaisin - noin yhdelle onnekkaalle? (Ja nyt Kenon ja Naapurit -pelin myötä suorastaan joka ilta?)

Lottoamisen järkeä (sic) puolustaa nyt siis dialektisen logiikan lisäksi porvarillinen kristillisyys itse!

T: Toveri Iso-Reduktio.

Ironmistress said...

Tuo "fakta" tunnetaan nimellä argumentum ad crumenam.

Tapsa said...

Onneksi köyhälläkin voi, kuten blogististamme Raunosta hyvin havaitsemme, olla tunneälyä vaikka muille jakaa!

Rauno Rasanen said...

Tuo "fakta" tunnetaan nimellä argumentum ad crumenam.’

Entä sitten? Etkö oivaltanut, mitä sillä tarkoitan? Et näköjään, koska puutut ko. ‘faktan’ kannalta epäolennaiseen seikkaan. Virhe muodollisessa päättelyssä viittaa tässä tiettyyn syvempään tosiasiaan/intentioon/motiiviin, jonka virhepäätelmä paljastaa. Siitä on kyse. Päätelmän esittäjä nimittäin en ole minä vaan – esim. juuri sinä - - . Siis - - ?

Rauno Rasanen said...

Mitään tunneälyä ei ole olemassakaan. On vain käsitteellistä ajattelua tai epämääräisiä affekteja. En kannata 'kolmi- tai monivaiheisia' tunneteorioita.

Myöskään mielikuvitus [imaginaarisuus, fantasiat] ei ole älyä sen rationaalisesti perustellussa merkityksessä. Äly on symbolisen merkitystason käyttöä, fantasiat sen sijaan yhä vielä epämääräisiä mielikuvia. Fantasioista voi tietysti konstituoitua tietoa, mutta ei suoraan affekteista. Välittömistä affekteista ei seuraa muuta kuin epämääräistä sekoilua, kaaos - tai - kuten niin monesti ennenkin: jonkinasteista, enemmän tai vähemmän 'tieteellistä' rasismia.