October 27, 2009

Thelma ja LouiseElokuva-arviointi kommentiksi (Mooselle) Mummon päreeseen Totuus naisista, osa 1.
*
(Kielimafia teki sanamuunnoksen - klo: 17.00)
*
Ensin heitto Moose the Moochille:
Täytyy myöntää Moose, että kielenkäyttösi ja ajattelusi on ihailtavan koherentilla tavalla äärimmäisen sekavaa. Minä en pysty moiseen.
*
Mitä Thelmaan ja Louiseen tulee, pidän sitä feministisimpänä elokuvana, jonka koskaan olen nähnyt - vaikka ohjaaja on mies: Ridley 'Alien' Scott.
Tämä elokuva on sarkastisen kipeällä tavalla hauska ja etenkin loppukohtauksen asetelmassaan, jossa kokonainen poliisiarmeija lukemattomine aseineen on viimeinkin onnistunut piirittämään nämä kaksi 'hirvittävää naistappajaa', se saavuttaa jo absurdin huumorin tason, jossa onnistutaan pilkkaamaan miehisen vallankäyttökoneiston putkiaivoisuutta säälimättömästi inonescolaisen satiirin hengessä: poliisisarvikuonot - ylipäätään miehet - saavat aikaan pelkkää tuhoa näiden naisten elämässä niin suuresti kuin elokuvan luomakunnan kruunut haluavatkin noudattaa oikeutta, ylläpitää järjestystä tai leikkiä rakastunutta.

Elokuva on satuttavalla tavalla ahdistava osuen juuri miehen seksuaalisuuteen ja omaantuntoon - siis palleihin - kuin karatepotku sekä viimeisellä minuutillaan, Thelman ja Louisen lopullisen, vapautuneen ratkaisun myötä, henkeäsalpaavan ylevä - parhainta tragediaperinnettä kunnioittava.

Joka kerta Thelman ja Louisen katsottuani minun on pakko myöntää, että miehet todella ovat sikoja: narsistisia hyväksikäyttäjiä, sadistisia raiskaajia, lipeviä huijareita ja putkiaivoisia mopottajia - lähes jokainen - paitsi etsivä Hal Slocumb eli sympaattinen Harvey Keitel ;\).

Thelma ja Louise on omalla tavallaan modernin elokuvan Madame Bovary. Koko ajan lumipalloefektin tavoin kasvava katastrofitunnelma päättyy päähenkilöiden itsemurhaan eli poistumiseen tästä miesten kontrolloimasta saalistusyhteiskunnasta.

Mutta siinä missä Emman itsemurhasta jää lukijalle sen tekijän persoonaan ahdistuneen ja surumielisen empaattisesti samaistuva, eriskummallisen eteerinen tunnelma, siinä Thelman ja Louisen valitsema kuolema tuntuu jopa ylevältä ja miltei sankarilliselta ratkaisulta, teolta vailla katumuksen tuskaa: se on härskein mahdollinen etusormennäyttö sovinisteille.

Silti on pakko myöntää, etten voi estää kyynelten kihoamista silmiini aina kun näen, miten tuo loppuratkaisu tapahtuu - miten päättäväisiltä ja jopa iloisilta nämä kaksi tappoon ja rikoksiin aluperin tahtomattaan ajautunutta ja lopulta marttyyriuden valitsevaa naista näyttävät ennen varmaa kuolemaa.

He kokevat täydellisessä umpikujassaan rotkoon ajamisen eikä antautumisen, joka johtaisi heidän tulevan elämänsä tukahtumiseen ja tuhoutumiseen, olevan ainut oikea tapa päästä lopullisesti pois ja vapautua siitä sietämättömän ahdistavasta rivoudesta, jolla narsistiset, miehiset putkiaivot itsekkyydessään naissukupuolta kohtelevat.
*
Luettava Peter von Baghin intonaatiolla ja aksentilla.
*
http://josight.blogspot.com/2009/06/late-yesterday-evening-reid-and-i.html
http://signatureroles.blogspot.com/2009/08/susan-sarandon-as-louise-sawyer-in.html
http://coolspotters.com/movies/thelma-and-louise

7 comments:

Homo Garrulus said...

He kokevat täydellisessä umpikujassaan rotkoon ajamisen eikä antautumisen, joka johtaisi heidän tulevan elämänsä tukahtumiseen ja tuhoutumiseen, olevan ainut oikea tapa päästä lopullisesti pois ja vapautua siitä sietämättömän ahdistavasta rivoudesta, jolla narsistiset, miehiset putkiaivot itsekkyydessään naissukupuolta kohtelevat.

Pahinta on se, ettei pääse edes puhumaan, ei kukaan viitsi ymmärtää, ei naiset, ei miehet, ei omat sukulaiset, ei kukaan: kaikki etsivät perverssin lailla evidenssejä, että olisi jotain peiton alla, jota voisi vähän kurkistaa ja maiskuttaa.

Naiset yhtä hyvin kuin miehet. Naiset melkein helpommin kuin miehet; naisasianaisten korviin tämä ei pääsekään: heillä on jo elämä niin sataprosenttisesti hanskassa, ettei sitä murra mitkään asiat. Kun yrittää puhua sivistyneesti tekee vain lisää hallaa itselleen.

Kun lopulta huutaa messukeskuksen mikrofoniin, että sinä saatanan sika pilasit minun elämäni muiden vastaavien kanssa jo silloin kun olin 19 vuotta enkä eteenpäin ikinä päässyt omillani vaikka sanotaan, että siitä vaan...unohda nyt vaan...pälä pälä niin snuskgubbar kiilaa ohi koska heillä on samalla raha ja valta ja raha ja valta kuuluvat tiiviisti tuohon kiristykseen, perverssiuuteen ja kaikenlaisiin olettamuksiin jotka ovat heidän omassa sairaassa identiteetissä eikä meissä naisissa, jotka joudumme kamppailemaan elämästämme.

Draaman teko loi hieman kulmakarvoja ylös.

Homo Garrulus said...

./..
Draama loi samalla herätteen myös sellaisille koirille, joita olisi pitänyt antaa nukkua: mutta kun tämä rigidi kakkaäijäsakki ei olisi ikinä ottanut mitään kuuleviin korviin koska heidän omassa sairaassa, perverssissä mielikuvituksessa asiat ovat ihan miten vaan ja KIINNI PITÄVÄT siitä vaikka kuten Kemppinen kirjoittaa, ei voi olla vaan jotain mieltä; minä olen sitä mieltä, että Kekkonen oli nainen.

Jahas.

Siinä meni elämä että sadistit saivat runkata itsensä tyytyväiseksi sinä aikana kun terve (eikä promiskuiteettinen) nainen yrittää elää jollain lailla omaa elämäänsä pääsemättä elämästä liian aikaisin siksi, että on älykäs. Onpa paha tauti tuo pää: minun testit kun testaan autismissa on päinvastaisest: olen anti-autisti eli olen sillä lailla ylitietoinen ja ylihereillä mitä autisti ei ole. Autisti on unessa, ei osaa valehdella, ei osaa miettiä seuraavaa steppiä, ei ole mukana -

minä olen mukana - mutta en enää tässä orkesterissa - ja sitten lehteen kirjoittaa muuan TR itsevarmasti, että kun omat koirat purevat niin minun tekisi mieli kysyä, että missä tämä herra oli kun kaksikymmentä vuotta sitten (ja kaksikymmentä kiloa sitten) kolmen kielen taitajana, innostuneena, aktiivisena, nättinä ja halukkaana tehdä paljon työtä pyysin häneltä apua ja kerroin että vertaavat minua ja miestäni ja minä en usko siihen kampanjaan mitä oli tehty paraikaa myös mieheni osalta (en siis uskonut mainontaan itsessään) niin tämä jeppu oli samaa mieltä: mutta miksi hän ei auttanut, ei mitenkään noussut viereen edes hetkeksi ettei kaikki eskaloidu - ei tietenkään - nämä jotka aina ovat sanavalmiita JÄLKEENPÄIN ovat ne, joita ei pidä odottaa minkäänlaiseen apuun kun olisi aika autttaa.

Eiei, nämä ovat silloin täysin muualla, nauravat hieman cowboyhymyn, heittävät tupakantumpin jalan alle, litistävät sen ja lähtevät machomiehiä pois.

Mutta sitten kun joutuu selittämään vielä enemmän, ottamaan rajummin asiat käteen, kieltäytyä olemasta autisti tai skitsofreenikko, kieltäytyä kaikesta siitä mitä ovat kuormittaneet toista ja syytöntä - niin sitten kun häpeä nousee - nämä tulevat lehtiin ja sanovat: Omat koirat purivat.

Niin miksi omat koirat purevat? Kun ei oteta mukaan.

Silloin ne puree. Pitäisi olla joku aivokapasiteettitesti enkä tarkoita ulkoalukemista eli miten hyvin osaa lähihistorian täysin turhat ihmiset vaan logiikkaa, matematiikka, fysiikkaa, biologiaa ja muuta prosessioppia. Ja politiikkaakin jossain määrin, ja uskontoa - estetiikasta puhumattakaan etiikan vieressä ja löytää vielä filosofiasta oikeat käsitteet kertoakseen mistä on ksye. Sitten ne eivät osaa lukea koska kukaan ei ole sellaista aiemmin kirjoittanut....voi voi....ei ole.

--

En ole parempi kuin muut - mutta ei ole toista maapalloa mennäkseen kun tulee tämäntyyppistä besserwisserlynkkausta. Hain nätisti audienssia, kirjoitin kauniisti, pyysin kauniisti, lähestyin aina nöyrästi - ja silti lynkataan. Miten voi sitten mennä kuin toiseen ns. kieliryhmään (joka on minulla ihan luontevaa sillä olen sielultani suomalainen vaikka äidinkieli on ruotsalainen; niitä on varmasti monella lailla ajattelevia kaksikielisiä) - ja kun menee toiseeen kieliryhmään niin sitten on kuulemma kauhea petturi:

siellä se on finskvän - finskvän - hon är finskvän

Mutta kuka sinne töni oikein sankoin voimin? Herregud - grow up -

van Vaari said...

Huomio, Rauno Räsänen, huomio: teille on kysymys elokuva-alalta Mummon palstalla.
Toistan: Huomio, Rauno Räsänen, huomio: teille on kysymys Mummon palstalla.

dudivie said...

minusta länsi alkaa olla ennemminkin naisten kontrolloitavissa oleva saalistusyhteiskunta...puhutaan mieluummin oikeudenmukaisuudesta taloudessa...pallita on kaikilla

dudivie said...

mies on kesytetty jo aikoj a sitten ja vaikka naisen Munasolu on hidas ja suuri verrattuna nopeisin ja miljardeihin siittioihin niin nainen ei ole hidas eika tyhma

Homo Garrulus said...

Ninni.
Tietyssä mielessä olen samaa mieltä mutta yleensä näen asiat toisinpäin. Tässä on vinoutuma joka ei johdu luultavasti naisesta eikä miehestä vaan rahasta ja sen taustalla olevasta energian kuristuksesta.
Se heijastuu vain kaikkeen.

Homo Garrulus said...

"Joka taistelee hirmuja vastaan, katsokoon, ettei hän itse siinä muutu hirmuksi. Ja kun katselet kauan kuiluun, katselee myös kuilu sinuun." (Friedrich Nietzsche)
rr