March 20, 2009

Slavoj Zizek 60 v. - 21.3. 2009

Kuva: Slavoj Zizek ideologian ydinkysymysten äärellä.
*
Kielimafia teki lisäyksen/tarkennuksen klo: 20.05.
*
Videon otsikko viittaa vitsiin miehestä, joka luuli olevansa maissinjyvä (ks. PS.), ja jota Zizek on käyttänyt jo Ideologian ylevästä objektista (The Sublime Object of Ideology) lähtien eräänä monista anekdooteistaan ideologian fantasianomaisesta mutta samalla kirjaimellisesta ja konkreettisesta todellisuudesta jokapäiväisen elämämme uskomuksellisten käytäntöjen analysoimiseksi ja ilmaisemiseksi.

Tässäkin luennossa on minulle tuttuja esimerkkejä, joiden toistoa Zizek jälleen pyytelee anteeksi, mutta korostaa heti perään, että hän käyttää niitä antaakseen vitseilleen aina hieman erilaisen lukutavan aiheesta riippuen.

Kyseessä lienee toistaiseksi paras luento, jonka itse olen Zizekiltä kuullut. Vakuuttavaa ja mukaansa tempaavaa argumentointia ideologian kaikkialle ulottuvasta semiotiikasta, energeettisyydestä ja toiminnallisesta 'ikiliikkuvuudesta' - eksplisiittisen ja implisiittisen ideologisen viestin toisiinsa kietoutumisesta ja toisistaan erottamisesta.
*
http://video.google.com/videoplay?docid=-2530392910118230001
Slavoj Žižek - Maybe We Just Need a Different Chicken...(jos video ei lähde heti etenemään, tökätkää sitä n. '½ mm.' eteenpäin).
*
Sociologist and philosopher, Slavoj Žižek, discusses politeness and civility in the function of contemporary ideology. Dr. Žižek spoke at Powell's City of Books in Portland, Oregon, as part of the speaker tour for his latest book, VIOLENCE.
*
http://www.google.fi/search?sourceid=navclient&aq=h0&oq=slavo&ie=UTF-8&rlz=1T4PCTA_enFI299FI299&q=slavoj+zizek
*
http://www.lacan.com/bibliographyzi.htm
(Melkoisen perusteellinen luettelo kaikesta, mitä Zizek on tähän mennessä julkaissut 20 vuoden aikana - hämmästyttävää tuotteliaisuutta!)
*
PS.
Kana-anekdootti löytyy päreeni Sitaatteja Zizekiltä 4 lopusta:
http://actuspurunen.blogspot.com/2008/04/sitaatteja-zizekilt-4.html

"Jos emme ota huomioon tätä uskomuksen objektiivista asemaa, meille voi käydä kuin tunnetun vitsin hullulle, joka luuli olevansa maissinjyvä. Vietettyään jonkin aikaa mielisairaalassa hän parantui lopulta. Nyt hän tiesi olevansa mies eikä jyvä, joten hänet päästettiin ulos.
Heti kohta hän kuitenkin tuli juosten takaisin sanoen: 'Tapasin kanan ja pelkäsin, että se söisi minut'. Tohtorit yrittivät rauhoittaa häntä ja sanoivat: 'Mutta mitä sinä oikein pelkäät? Sinähän tiedät nyt, että olet mies etkä jyvä' Hullu vastasi: 'Niin, minä tietenkin tiedän sen, mutta tietääkö kana, etten enää ole jyvä?'"
*
http://actuspurunen.blogspot.com/2008_04_01_archive.html
http://actuspurunen.blogspot.com/2008/05/sitaatteja-zizekilt-11-suurin-salaisuus.html
*

http://megafoni.kulma.net/index.php?art=489&artp=1
http://www.lacan.com/zizekchro1.htm
http://slog.thestranger.com/2008/07/a_philosophy_of_obama

3 comments:

Homo Garrulus said...

Onneksi olkoon Zizekille; oinasmies.

ninni said...

http://search.twitter.com/search?q=penttieerikki

Arhi Finnsanity said...

Piru meidät oinaat periköön. Mihinkään tyytymättömien heimo. Ah niin vapautuneesti.