March 23, 2009

Tonaalisuuden ja tahtilajien tuolla puolen

Kielimafia lisäilee, tarkistelee ja korjaa - viimeksi klo: 20.55.

Näin Roscoe Mitchellin muutama vuosi sitten H:n ansiosta Kerava Jazz festivaaleilla, ja vaikutus oli melkoinen. Meikäläinen - 'patakonservatiivi' rock ja blues-mies sai silloin tuta avant-garde-jazzin syvyysulottuvuudet erään free-jazzin kaikkein suurimman fonistin ja säveltäjän esiintyessä.
Edelleenkään en harrasta jazzia millään tavoin aktiivisesti, mutta (etenkin) tämän jazz-muusikon - kuten eräitten muidenkin - 'häikäilemättömästi' kaikkea uutta kokeilevien muusikoiden live-keikat (lukumäärillä en tosin voi kehuskella) ovat jääneet pysyvästi kokemukselliseen muistiini - ikäänkuin matkana maahan, jota ei ole, ja joka yhä silti on koko ajan, myös tätä kyseistä konserttia muistellessani tai näitä You Tube-näytteitä kuunnellessani, kumpuamassa tajuntaani kuin olisin heräämässä ihmeellisestä unesta - kuin 'Liisa ihmemaassa-äänimaisemasta' - mutta joka tuntuu samalla kuitenkin niin paljon todellisemmalta kuin valveilla koettu, ymmärretty ja selitetty. - - - Ääni on mysteeri, musiikki on mysteeri; - ei kuitenkaan teollinen iskelmä-pop-musiikki, jota nimitän sika-nauta-tuotannoksi. Sitä vaivaa 'synnynnäinen', kapitalistis-kulutuksellinen 'salmonella', joka lienee parantumaton tautisaaste. - - Avant-Garde free-jazz sen sijaan on täysin immuuni moisille bakteereille, jotka ovat suoraa seurausta yksipuolisista kaupallisuuden ja myyntipakon vaatimuksista.
*
http://www.youtube.com/watch?v=Cd8XH47HhUU
Roscoe Mitchell, Thomas Buckner, Harrison Bankhead, Jerome Cooper - Improvisation No. 1073: Excerpt5 No. 2 [Vision Festival 2003]
Roscoe Mitchell : soprano saxophone, Harrison Bankhead : bass, Jerome Cooper : multidimensional drums, Thomas Buckner : vocals
Recorded live at the Vision Festival 2003
*
http://www.youtube.com/watch?v=CklXeXG93QA
ROSCOE MITCHELL 1, Paris 2001

http://www.youtube.com/watch?v=RTSQMIOjaNg
ROSCOE MITCHELL 2, Paris, 2001

http://www.youtube.com/watch?v=JgGGA5SX94U
ROSCOE MITCHELL 3, Paris 2001
*
Satunnainen kommentaattori kirjoittaa:
Roscoe Mitchell will always be one of the best Avant-Garde masters on this earth. He inspired me the play the soprano sax by his amazing tone. I sure wish I could circular breath like him.
*
http://www.kerava.fi/tapahtumat_keravajazz.asp

4 comments:

Anonymous said...

Tunnetko Sun Ran tuotantoa? Vapaimmillaan tuo hullu nero laukkaa maailmankaikkeuden kaukaisimpiin galakseihin ja kyydistä ei tipu jos osaa rakastaa. Diskografia on valtava ja vaikka olisi kuullut muutaman levyllisen, ei tiedä mitä on vielä kokematta.

Rauno Rasanen said...

Anonymous

Nimi on jossain määrin tuttu - luultavasti jälleen H:n kautta, mutta musiikkiansa en voi kyllä sanoa tuntevani kuin ehkä parin jo unohtuneen näytteen muodossa.

mikis said...

Rakastan klassista musiikkia, kasvoin siihen. Isäni soitti viulua, Bachin kielen opin jo lapsena. (Ja aloin lukea koulussa pitkää saksaa joka yhä on kesken.)

Jazz piti opettella ilman opettajia. Ja tietysti soitin väärin, olin rummuissa, kun ajattelin että tässä on samaa hellyyttä kuin sydämessä. Joka lyö turhaan.

Onneksi minusta ei tullut ammattilaista.

Oi, Abdullahin

ninni said...

jazz with barcode or without, i will listen