March 20, 2009

Taivas, helvetti, vankila vai liikeyritys - ?


Kielimafia nyrpistelee kummallisille? ja häilyville käsityksilleni rakkaudesta ja yhdessäelämisestä. Lisäyksiä klo: 11.35.
*
Parisuhteen roolikartta (suurempi kuva löytyy linkistä).
http://www.sosiaaliportti.fi/File/2c323d86-c4e3-4d08-9897-156a7de68cb2/Parisuhteen%20roolikartta.pdf
*

Tiede on aina oikeassa. Vai mitä? Luulenpa tosin, että eräät - ainakin kyynisimmät pragmatistit - saattavat olla täysin eri mieltä tämän tutkimustuloksen suhteen. Itse en ota mitään kantaa asiaan, koska parisuhde on mielestäni yhtäaikaa sekä taivas, helvetti että liikeyritys, joka pyrkii - ei niinkään voitontavoitteluun kuin välttämään konkurssin.
Ellei kyseessä sitten lopultakin ole vankila, jossa ihminen kokee olevansa ajoittain turvassa, ajoittain kahleissa? Eräänlainen Kantin 'Häkki' siis - eli muka vapaasti valittu orjuus ja/tai 'soft-sadomasokistinen' ihmissuhde-pelikenttä.
*
Romanttinen rakkaus on parasta myös pitkissä parisuhteissa

Parisuhteiden toivotaan ihanteellisessa tapauksessa kehittyvän romanttisesta rakkaudesta tasavertaiseen kumppanuuteen, mutta tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen tie. Tuoreen tutkimuksen mukaan romanttinen rakkaus voi kestää myös pitkissä parisuhteissa, ja näissä liitoissa elävät ihmiset ovat onnellisempia kuin kumppanuussuhteissa elävät.

Stony Brook -yliopiston tutkimuksessa tehtiin yhteenveto 25 tutkimuksesta, joissa oli mukana yli kuusituhatta ihmistä. Tutkimukset jaettiin romanttiseen rakkauteen, intohimoiseen rakkauteen ja kumppanuusrakkauteen. Intohimoinen rakkaus määriteltiin romanttiseksi rakkaudeksi, jossa on mukana pakkomielteisyyttä.

Tulokset osoittivat, että mitä paremmat pisteet pariskunnat saivat romanttisessa rakkaudessa, sitä tyytyväisempiä he olivat elämäänsä. Pitkissä kumppanuussuhteissa elävät olivat selvästi tyytymättömämpiä elämäänsä kuin pitkissä romanttisissa liitoissa elävät. Intohimoista rakkautta kumppaniinsa tuntevat olivat tyytyväisiä elämäänsä lyhyissä, mutta kaikista onnettomimpia pitkissä parisuhteissa.

Tutkimusta johtaneen Bianca P. Acevedon mukaan romanttisen rakkauden malli näyttää johtavan parhaaseen tulokseen myös pitkissä parisuhteissa, ja kumppanuusmalli voi olla vain tarpeeton kompromissi.

Tutkimuksen julkaisi Review of General Psychology
*
www.healingeagle.net/Fin/Burney/Healthy_Relationships6.html

2 comments:

ninni said...

oukei here we come to the quality. finnish suburban quality
rKKuteen siis
häilyvä käsitys? lets study

ninni said...

You took mii long wai, philosopher, and Thank You for That! No words to sai