October 21, 2007

Ontuva Rabelais, sairaanhoidon kilpailuttaminen ja Tehyn irtisanoutumisuhka

Kirjoitettu kommentiksi Kemppisen päreessä "Hoitajat" olleisiin nimimerkki jarmomin kommentteihin.
(Linkkilisäys klo: 23.15)
*
RR

Vai että hoitoalasta yksityinen business?

Vain maksukykyiset potilaat hoidetaan heti ja pätevästi.
(Rahaa on siis löydyttävä pankkitililtä ja paljon.)
Muut hakeutukoot kuolemaan kesken jonotuksen kunnallisiin, huonosti palkattuihin ja mahdollisesti epäpätevällä henkilökunnalla toimiviin sairaaloihin/terveyskeskuksiin.

No - ehkäpä kilpailu laskee hintoja tässäkin - kuten kaikessa muussakin - busineksessä?
*
Yksityinen ostoskes...ööö poliklinikka mainostaa:

Tällä viikolla tarjouksessa seuraavia hoitopalveluja: munuaissiirrot, lonkkaleikkaukset sekä 1 magneettikuvaus ja paljon muuta!
Bonuksena kolmen hoidon ostajalle ilmainen peräsuolentähystys ja verenpaineen mittaus!Erikoisbonus: Viiden hoidon ostajalle ilmainen Thai-hieronta!
*
Ei helvetti. Ei kai me sentään mitään amerikkalais-venäläistä terveydenhoitojärjestelmää tänne haluta tyyliin:' Osta nyt itsesi terveeksi Jorma Ollilan edullisilla hoitopalveluilla!' Poikkea käymään! Tutustu tuotteisiin! Vaihda veresi puoleen hintaan keräämällä kuusi Nokia Health-Centerin etuseteliä!
Osallistu hoitosi aikana sairaalamme Idols tai Talent-kisaan. Saatat voittaa matkan Wall Streetille!

Jne. jne. ad inf. (I'll rather be dead!)
*
jarmom kirjoitti

rauno rasaselle:
En halua yksityistä hoitobisnestä kaikille. Tarkoitin vain vapaata kilpailua, kysynnän ja tarjonnan lakia joka jossain vaiheessa tasapainottaa palkkatason.TEHY voisi määrätä se alimman maksuluokan.
Siihen tarvitaan vain yksi henkilö liitossa, joten byrokratia vähenee. YTH voisi hoitaa työttömyyskorvauksen.Taloustutkimus olisi voinut tehdä toisenkin kysymyksen: Pidättekö noin 12 prosentin palkankorotusta hyvänä tällaisessa talous- ja kilpailutilanteessa?
Tai: Onko lakkoaseen käyttö oikein jos sen käyttö kohdistetaan laskelmoidusti kaikkein heikoimpiin ja jonka käyttö aiheuttaa kuolemaa ja käsimystä?

*
RR

Kysymys on kuoppakorotuksista, joita ei tietenkään suoraan luvattu ennen vaaleja eikä budjetissa, mutta miten vain - juuri siitä kuitenkin oli kysymys.

Kyllä sen kaikki osapuolet tajusivat, eikä asia selittelemällä muuksi muutu.

Hallitus on jättänyt tämän asian hoitamisen kesken, minkä Tehy tulkitsi lupausten pettämiseksi.

Yks hailee, vaikka työnantajaosapuoli on kunnallinen - kyseessä on viime kädessä 'Vanhanen kakkosen' kupru - olkoonkin, että vain yhden ammattiryhmän erityistukeminen ei olisi onnistunut kuntasopimuksissa.

Tehylle ei kuitenkaan välttämättä tule vuosiin samanlaista 'sudenhetkeä' vaatia kuoppakorotuksia kuin nyt.

Rahaa valtion kassasta löytyy. Aiemmin sitä ei ollut ja tulevaisuudesta emme tiedä.
*
Olen itse saanut elinikäisen vamman akillesjänteeseeni -84 lääkärilakon aikana, jolloin toisen, revähtäneen kipsin päälle valettiin ilman tutkimuksia uusi kipsi. Se akillesjänne ei enää koskaan parantunut läheltäkään entisellleen.
(Tämä on ontuvan Rabelais'n lähtökohta, vaikka varsinainen ja lopullinen 'niitti' tulikin vasta 20 vuotta myöhemmin.)

Mutta en osaa kihistä raivoa asiasta, vaikka saman lääkärilakon jo alettua toisen kipsin muovannut lakkolääkäri (joku eri alaan erikoistunut ylilääkäri) ei osannut hommaansa vaan teki siitä aivan liian ohuen (oli ilmeisesti harrastanut kuvanveistoa...).

Olisin tietysti itsekin voinut olla varovaisempi liikkuessani, mutta elämässä on pakko ottaa riskejä.
Vamma kuitenkin jäi ja nimenomaan siksi, että se lääkäripulan vuoksi priorisoitiin hoidettavaksi tällä tavoin.
*
Joten älä sinä jormom itke heikkojen (mummosi?) takia. Kaikki maksavat hinnan elämästään - lopulta kuolemalla.

Sairaanhoitajien on nyt pakko riskeerata ihmishengillä, koska muuten he eivät tule koskaan saamaan reaalisia kuoppakorotuksia.

Siinä sulle hieman kylmää kyytiä.
*
Kirjoitti entinen mielisairaanhoitaja, skribentti (senttari) sekä valtiotieteen yl'oppilas Actus Purunen ('actus purus' you know - kts. ensimmäinen päreeni: http://actuspurunen.blogspot.com/2004/10/actus-purusen-ensimminen-koe.html)

5 comments:

εκτος θεματος said...

tää on iha eri asiasta vaaris.org/1996_2003/jeesus.org

pitäisi pitää maljapuhe ontuvalle jalallesi!

Rauno Rasanen said...

Linkkisi ei toimi täälläpäin.

perheellinen said...

siis se on niin paha
että sitä pitää linkata? voi helevetti, sotainvalidihan sie oot
työläisten (lääkärien
liitolta korvaukset sulle!

a-kh said...

Selittäisikö joku sedälle, siis minulle, näkyväksi tämän kysynnän ja tarjonnan näkymättömän käden lain kansanterveyshuollossa. Oliko se niin, että nyt munuainen puoleen hintaan. Miksi tyytyisit ohitusleikkauksiin; vaihda kerralla keuhkot ja sydän. Ei enää erektiohäiriöitä; meiltä pysyvästi pystyt jortikat. Kärsitkö verenpainesta; paineistamomme aena aaki, yötä päivää. Miksi enää hankalia polvileikkauksia; meiltä uudet jalat: maksa yhdestä, ota kaksi. Viisi hullunhalpaa päivää: sähköshokit puoleen hintaan. Voit myös hankkia oman laitteesi edullisesti Savon Sähköstä. Laitteissa sähkötarkastuslaitoksen tyyppihyväksyntä ja lääkärikeskus Lasaretin myöntämä kertakäyttöhoitotakuu. Tuttu televisiosta. Meiltä arkku joka lähtöön. Puuilo.

Anonymous said...

Nyt vasta jarmom huomasi tämänkin blogin (sokea olen).

Eikä se ole mummoni, vaan äitini, joka valittaa.