October 5, 2007

Brideshead Revisited

Brideshead Revisited - Wikipedia, the free encyclopedia
(Mennyt maailma)

*
Tästä liki käsittämättömän hienosta 13 osaisesta brittisarjasta, joka tulee nyt uusintana Yle-Teemalta ei voi sanoa oikeastaan mitään. Niin hyvä se on. Edelleen - ja aina.
Mutta toisaalta juuri häikäisevyytensä takia se lähes pakottaa sanomaan jotain.

Ensinnäkin - missään en ole nähnyt niin 'hienoa' (jos sellaista termiä näin vakavan asian yhteydessä voi käyttää) alkoholisoitumisen kuvausta kuin nuoren lordi Sebastian Flyten (loistava Anthony Andrews) opiskelija- sekä perhe-elämää käsittelevissä jaksoissa.

Sebastianin ja hänen perheensä suurimmaksi ystäväksi kohonneen köyhänoloisen Oxfordin kolleega-opiskelijan - tarinan kertojan - Charles Ryderin (sympaattinen Jeremy Irons) sanoin (vapaamuotoisesti): Nyt minäkin aloin lopulta tajuta, että Sebastian joi eri tavalla kuin minä.
Minäkin join paljon, joskin minulle juopumus oli vain hetken hurman kohottamista.
Mutta Sebastianin juomisessa ei ollut enää iloa vaan synkkyyttä.
Sebastian joi paetakseen.

Sebastian joi paetakseen äidiltään ja isältään (jotka elivät erossa Englannissa ja Italiassa) perimäänsä aateliutta - tekopyhää ja lopulta vihan täyttämää keinotekoista maailmaa.

Sebastianin isän - Lordi Marchmainin - rakastajatar Cara kertoo Venetsiassa kahden kesken Charlesille aivan äärimmäistä psykologista oivalluskykyä osoittaen, minkälainen on se maailma, jossa lordi Marchmain, hänen vaimonsa ja koko hänen 'reviirinsä' elävät.

Viimein Cara ja Charles kävelevät rannalla ja näkevät kaukaa Sebastianin, joka puolestaan kävelee paljain jaloin vesirajassa.

Cara sanoo Charlesille: Sebastian juo liikaa. Ja vaikka sinäkin väität juovasi paljon, niin Sebastian juo eri tavalla. Hänestä tulee juoppo, ellei joku häntä pysäytä.

Ukko Marchmain itse oli viittä vaille juoppo ennenkuin me tapasimme. Hän vihaa ihmisiä - kaikkia - ennenkaikkea itseään!
Jos luulit, että hän rakastaa vaimoaan, erehdyit. Hän ei rakasta edes minua. Ja Sebastian on tämän kaiken vihan sekä äitinsä ääriuskonnollisuuden (vihan kieroutunut muoto?) kohde ja uhri.

*
Tässä oli vain pintaraapaisu tuohon tv-historian erääseen kaikkein parhaimpaan sarjaan. Toivon ja luulen palaavani aiheeseen, kunhan sarja etenee (seuraava jakso on 5/13).

3 comments:

Jussi said...

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&a=1479?s=s&g=4&ag=23&t=214&a=1479


According to an literary anecdote, the author Nancy Mitford had asked Waugh how he could behave so abominably and yet still consider himself a practicing Catholic. "You have no idea," had Waugh replied, "how much nastier I would be if I was not a Catholic. Without supernatural aid I would hardly be a human being.

http://www.newpartisan.com/home/sponge-cakes-with-gooseberry-fool-evelyn-waugh-was-odd.html

Rauno Rasanen said...

Hahhaa! Eli mitähän se uskonnollisuus oikein lopulta on.

Huom! Minä toistan jälleen kerran olevani ortodoksi, enkä aio erota kirkosta - luultavasti koskaan!

Vaikka syyt 1995 liittymiseeni olivat kyllä enemmän parisuhteen säilymistä ylläpitäviä kuin emotionaalisesti vakaumuksellisia.

Mutta vielä kerran - en ole eronnut. Enkä eroa ellei eroteta!

Anonymous said...

luulin olleeni ainoa nuija kun tuo kolahti
verification oybjoj