February 12, 2012

Kommentti 1

Pankkimaailman tehokkain 'johdannaislääke'.
*
Teksti on kommentti Ironmistressin kommenttiin päreessäni  Onko uusliberalismin umpikujasta enää ulospääsyä vai tekeekö finanssi- eli fiktio-velkavetoinen maailma lopullisen konkurssin?

1
Taloudellisen uusliberalismin 'käänteisessä totalitarismissaan' [ei väliä onko se demokraattista vai autoritaarista, mikäli talouspolitiikka pelaa Goldman Sachs'ien liekanarussa] korruptoima maailma on 'päivitetty versio' Orwellin ja Huxleyn tulevaisuudennäkymistä.

2
Typeryyttä vastaan on hyvin vaikea taistella, koska typeryydessä yhdistyy yleiselle mielipiteelle ominaisella tavalla mikä tahansa fundamentalismi ja helposti manipuloitavissa oleva periaatteettomuus - [esim. suuri osa perussuomalaisista (sen aatteellisesti häilyvin rupusakki, jos persuilla nyt mitään aatetta edes on) ja ylipäätään fasistis-rasistis-autoritaarinen luonne].

3
Mitä haltioihin tulee, niin kaada IM vain itsellesi. Minä en etsi moraalista enkä muunlaistakaan totuutta mytologioista kuten sinä, vaikka antiikin maailmaa lievästi harrastankin - en varsinkaan sellaista totuutta, joka voitaisiin muka kirjaimellisesti sovittaa myös tähän päivään.

Miksi uskoa sekunninkaan vertaa tulevaisuuteen tai inhimillisyyteen ja moraaliin, jos on syvästi vakuuttunut siitä, että maailma ja ihmiset ovat pahoja eikä millään kuitenkaan ole mitään merkitystä, koska olemme pelkkiä biologisia koneita, jotka hajoavat atomeiksi?

Bio-fysikaalisen maailmankatsomuksen implikoimasta semanttis-ontologisesta nihilismistä seuraa, että ihmisen oletettu uskonnollis-eksistentiaalinen merkitys/tarkoitus [jopa humanistien tekopyhä ihmisyys ja inhimillisyys] on hänen itse luomansa konstruktiivinen valhe, jottei tyhjyyden kauhu, maailman sattumanvaraisuus ja ihmisluonnon epäluotettavuus lamaannuttaisi ajattelua ja elämänuskoa täysin.

Olet ajautunut IM maailmankatsomukselliseen umpikujaan jo ajat sitten eikä ajoittain osuva ja terävä [joskin kapea-alainen ja mekaaninen] kapitalismi-kritiikkisi senkään vuoksi voi johtaa muuhun kuin resignaatioon, jota hypetät Tolkienin muista mytologioista modifioimilla tai suorastaan plagioimilla 'viisauksilla' - [en kuitenkaan kyseenalaista Tolkienin kielellistä ja kirjallista briljanssia].

Minun on kuitenkin pakko ajatella toisin, vaikka skeptikkona olisi kai loogista päätyä surkuttelemaan maailman mielettömyyttä ja pahuutta. Mutta jos menetän bio-fysikaalisen nihilismin myötä viimeisenkin henkilökohtaisen ja rationaalisen uskon tulevaisuuteen, niin eikö silti [juuri tässä tilanteessa] olisi lähinnä naurettavaa ja säälittävää, jos yrittäisin hädissäni etsiä sielunpelastusta Korvatunturilta tai Keskimaasta ['tieteellisemmistä' taikauskoista kuten karman laki nyt puhumattakaan]?

Suurelta osin tuon onnettoman resignaation ja näköalattomuuden vuoksi, johon konservatiivit [a) huolimatta talous- ja yhteiskunta-kriittisyydestään] ajatuvat [b) koska hyväksyvät kapitalistisen systeemin perustan] valitsen mieluummin sosialismin siinä määrin kuin sellainen valinta on minulle ylipäätään mahdollinen.

Kuolen mieluummin skeptikko-sosialistina keskellä vastakkaisten ajatusjärjestelmien ja voimien intellektuaalista ristiriitaa ja taistelua kuin kuten nationalistinen konservatiivi-kolonialisti 'perverssejä' uskomuksia ja tapoja omaavien ihmisten pahuutta manaten sekä tuhon päivää mytologisesta horoskooppi-lasipallostaan ennustellen.

4
Tässä maaílmassa - sen kansoilla ja ihmisillä - on lopulta vain yksi todellinen mutta sitäkin mukautuvampi ja ovelampi vihollinen - kapitalismi - etenkin finanssi-kapitalismi, joka toimii kuin loinen imien voittonsa valtioitten ja niiden julkisten talouksien veloista.

Joko maksamme velkamme ottamalla sitä lisää [koska talouden hidastunut kasvu ei kykene tuottamaan tarpeeksi bruttokansantuloa velanmaksuun] tai heikennämme radikaalisti julkista sektoria eli hyvinvointivaltiota. Tämä johtaa kuitenkin helposti taantuman ja velanoton noidankehään, joka ajaa valtiot lopulta konkurssiin. Maailmasta tulee tällä tavoin Goldman Sachsin ja parin muun giga-pankin velkaorja.

Tällainenko on vapaan markkinatalouden toimiva ja ihanteellinen makrotalous-utopia? Korostan sanaa vapaa.

Jyrki Katainen voi tietysti tietyin varauksin olla oikeassa siinä, että meillä ei ole vaihtoehtoja euron ja talouspolitiikkamme suhteen, mutta tuon vaihtoehdottomuuden todelliset syyt hän joko tietoisesti valehtelee tai ainakin naamioi ne oman finanssi-ideologiansa semantiikkaan. Perimmäiset syyt löytyvät Goldman Sachsin ja ylipäätään finanssimaailman rikollisesta toiminnasta, jonka kapitalismi systeeminä salii - ellei peräti edellytä - [kapitalismin huonous on laadultaan sekä ei-moraalista että moraalista].

5
Tekisi kieltämättä minunkin mieleni joskus sanoa, että se toinen suuri vihollinen on ääri-islam, mutta en sano, koska kapitalismi on myös islamin vihollinen. Siis - - .
*
http://actuspurunen.blogspot.com/2012/02/onko-uusliberalismin-umpikujasta-enaa.html
http://www.ritholtz.com/blog/2011/02/dopey-cowboys-broker-wars/

3 comments:

Ironmistress said...

1) Kumpi on pahempi tilanne: sellainen, jossa vahvat sortavat heikkoja, vai sellainen, jossa rikkaat sortavat köyhiä?

2) Fascismin pahin ongelma ei ole siinä, että se olisi autoritaristisen pööbelin ideologia. Sen pahin ongelma on siinä, että se toimii - ja se on ainoa vakava haastaja kapitalismille. Kiina on täysin fascistinen valtio, sen luhistumista on veikkailtu jo pari vuosikymmentä, ja se voi paljon paksummin kuin USA, tuo kapitalismin mallimaa.

Juuri tästä syystä ruukinmatruuna patapessimistinä on valmis veikkaamaan että fascismi on voittaja pitkällä aikavälillä. Ja siksi merelle. Ruukinmatruuna ei halua elää fascismissa.

3) Et ymmärtänyt ironiaa. "Keski-Maa on haltioiden silmissä vanha" = ruukinmatruuna on nähnyt tämän maailman, tietää mihin se on menossa ja tietää vain, että asiat voivat muuttua ainoastaan hulluista vielä hullummiksi.

Ja siksi meidän perheemme (ml. kirjoittaja itse, joka on joka ainoasta Tolkien-testistä saanut rodukseen "haltia") suuntaa muutaman vuoden päästä merelle, siis purjehtimaan for good ja isommille vesille. Ryhdymme valtameripummeiksi. Siellä on äärimmäinen vapaus ja äärimmäinen vastuu omasta itsestä.

Vastasit itse kysymykseesi Miksi uskoa sekunninkaan vertaa tulevaisuuteen tai inhimillisyyteen ja moraaliin, jos on syvästi vakuuttunut siitä, että maailma ja ihmiset ovat pahoja eikä millään kuitenkaan ole mitään merkitystä, koska olemme pelkkiä biologisia koneita, jotka hajoavat atomeiksi? aika hyvin. Ei siihen olekaan mikään uskominen ja ainoa, mitä se saa aikaan, on kärsimys. Siksi ruukinmatruunan tavoitteena on pako tästä maailmasta ja vapautuminen - mokša - joko suoraan parinirvanaan tai ei-palaajaksi. Ettei tarvitse syntyä tänne enää uudelleen.

On typerää uskoa jumaliin. Mutta on kerrassaan pähkähullua uskoa ihmisyyteen.

4) Sitä sanotaan plutokratiaksi. Olemme itse halunneet sellaista ja saamme sellaisen. Sen ongelma on siinä, ettei se milloinkaan pääty verettömästi, vaan se päättyy aina veriorgioihin.

1600-luvulla koronkiskojat oli tapana hirttää. Katsottiin, että koronkiskonta oli erityisen julmalla tavalla tehty murha, koska siinä ihmiseltä riistetään hänen elämänsä edellytykset.

Sosialismissa on yksi paha ongelma. Se ei toimi. Se saa aikaan ainoastaan katastrofin kaikkialla missä sitä yritetään soveltaa. Siksi tulevaisuus kuuluu fascismille - ja ruukinmatruunan oma tulevaisuus merelle.

On vähän sellaiset merkit ilmassa, että elämme lopun aikoja, ja tämä kaikki päättyy joko hirvittävään romahdukseen ja anarkiaan tai sitten luhistumiseen fascismiin. Viisaat ihmiset suunnittelevat jo nyt pakoa - eivät suinkaan maailman parantamista.

5) Sinäpä sen sanoit.

Ironmistress said...

Minun on kuitenkin pakko ajatella toisin, vaikka skeptikkona olisi kai loogista päätyä surkuttelemaan maailman mielettömyyttä ja pahuutta. Mutta jos menetän bio-fysikaalisen nihilismin myötä viimeisenkin henkilökohtaisen ja rationaalisen uskon tulevaisuuteen, niin eikö silti [juuri tässä tilanteessa] olisi lähinnä naurettavaa ja säälittävää, jos yrittäisin hädissäni etsiä sielunpelastusta Korvatunturilta tai Keskimaasta ['tieteellisemmistä' taikauskoista kuten karman laki nyt puhumattakaan]?

Se on ainoa mahdollisuutesi.

Toinen mahdollisuutesi on kiistää koko ongelma nimimerkki Tiedemiehen tapaan, pitää asiaa ajattelevia hiukan hölmöinä ja selkärangattomina vätyksinä, ja todeta että asiat ovat juuri niinkuin niiden pitääkin olla.

Kenties asiat todellakin ovat niinkuin niiden pitääkin olla ja jokainen yritys tehdä tästä maailmasta yhtään sen parempi paikka johtavat vain entistä hullumpaan tilaan. Silloin pako on ainoa mielekäs teko.

Jokainen fiksu juutalainen vuonna 1938 suunnitteli pakoa Saksasta. Ihan mihin tahansa muualle ja mielellään mahdollisimman kauas. Typerykset kuvittelivat kiistävänsä tilanteen. Tampiot yrittivät vastarintaa. Ääliöt yrittivät liennytystä. Natsipuolue oli yksinkertaisesti liian voimakas ja se murskasi kaiken alleen.

Mielekkäin strategia tässä tilanteessa ei ole usko parempaan, kapina eikä liennytys. Mielekkäin strategia on pako.

Rauno Rasanen said...

Tiedemies on älykäs idiootti [robotti] - ei ihminen.
....
Palaan näihin kommentteihisi vielä.