June 22, 2011

Money makes the world go round [Eurocabaret featuring Olli and Jyrki]

Olli [talous-paleontologian liiallisesta tutkimisesta hurahtanut eurokraatti-ritari hevosensa selässä; alakuva]: Katso Jyrki, minä näen tuolla Piigsejä [yläkuva]. Meidän pitää mennä auttamaan niitä, koska ne näkevät nälkää. Jyrki [Suomen realistinen mutta yksinkertainen pääministeri muulín selässä; alakuva]: Joo mutta vain sillä ehdolla, että maksavat lainansa takaisin. Olli: Totta kai ne maksavat, koska muussa tapauksessa koko Eurooppa lentää perseelleen. Jyrki: Voi kauheeta. Lähdetään jo viemään niille pari miljardia etumaksua. Olli [hevoselleen]: Hop hop Hayekeynes. Nyt on kiire. Jyrki [muulilleen]: Äkkiä liikkeelle ja hommiin Dukefallos. Eiku hanaa [lähtee monetaristisella innolla elvyttämään ensimmäistä kuolevaa Piigsiä; ks. keskikuva].

Matkatessaan kohti Piigs-Landiaa verraton? parivaljakkomme lauleskelee mennessään:
Money makes the world go round
The world go round, the world go round
Money makes the world go round
It makes the world go round
[ks. 2]
 
1
Olipa kerran yksi pieni maa, jonka yksi puolue ja varsinkin sen pääministeri uskoi euroon ja Euroopan Piigs-maille tarjottavaan talous- ja valuutanvakauttamispolitiikkaan ylivoimaisesti enemmän kuin minkään muun maan puolue missään muualla päin Eurooppaa.

Silti pääministerimme sanoi uuden hallituksensa 'ristiäispuheessa', ettei hän tiedä yhtään mitään siitä, mitä [kauheita asioita] Euroopan valuuttapolitiikassa tulee tapahtumaan, vaikka juuri hän [Olli Rehn-nimisen eurokraatti-ritarin ohella] kaikkein innokkaimmin halusi sitoutua Kreikalle ja Portugalille myönnettäviin velkatakauksiin - siitäkin huolimatta, että Suomi itse saattaisi ajautua eurooppalaisen rahajärjestelmän romahdettua Kreikan kaltaiseen tilanteeseen, jossa sosiaaliturvaa joudutaan leikkaamaan radikaalisti, palkkoja pienentämään ja valtion omaisuudesta suurin osa myymään yksityisille spekulanteille [finanssipankkiireille], jotta vältyttäisiin täydelliseltä katastrofilta ja konkurssilta [sillä pankkeja ei voi päästää konkurssiin, koska ne ovat liberaalin kapitalismin pyhiä lehmiä, jotka kuljeskelevat syömässä kaiken elävän ruohon sieltä, mistä sitä vain löytyy ilman pelkoa häädetyksi tai jopa tapetuksi tulemisesta].

En ollenkaan ihmettele, että Vasemmistoliiton kaksi kansanedustajaa painoi ei-nappia äänestettäessä edellä mainitun pääministerin kannatuksesta. Itse olisin tehnyt samoin. En halua, että myös Suomen valtioveloista tulee pelkästään ahneitten spekulanttien sijoituskohde. Sitä ei toki virallisesti halua pääministerikään [kaiken euronöyristelyn jälkeen sopii silti kysyä: eikö todellakaan?], mutta jo nyt hän on sitouttanut Suomen miljardiluokan takauksiin, joista tuskin kolmatta osaa tullaan koskaan saamaan takaisin, mikä feedback Euroopan pankkijärjestelmän ja siten jopa talouden mahdollisen romahtamisen ohella [Saksan, Ranskan ja Englannin viheltäessä Suomen vaihtopenkille isoisten pelatessa] saattaa tsunamin tavoin aiheuttaa myös Suomen valtiovelan lisääntymisen ja luottokelpoisuuden laskun vielä paljon suuremmassa joskin hieman erilaisessa mittakaavassa kuin kävi 1990-luvun lamassa.

Mikäli pahin ennuste toteutuu, suuret pankit ja suursijoittajat ottavat Piigs-maiden lisäksi haltuunsa myös Suomen [sekä Belgian ja Hollannin ym., koska Piigs-tauti on erittäin tarttuvaa]. Mutta kuten edellä jo epäilin, Suomen totaali yksityistäminen [rationaalistaminen, ulkoistaminen] ei välttämättä ole kokoomuslaisen pääministerimme perimmäisen [joskin salaisen] strategian vastainen kehityskulku, koska hänellä ja hänen puolueellaan on aina sydänystävä odottamassa suurpankinjohtajan kabinetissa. Kokoomuslaista kaveria ei jätetä - ei ainakaan niin kauan kuin hänestä on hyötyä bisneksessä, kuuluu oikeistolaisen seuraamusetiikan perimmäinen joskin vain muodollinen maksiimi. Se on reilua peliä - ja kuulemma myös köyhemmänkin kansan etu - [haha - difficile est satiram non scribere].

2
http://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q
'Money' - Liza Minnelli, Joel Grey [Cabaret]
*
http://hampaankolosta.blogspot.com/
http://naurunappula.com/u/29511?c=1
http://actuspurunen.blogspot.com/2011/05/syottaako-euro-emakko-piigs-maat.html
http://www.keeptalkinggreece.com/2010/12/13/eu-commissioner-olli-rehns-greek-drama/

No comments: