June 21, 2011

Ydinkysymykseni tähtiyönä. Olenko oikealla planeetalla?

Yö Retuperällä, 1930 [Vilho Lampi - Suomen van Gogh]

1
Vilho Lammen esittämään otsikkoni kysymykseen viitaten väitän, että on asioita, jotka vain taiteilija voi ymmärtää ja aavistaa. On kysymyksiä, joita vain taiteilija voi kysyä. Sellaisia, joita on mahdoton ratkaista matemaattisilla koordinaateilla ja kosmologisilla kaavoilla. Ei siksi, etteikö luonnontieteilijä osaisi laskea vaan siksi, että taiteilija [ja oikea filosofi sekä teologi] kysyvät eri kysymyksen kuin fyysikko ja biologi - jopa silloin, kun kummatkin osapuolet esittävät sen aivan samoilla sanoilla.

Avaruus planeettoineen on idiootti. Se ei kysy mitään eikä tajua mitään - itsestään tai itsensä ulkopuolisesta. Vain ihminen tajuaa - ja ihmisistäkin ehkä vain taiteilija. Luonnontieteilijä kuten kapitalisti ja hänen ylipappinsa eli chicagolainen talousteoreetikko sen sijaan laskevat ja mittaavat loputtomiin - nuo säälittävän uteliaat ja ahneet työmuurahaiset, jotka luulevat, että todellisuus on heidän ulkopuolellaan - eräänlaisena resurssina [joka ei lopu mutta jonka voi laskea].

Taiteilija kuitenkin 'tietää', että todellisuus ja totuus ei ole mikään ulkoinen resurssi vaan tuntevan, ilmaisevan ja kokevan ihmisen sisimmässä sijaitseva 'lokero', johon maailmojen Jumala [mikä hän sitten lieneekään - jos mikään] niin halutessaan asettaa armon, joka alkaa näkyä ihmisessä hyvinä ajatuksina ja tekoina. Ei tarvitse matkustaa kuuhun ymmärtääkseen olemassaoloa - pitää matkustaa paljon kauemmas, jos vain uskaltaa - omaan sisimpään...

2
http://www.youtube.com/watch?v=dipFMJckZOM
Vincent (Starry Starry Night) Don McLean
*
http://vilholampi.ouka.fi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vilho_Lampi
http://www.flickr.com/photos/kraftgenie/sets/72157625204295386/detail/

No comments: