June 20, 2011

Viinin täyteläisyydestä ei voi varmistua pelkästään sen kemiallisten ominaisuuksien perusteella

Tämä viini on vinoa ja huvittavaa, kertoo kuvan koemaistaja.

1
Vaikka selvittäisimmekin esimerkiksi viinin kemiallisen koostumuksen täysin, nämä tulokset eivät kerro, mitä arvostamme viinin maussa. Kun Alko taannoin selvitti uudestaan viinien täyteläisyysasteet, analyysi jakautui kahteen osaan: kemialliseen ja fenomenologiseen eli maistamiseen. Sikäli kuin täyteläisyyden kanssa korreloivat kemialliset ominaisuudet [esim. alkoholipitoisuus] ja maistajien tulokset eivät olleet linjassa, viini maistatettiin uudestaan. Viime kädessä arvio kuitenkin perustui fenomenologiseen näkemykseen.

Sitaatti artikkelista Juha Himanka: Fenomenologia ja luonnontieteet kirjasta Fenomenologian ydinkysymyksiä

2
Viinin täyteläisyys on eräänlainen makeuden, alkoholin, hedelmäisyyden, hapokkuuden ja tanniinien yhteisvaikutus. Täyteläisyydellä tarkoitetaan usein sitä, kuinka ’suurelta’, runsaalta viini tuntuu suussa eli kuinka se täyttää suun.

Viini on kuitenkin aina kokonaisuus, joka on parhaimmillaan paljon enemmän kuin osiensa summa. Hyvän viinin ominaisuudet eli tekninen laatu, eri ominaisuuksien tasapaino ja tyypillisyys koetaan juuri maistamalla. Alueelleen tyypillinen, alueen perinteisistä rypälelajikkeista tehty tasapainoinn viini on elämys, vaikka sen hinta ei päätä huimaisikaan. Ja juuri happojen, tanniinien, aromien, alkoholin ja hedelmäisyyden keskinäiset suhteet kertovat viinin tekemisestä eri alueilla. Nämät erot löytää maistamalla, maistamalla ja taas maistamalla - [ks. linkki]

3
http://www.youtube.com/watch?v=7E-Xk1YyFK8
Harri Marstio - Viiniä ja ruusuja (live)
*
http://www.viinilehti.fi/viininABC/maistaminen/maistaminen_maista.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_tasting
http://www.hyy.fi/ajankohtaista/fenomenologian-ydinkysymyksia-gaudeamus-2010-on-ilmestynyt/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fenomenologia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viini
http://webdev.viinilehti.fi/KenticoCMS/Etusivu.aspx
http://www.lifeinitaly.com/wines/wine-tasting.asp

No comments: