February 20, 2007

"Susan maistui paremmalta kuin uuniperuna..."

Kirjoitettu kommentiksi Plaza.fi:n Ajassa-palstalle Päivän lööpit syynissä otsikolla "”Per…kele tulee aina kun näen sinut!” (20.2)
http://plaza.fi/ajassa/polttopisteessa/perkele-tulee-aina-kun-naen-sinut


(Otsikosta käy ilmi, että Matti Vanhanen arvosti Susan Kurosta jopa enemmän kuin suurta herkkuruokaansa uuniperunoita...)

*
Arvatkaas ketkä tässä Kuroskan ah niin ihanan raivostuttavassa mediapelleilyssä tai - laskelmoinnissa lopulta niitä suurimpia idiootteja ovat?

ME KOMMENTOIJAT ITSE. Siis minäkin, joka en malta olla ottamatta kantaa asiaan edes tällä Susanin ja Masan "uuniperunaseksin" halveksijoita mollaavalla kommentillani.

Olisit Räsänen siis sinäkin vaiti ja kommentoimatta, jos kyseinen mediashow ei mielestäsi ole edes yhden sylkäisyn arvoinen juttu, sillä juuri vaikeneminen osittaisi sinun noudattavan johdonmukaista linjaa, mitä tulee omaan mielipiteeseesi.

Mutta kun ei. Pitää päästä nyrpistelemään nokkaansa ja haukkumaan tätä yksinkertaista ellei peräti hävyttömällä(?) tavalla tyhmää "luonnonlasta", josta ei tiedä toimiiko hän enemmän oman kostonhalunsa ja business-vaistonsa kuin omien edusmiestensä/-naistensa talutusnuorassa, jotka (hekin) haluavat "lypsää niin kauan kuin lehmässä maitoa piisaa".
*
Eettisesti tämä projekti on kyseenalaistettu vähän joka suunnalla, ja kieltämättä ainakin Jacob Södermanin huomautus siitä, että Vanhanen voi haastaa "uuniperunaa paremmalta maistuvan Susanin"/RR/ kylmästi oikeuteen, mikäli tämä sallii kirjassa julkaistavan juridisesti kirjesalaisuuteen rinnastettavia, hyvin henkilökohtaisia tekstiviestejä.

Mutta suurin osa kritiikistä onkin sitten ollut kaikkea muuta kuin kirjan julkaisun kyseenalaistamista täysin asiallisiin perusteisiin vedoten.

Esitetyn julkisen kritiikin perustelut ovat mielestäni - kuten alussa pyrin osoittamaan - tuoneet esiin pikemminkin kriitikoitten henkilökohtaisia epäjohdonmukaisuuksia ja epävarmuuksia kuin jämerän objektiivisen, pohditun ja yksiselitteisen linjan suhtautumisessa tähän ilmiöön.

Vaikeneminen olisi varmasti ollut johdonmukaisin kannanotto ja keino torpetoida kirjan menestys tai ehkä jopa julkaisu, mutta juuri tästä strategiasta on ajauduttu äärimmäisen kauas.

Iltapäivälehtien toimitus on kyllä oivaltanut, että ihmisiltä löytyy niin merkillisen kiinnostava "viha-rakkaus"- suhde Susan Kurosen tapaan puolustaa itseään "maailman-Matin" yhtäkkiä ja yksipuolisesti sanelemaa eropäätöstä vastaan, että häntä voidaan jopa arvostella lööpeissä kuten Iltasanomat tänään teki.
Tuo ambivalentti viha/rakkaus-syndrooma on todellakin niin monimutkainen, ristiriitainen ja samalla kuitenkin jopa empaattisessa mielessä syvällinen tunnelataus, että sen psyykkistä vaikutusta ei otsikoiden kriittisempi ilmiasu enää miksikään muuta.

Sitäpaitsi media on jo pitkään ollut vähintäinkin korviaan myöten sotkeutunut tähän "Love Storyyn", josta luultavasti tullaan lähitulevaisuudessa tekemään myös elokuva!

Vaalien jälkeen "Saunamajuri" Vanhanen tulee nimittäin jatkamaan pääministerinä ennenkaikkea "Morsiameltaan" saamiensa äänien turvin, joten totta kai pitää takoa lisää, kun rauta on vielä tarpeksi kuumaa...

(Paljastan, että edellisen ennustuksen kuulin poliittisten toimittajien, valtio-oppineitten, vaalimatemaatikkojen sekä vaalikoneteknikkojen jalostamalta "digitaaliselta sammakolta".)
***
Panun Plaza. fi. blogilla 11.2 ilmestyneen jutun "Tahdikas kuin Susan Kuronen" - http://plaza.fi/ajassa/kolinaa-panuhuoneesta/tahdikas-kuin-susan-kuronen - kommentissa kirjoitin muun muassa seuraavaa.
(Sitä sopii siteerata tässäkin, koska haluamme intohimoisesti kuulla sellaisia "tosi"-tarinoita, joiden päähenkilöihin pystymme helposti samaistumaan mielikuvituksessamme.)

"Mutta varsinkin Tolstoin Anna Kareninan lukenut ymmärtää, mikä voima tällaisilla tapauksilla ja ”tarinoilla” on ihmisiin. He tunnistavat niissä itsensä, vaikkeivät sitä välttämättä tule ajatelleeksi.
Myös Susanin ja Matti V:n ”jutussa” on niin paljon jokaiselle ihmiselle emotionaalisesti ja sosiaalisesti tuttuja aineksia, että ne koskettavat jokaista, ja tämän vuoksi jokainen voi myös pitää itseään asiantuntijana sen kommentoinnissa."


PS.
Eräät Iltalehtien esittämiin "Kuronen-Vanhanen-tapauksen" kysymyksiin vastanneet eduskunnan naispäättäjät edustavat "moraalista närkästystä tietysti jo pelkästään viran puolesta. Suoraan sanottuna olen kuitenkin hieman huvittunut.

Päivi Räsäsen ja Suvi Lindenin kommentit ovat mielestäni protokollaa, josta saattaa aistia pikemminkin lievän kateuden kuin vakavan ja aidon huolen sananvapauden väärinkäytöstä.

He lienevät vaistonneet aivan oikein, että "Riippakivi-Susanista" - kuten jo edellä ehdin hieman vihjata - saattaakin nyt olla tulossa "Maailman-Matin" eräs vahvimpia vaalivaltteja...
*

3 comments:

a-kh said...

Ei ole Matti saanut kunnon uuniperunoita. Sitä mistä ei tiedä ei osaa kaivata.

a-kh said...

Rauno Räsäsen Second Coming -osastolta saa ilmaiseksi nakkeja ja hampparinkäyrää.

Anonymous said...

milloinkahan saan sinut kiinni jostain misten tykkää, epäilenkö