December 18, 2006

Leff Lynne kohtaa Beethovenin

Electric Light Orchestran johtohahmolla Jeff Lynnellä oli George Harrisonin mukaan enemmän ideoita kuin kenelläkään hänen tuntemallaan muusikolla. Seuraavassa yksi esimerkki niistä.

Otetaan rock-klassikko (Chuck Berryltä) ja ympätään siihen erästä klassisen musiikin tunnettua introa/teemaa (Beethovenilta). Täydennetään moogiella/mellotronilla varustettua rock-bändiä viulisteilla ja sellisteillä.

Tuloksena oli aikoinaan (1973) varsin radikaalia menoa, vaikka esimerkiksi sellaiset progebändit kuin The Nice, siitä kehkeytynyt Emerson, Lake & Palmer, Deep Purple, Frank Zappa ja eräät muut (Dave Edmunds) olivatkin jo ehtineet rikkoa "pyhää lakia" ja yhdistää klassista musiikkia rockiin.

Roll over Beethoven ei kuitenkaan pyri samaan taiteelliseen uskottavuuteen kuin vaikkapa mestariluokalta ulos heitetty Keith Emerson loistavine kosketinsoitintekniikkoineen (tai Edmunds Sapelitanssissa) vaan on eräänlainen progebändin vastaveto sen ajan trendikkäälle Glam rockille - esim. Slade, David Bowie, Gary Glitter, T. Rex, Alice Cooper jne.

Jeff Lynnen sovitus on yhtä aikaa sekä ylivertaisen mauton että käsittämättömän tehokas.

Arvaan, että klassisen musiikin ihailijat yhä nykyäänkin raapivat päänahkansa verille, jos joutuvat kuuntelemaan ja katselemaan tämän videon alusta loppuun.
Toisaalta luulen tietäväni, että Juice Leskisen Heinolassa jyrää (vai olix se Kuopio tanssii ja soi?) biisin selloväliosa on kopioitu suoraan Lynnen versiosta.

Näin musiikki elää, syntyy ja kuolee - jos on kuollakseen. Richard Dawkinsin meemi-ideaa voi kieltämättä soveltaa taiteen kehittymiseen ja varsinkin musiikin eri tyylisuuntien- fuusioitumiseen ja pirstoutumiseen.
Musiikin eri lajit synnyttävät yhdistyessään uudenlaisia tyylejä ikäänkuin kyseessä olisi geneettinen lajien syntyprosessi.

Missä määrin tätä analogiaa kulttuurimeemin ja biologisen geenin välillä voi pitää onnistuneena tai osuvana tosiasioiden kehityksen kuvaajana, jääköön tässä omaan arvoonsa.
Analogiana sillä on heuristista (oivalluksia herättävää) arvoa, mutta tieteellisen tutkimuksen kannalta kyseessä on yleistys, joka lienee pikemminkin rationaalis-käsitteellistä kuin kokeellis-empiiristä laatua.

*
Electric Light Orchestra ELO Roll Over Beethoven (1973)
08:32

*
Electric Light Orchestra – Wikipedia

1 comment:

a-kh said...

Joo. Kerran elin romanssin. Pois rahnat vei se rakkaus...