December 29, 2005

Työllisyyssyihin naamioitua ahneutta

(Tarkennus/lisäys klo: 19.25)

EK perää jälleen palkkajoustoja 29.12.2005 06:08 Sonera Plazan uutiset

Elinkeinoelämän keskusliitto perää jälleen palkkajoustojen mahdollistamista. Toimitusjohtaja Leif Fagernäsin mukaan palkkajoustot halutaan ulottaa toimipaikkakohtaisiksi yrityksen sisälle.

- Elävässä elämässä yrityksellä voi olla satoja toimipisteitä erilaisessa kilpailutilanteessa. On yrityksiä vanhalla konekannalla ja uudella konekannalla, ja on yrityksiä erilaisilla tilauskannoilla, Fagernäs sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Työnantajat tahtovat työehtosopimuksiin kriisilausekkeen, joka mahdollistaa toimipaikkakohtaiset työaikajoustot. Lisäksi se antaisi mahdollisuuden palkanalennuksiin, kun yrityksen kannattavuus sukeltaa.

Fagernäs varoittaa, että jos asiassa ei muuten päästä eteenpäin, on se edessä seuraavalla tulokierroksella. Toimitusjohtaja perustelee tarvetta työllisyyssyillä.

***

Mistä tässä on kysymys?/RR

Palkkajoustoilla ihmisistä tehdään pörssiin tai rahaan verrattavia pelinappuloita, joiden ihmisarvo työelämässä on nolla.
Arvo rahassa mitattuna puolestaan vaihtelee 1:stä 100:aan - (tiettyä asteikkoa käyttääkseni).

Pointti on siinä, että työnantaja haluaa saavuttaa tietyn rajan/määrän voiton maksimoinnissaan, ja tämän turvatakseen vaatii palkkajoustoja.
Tarkoittaa sitä, että jos tietty - yläkanttiin laskettu - liikevoitto ei toteudu, yritys tulee omistajilleen "kannattamattomaksi."
Näin ollen yritys valitsee joko "kannattavan" konkurssin, siirtyy halpatyövoiman alueille tai vaatii palkkajoustoja.

Kyse ei kuitenkaan ole puhtaasti liiketaloudellisista lainalaisuuksista ja välttämättömyyksistä vaan arvoista. Palkkajoustot ovat arvovalinta, jota motivoi psykologiseen egoismiin pohjautuva peruspahe: AHNEUS.

Suuret firmat eivät investoi ilman takuita valtavista voitoista, jotka revitään lopulta vaikka työntekijöiden selkänahasta.

*
(Lisäys)
Mutta ehkäpä vaihtoehtoja ei ole. Ei ole mitään "reilua kauppaa" kuin hyvin rajatussa merkityksessä.
Näin siksi, että kaupankäynnin luonne on aina ja väistämättä nollasummapeliä. Jos aiomme voittaa, jonkun toisen täytyy hävitä.
Tämän vuoksi jokainen meistä on eräänlainen käytettyjen autojen myyjä. Joudumme kehumaan surkeaksikin tietämäämme rakkinetta, koska emmehän muuten saisi mitään kaupaksi.

Tällaista " kyvykkyyttä" kaupantekotaidoissa on tosin kohtuutonta nimittää hyveeksi.

*
Toistettakoon selkokielisesti vielä kerran: työllisyyssyihin vedotut PALKKAJOUSTOT OVAT ARVOVALINTA, JONKA MOTIVOI AHNEUS.

No comments: