"Olisit Martin antanut ne kukat Hannahille - vaikka satutkin jo olemaan naimisissa...
Eihän Aatu sinun kukistasi (sympatiastasi) mitään ymmärrä tai piittaa (kuten tulet huomaamaan).
Hannah sen sijaan pitää niistä/RR" - (Kts. pilapiirros)
*
Richard Rorty leikittelee ajatuksella, jossa filosofi Martin Heidegger olisi 1920-luvun lopulla jättänyt vaimonsa ja mennyt naimisiin häntä 17 vuotta nuoremman filosofian opiskelijan, juutalaisen Hannah Arendin kanssa, josta tuli hetkellisesti hänen rakastajattarensa.
Merkillisintä Heideggerin ja Arendtin tarinassa kuitenkin on, että suhde kesti Hannahin kuolemaan eli vuoteen 1975 saakka. Heidegger kuoli heti seuraavana vuonna.
Heidän kirjeenvaihtonsa kesti siis tasan 50 vuotta, vaikka Heideggerin natsisympatioitten olisi luullut katkaisseen sen lopullisesti jo vuonna 1933.
Mutta kun ei niin ei. Heidegger oli Hahhahille 1920-luvun lopulla "filosofian salattu kuningas", jonka luennoille jonotettiin - jo ennenkuin hän oli ehtinyt varsin tuntemattomana julkaista edes esikoisteostaan "Oleminen ja aika".
Muistakaamme Ludwig Wittgenstein, joka julkaisi elinaikanaan vain 80 sivuisen Tractatuksen, mutta jonka luennot ja niiden kopiot (tunnettiin mm. nimillä "Sininen ja Ruskea kirja") olivat Cambridgessä tosi kuumaa tavaraa.
Heidegger ja Wittgenstein palasivat alkuun. Heille filosofian alkuperä löytyi sokraattisesta kontaktista oppilaisiin.
*
Rortyn ajatusleikki pitää kuitenkin ottaa vakavasti. Millaiseksi Heideggerin - jonkin aikaa (1933-1936) varsin myönteinen - kanta natsi-ideologiaan olisi muotoutunut, mikäli hän olisi joutunut puolustamaan uutta, juutalaista vaimoaan ja siten myös itseään natsien terroria vastaan.
Merkillistä siis on, etteivät Hannah Arendtin kriittiset ajatukset ja kirjoitukset natsismista ja totalitarismista yleensä katkaisseet koskaan lopullisesti hänen suhdettaan Heideggeriin, vaan hän jopa edisti Heideggerin kirjojen julkaisutoimintaa uudessa kotimaassaan USA:ssa.
(Hannah Arendtista itsestäänhän tuli myös tunnustettu filosofi).
*
Heidegger ei koskaan pyytänyt anteeksi natsimenneisyyttään. Pelkästään tämän takia Heidegger on tietyissä - varsinkin analyyttisen filosofian "edistyksellis-liberaaleissa" piireissä alennettu toisen luokan filosofiksi, jonka verbaalinen "hämäryys" on osoitus hänen rasistisista ja natsistis-nationalistisista pyrkimyksistään.
Tämän kritiikin voi tosin helposti osoittaa akateemisten filosofien maailmassa vallitsevan "koulukuntarasismin" ja kateuden seuraukseksi. Sitä mieltä vaikuttaa olevan myös Rorty.
Hannah Arendt
Martin Heidegger
personales.ciudad.com.ar/. ../hannah_arendt1.htm.
http://www.jewish-theatre.com/visitor/article_display.aspx?articleID=1354.
http://www.bickerstaff-ink.com/books.htm.
http://www.lit.org/bookstore/item/0151005257/Letters-:-1925-1975.
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0300064071?v=glance.
www.curtainup.com/ hannahandmartin.html.
No comments:
Post a Comment