June 29, 2012

Seksistä, tasa-arvosta ja demokratiasta

Päre on sitaatti dialogisesta esseestä Vuorovesi, Pauli Pylkön esseekokoelmasta Luopumisen dialektiikka [2009].
*
Takonen: [.....] Seksi on jokaisen ihmisen pimee kohta ja nainen käyttää aina tätä kohtaa hyväkseen maksimoidakseen valtansa. Tää on universaali laki joka rikkoo kaikki valta-asetelmat, niin tasa-arvoon kuin epätasa-arvoon perustuvat. Tää alkaa jo varhaislapsuudessa. On ihmisii jotka vetää toisia puoleensa ja sit toisia joita vedetään. Tähän lakiin ei mikään taloudellinen tai poliittinen ohjelma, ei varsinkaan tasa-arvo-ideologia, yritä puuttua. Nää seksuaalisesti vetovoimaiset ihmiset ei yleensä epäile sitä, et ne ois jotenkin ansainneet valtansa. Se on täydellinen pimee kohta ihmisessä, niinko kauneus. Jokainen kaunis ihminen ilmeisesti ajattelee että se on jotenkin ansainnut kauneutensa ja tästä syystä se saa käyttää sitä valtansa kasvattamiseen miten tahansa. Ihmiset puhuu komeesti tasa-arvosta mut ku tulee kyse seksistä ja kauneudesta niin ne unohtaa äkkiä puheensa.
Ukko: Eiks toi osota, et vika on tasa-arvon ajatuksessa, ei seksissä ja kauneudessa jotka vaan on ja vaikuttaa.....viattomasti.
Takonen: Ei se mitään tollasta osota. Me vaan ei olla johdonmukaisia ja vaadita tasa-arvon loppuun viemistä. Kyllä jokaisen kauniin parin kohdalla pitäis kysyä onks siinä sovittu kartellihinnat rakkaudelle.
Ukko: Sä ite ajat sun position absurdiks. Toihan just osottaa ettei tasa-arvosta ole ihanteena mihinkään: jos sä otat sen toisissaan sä päädyt umpikujaan.
Takonen: Elämä on siis viidakko missä vahvat syövät heikkoja.
Ukko: No niin vois sanoo mut onneks vahvuuksia on  niin monensorttista et muillekin kuin kauniilla ja tyhmillä riittää mahdollisuuksia siementämiseen.
Takonen: Mut silti tollanen darwinismi on vastenmielistä.
Ukko: Tän mun darwinismin mukaan köyhällä, rumalla, sairaalla ja juopolla filosofilla voi olla paljon lapsia vaikka elämä onkin samalla helvetin vittumaista ja kilpailutilanteesta on mahdotonta vetäytyä.
Takonen: Mä lopetan kilpailun. Maailman on liian vittumainen paikka. Tasa-arvo nyt tai ei mitään. Pitkäaikanen naisen ja miehen liitto on aina toveriliitto.
Ukko: Tasa-arvo on absurditeetti. Toveriliitto on prostituutiota. Eikä tasa-arvoo missään oikeesti ole toteutettu. Se on enimmäkseen tollasta juhlapuhetta. Jopa Ruotsissa. Mä oon ollu siivoojana Ericssonilla. Kukaan perkele ruotsalainen ei koskaan istunu samaan kahvipöytään mun kanssa.
Takonen: Onneks toi on pikkujuttu, joka voidaan korjata.
Ukko: Mä en usko et sitä voidaan oikeesti korjata. Et sä voi mennä sääteleen ystävyyssuhteita, et ees työpaikaikan kahvipöytäjärjestystä.
Takonen: No ehkä ystävyyssuhteet ei kuulukaan valtiovallalle.
Ukko: Mut tutkimukset osottaa et esimerkiks melkein kaikki duunipaikat välitetään ystävyyssuhteilla ja  henkilökohtasilla verkostoilla. Ja eiks ihmisen elämässä kumppanin löytäminen o se tärkein tapahtuma ja siihen ei päästä tasa-arvolla mitenkään käsiks. Tasa-arvo on mahdoton just kaikkein tärkeimmillä yhteisöelämän aloilla. Eikä edes Ruotsiin oteta niin paljon pakolaisia et elintaso vaarantuis. Miksköhän ei. Jos lähetään demokratian ja tasa-arvon tielle niin miksei sitten avata rajoja kokonaan.
Takonen: No eiks vastaus ole selvä. Jos rajat avattais kokonaan niin lopulta demokratiakin vaarantuis.
Ukko: No jaa. Nyt sä joudut puolustaan demokratiaa epädemokraattisin keinoin. Samalla sä tietenkin mukavasti pelastat sun oman lompakkos.  Jos demokratia ja tasa-arvo otettas vakavasti, niin partneri tai elämänkumppani pitäis valita silmät ummessa ja duunia ei sais koskaan antaa sukulaiselle, tutulle, kaverille tai kaverin kaverille. Ja kaikki jotka haluu Ruotsiin pitäis ottaa sisään ilman turhia kysymyksiä.
[.....]
*

1 comment:

dudivie said...

http://drunks-and-lampposts.com/2012/06/13/graphing-the-history-of-philosophy/