June 3, 2012

Kärpästen kuningatar eli naiset nousemassa maailman pomoiksi

Kaksi kärpästen kuningatarta kahdelta hyvin erilaiselta saarelta. Alakuvassa Meksikon armeijan sotilaat taluttavat Zetas-huumekartellin johtajan avustajaksi epäillyn Irasema Lopez Garzan lehdistön eteen lokakuussa 2011. Yläkuvassa Finnairin poikia paimentava ministeri Heidi Hautala tunnustaa, että nauttii vallasta.
I
[HS.fi - 3.6]
MEKSIKO. Kun miehet ammutaan, naiset nousevat Meksikon huumepomoiksi. Meksikon huumesodan väkivalta ja joukkomurhat ovat keikauttamassa vanhoja sukupuolirooleja nurin. Huumekartelleja johtavat yhä useammin naiset, kertoo tutkija Arturo Santamaria.
Väkivalta kohdistuu useimmiten juuri miehiin, jolloin kartelliperheiden lesket ja tyttäret astuvat kuolleiden saappaisiin.
"Ensin ne tappoivat isäni. Sitten kun veljenikin ammuttiin viimeisimmässä välikohtauksessa, tartuin ohjaksiin", kertoo erään kartellin johtoon noussut nainen Santamarian tuoreessa kirjassa.
Santamaria työskentelee Sinaloan osavaltion yliopistossa, ja seudun naiset ovat perinteisesti olleet mukana huumebisneksessä, tosin lähinnä valmistuspuolella.
"He ovat imeneet vaikutteita pikkutytöstä lähtien. He tietävät mistä on kyse ja miten homma toimii", Santamaria selittää.
"Sittemmin he ovat siirtyneet huumekuljetuksiin, rahanpesuun ja niin sanottuun narkodiplomatiaan eli hurmaamaan korruptoituneita virkamiehiä. Myöhemmin naiset ovat ryhtyneet pyörittämään koko kuviota."
Viime vuoden lokakuusta lähtien Meksikon viranomaiset ovat pidättäneet 46 naispuolista huumekartellipomoa.
Santamaria arvelee, että kartellit vain vahvistuvat, koska ainakin jotkut naiset toimivat varovaisemmin ja käyttävät väkivaltaa säästeliäämmin kuin monet miehet.
"Kartelleja vastaan on vaikeampi taistella, koska naiset näyttävät toimivan fiksummin", hän sanoo. Santamarian mukaan nuoremmat naiset voivat kuitenkin olla aivan yhtä verenhimoisia kuin miehet.
Sinaloalainen poliitikko Manuel Clouthier on samaa mieltä. Hänen mielestään kartelleissa toimivat naiset ovat miehiä lojaalimpia ja vastuullisempia, siis tehokkaampia.
"Lisäksi aiemmin tapasi olla niin, että äidit vannottivat poikiaan ja miehiään jättämään huumebisneksen. Mutta jos äitikin on jo siinä mukana, hän tuskin antaa mitään varoituksia", Clouthier miettii.

II
http://areena.yle.fi/tv/1535747
Kansan valta, väkivalta. Koulupojista tulee verenhimoisia villejä Goldingin Kärpästen herrassa. - Kymmenen kirjaa vallasta, I jakso.
*
http://www.hs.fi/ulkomaat/Naiset+nousevat+Meksikon+huumepomoiksi/a1305572559047
http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rp%C3%A4sten_herra
http://en.wikipedia.org/wiki/Lord_of_the_Flies
http://timoharakka.blogspot.fi/2012/05/karpasten-herra-ja-lehman-brothers.html?spref=fb
http://www.tane.fi/fi/tane/puheenjohtaja/palsta
http://www.demotix.com/news/871678/frog-arrested-crackdown-los-zetas-drug-cartel-mexico

6 comments:

Anonymous said...

en mää ny ymmärrä mikä tässä on vitsi, paitsi kommentti, että miähe on ollu aina pomoi

Anonymous said...

mun miäs pomottaa antaa pomottaa kotoo

dudivie said...

Α.Γεωργιάδης:''Μόνο γκόμενες δεν μας υποσχέθηκε ο Τσίπρας'' http://fb.me/240oxIg8Q

Rauno Rasanen said...

Ano, ehkä vitsi on kysymyksessä: onks naise parempii vai huonompii pomoi ko miähe?

Ironmistress said...

Kärpästen herra on kautta aikojen ollut yksi ruukinmatruunan lempparikirjoja.

Siksi, että se on niin realistinen ja kuvaa hyvin ihmissielua ja sen pimeyttä.

dudivie said...

Suomen nais- ja feministifilosofien yhdistys (NFY) perustettiin Helsingissä 27.3.2012. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää naisten filosofian harjoittamista ja feminististä filosofiaa sekä parantaa nais- ja feministifilosofien asemaa. Näiden tavoitteiden toteutumiseksi yhdistys seuraa yhteiskunnallista ja tiedepoliittista keskustelua, antaa julkilausumia, luo yhteistyösuhteita, tiedottaa jäsenistöään sekä järjestää seminaareja, tapahtumia ja lukupiirejä.

Yhdistyksen jäseneksi voivat liittyä naisfilosofit, feministisen filosofian harjoittajat, alan opettajat ja opiskelijat sekä muut sellaiset henkilöt, jotka haluavat edistää yhdistyksen tavoitteita. Jäsenyys on maksuton.