Onko matematiikka pikemminkin uskonto kuin tiede - tai ainakin tieteellinen uskonto [muista Pyhagoras]?
*
http://www.youtube.com/watch?v=WGe9rcDfAt0
Mathematics and Religion: - Roundtable discussion with Dominic Balestra, Loren Graham, Edward Nelson, Rebecca Newberger Goldstein, and Max Tegmark
*
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pythagoras
http://en.wikipedia.org/wiki/Pythagoras
http://cc.oulu.fi/~ljalonen/Kurssit/MaLuKu/Tieteen%20alkuvaiheita.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Matematiikan_historia
http://www.tieteessatapahtuu.fi/005/pekonen.htm
http://christophersisk.com/tag/calvin-and-hobbes/
5 comments:
Lueskelin tässä jokin tunti sitten S.Albert Kivisen kirjaa Metafyysisiä esseitä [laiskana lukijana en tässäkään tapauksessa päässyt johdantoa pidemmälle]. Kivinen vertaa matematiikkojen käyttämää kokonaisluvun käsitettä kuvitteelliseen shonttimaan käsitteeseen. [Kivinen ei analyyttisen tradition edustajana varmastikaan hyväksyisi epätarkkaa kieltäni, mutta ei nyt juututa siihen.]
Samalla tapaa kuin matemaatikot laajentavat lukujoukkojaan "silmänkääntötempulla", voisi maanmittaustoimitusta suorittava toimitusinsinööri ilmoittaa maanomistajalle, että tämä saa kiinteistötoimituksessa menettämäänsä maa-aluetta vastaan saman yksikkömäärän shonttimaata. Shonttimaa on kuin tonttimaa, paitsi että se ei lopu. [Seuraavilla sivuilla oli jo liikaa formaaleja merkintöjä. Tällä kertaa jäi siis arvoitukseksi, saiko Kivinen matematiikan pelastettua. Ehkä pitäisi raottaa verhoa uudelleen ja tehdä henkilökohtainen "discovery".]
Taitaa olla - hyvä pointti.
hah hah ha calvin
Samaan aikaan toisaalla suunnilleen sama kysymys herättää levotonta keskustelua.
Oikkonen kirjoittaa täyttä asiaa [mutta mainostaa väärää puoluetta].
1
Minun mielestäni numerot ovat nimenomaan modernin ajan epäjumalia. Niillä selitetään kaikki mahdollinen - ikäänkuin ymmärrettäisiin yhtään mitään selitettävän todellisesta luonteesta.
Voima on hyvä esimerkki. Emme me tiedä, mitä voima on, mutta pystymme kyllä kvantifioimaan ja siten hallitsemaan sen vaikutuksia. Teknologia eri muodoissaan on todiste tästä - myös geeni-manipuloinnin mahdollisuus.
Kuitenkin tuo kvantifiointi on tullut meille ikäänkuin pyhäksi toimitukseksi ja numerot pyhiksi symboleiksi - kuten raha taloustieteessä.
Mutta kuten vanha monoteistinen viisaus on aina tiedostanut: ihmiset ovat tai viimeistäänkin muuttuvat jumaliensa/jumalansa kaltaise/i/ksi.
Haluammeko siis muuttua numeroiksi? Selittää jopa geenit aksiomaattisesti pelkällä matematiikalla - utilitaristisen moraalin kalkyyleilla? Soveltaa lopulta numeroita meemi-analogian avulla kulttuurien kybernetiikan automatisoimiseksi?
Entä kuka sai ja keneltä sen tiedon, joka toimii kaiken kvantifioinnin lähtökohtana ja päämääränä?
Numerot itsessäänhän johtavat sovellutuksissaan lopulta suppea-alaiseen jos kohta [näin insinööri olettaa ja haluaa] juuri suppea-alaisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan hyvin toimivaan järjestelmään.
2
Kuka ratkaisi ikuisen arvoituksen, joka kumosi tuntemattoman Jumalan vallan käyttämällä numeroita pyhinä taikasanoinaan? Uusi super-fyysikoksi opiskellut Einstein-Hitlerkö?
Sieg Heil sinä Pyhä Numero - kaiken tiedon hallitsija - uusi Führer! Onko nimesi 1234567890?
Kaikki alamaisesi sen sijaan ovat 1:n ja 0:n kombinaatioita ja heidän älynsä tietokoneeseen ohjelmoitua Führer-ideologiaa.
Niin kaunis on maa
Niin korkea taivas
...
Minä maiset murheeni unohdan
Olet onneni unelmain
1234567890
Post a Comment