May 4, 2010

Ole itsenäinen - kieltäydy kommunikaatiosta!

Tekevätkö Facebook ja/tai Twitter kommunikaation helpommaksi? Ehkä tekevät, mutta samalla ne vähentävät vapauttamme päättää, haluammeko ylipäätään kommunikoida - ja etenkin omilla ehdoillamme.
*
'[Juri] Lotmanin mukaan usein uskotaan, että totuus löytyy, kunhan kommunikaation esteet poistetaan. Toisin on. Lotman esittää ihanteellisen kommunikaation mallin: sekä puhuja että kuuntelija ovat identtiset, yksi ja sama. Kumpikin tuntee toisen täydellisesti, vastusta ei ole. Mutta ei ole myöskään mitään sanottavaa. Mitä helpompi kommunikaatio, sitä vähäisempi sen tarve.

Kommunikaatioon kuuluu siis, että osapuolten on oltava paitsi riittävän samanlaisia myös riittävän erilaisia. Historia on osoittanut, että erot ovat arvokkaita - tarvitsemme toista, koska hän on erilainen. Tarvitsemme miehiä ja naisia, rakkaustragedioita, väärinkäsityksiä.'

PS.
Tämä päre ei ole se Iinekselle edellisen päreeni kommenttilootassa lupaamani, mutta komppaa kyllä senkin teemaa, joka liittyy rasismin kysymiseen tai pikemminkin rasismin kysymisen mahdollisuuteen. Se julkaistaan, kun on sen aika.
*
http://blogit.hs.fi/kirjat/2010/04/27/lotman-sateessa/#more-471
http://fi.wikipedia.org/wiki/Juri_Lotman
http://www.elisanet.fi/mlang/lotman.html

http://veneski.com/tag/facebook/

4 comments:

dudivie said...

ei oo totta ei eoo. että mitä helepompi sitä vähemmän kommunikaatioo. ei oo

Anonymous said...

mutta rakkauvessa on kyllä gaussin käyriä

Rauno Rasanen said...

Lotman tarkoittaa(nee), että jos viesti sisältää täysin erilaisen sanoman kuin, mikä vastaanottajan on mahdollista järkevästi ymmärtää, kommunikaatio tyssää vaikka tunnesuhde vahvistuisikin.

Induktiivinen väite: 'minä rakastan sinua' on järkyttävä 'väärinkäsitys' tiedonvälityksessä ;\]. Siihen sisältyy kerralla aivan liikaa informaatiota ollakseen mielekäs viesti.

Päinvastaisessa tapauksessa viesti vain eri sanoin uusintaa (kuten analyyttiset totuudet: 'kaikki poikamiehet ovat naimattomia'/Kant) saman asian, mikä jo etukäteen tiedetään.

Se ei siis tuo mitään uutta tiedonvälitykseen vaan on pelkkää toistoa - ei kommunikaatiota, joka perimmältään ilmaisee aina (vähäisiäkin mutta ei siis liian massiivisia) sisältöjä.

Anonymous said...

joo