July 26, 2007

Uutta materiaalia John Fogertylta

(Sähköpostiviesti veljelle 23.7)

Hei

Tässä on ilmeisesti tulevan - syksyllä ilmestyvän Fogerty-albumin Revival single-julkaisu. Kappaleen nimi Summer of love ja sanoitus viittaa hippikesään 1967, ja biisin soundit ovat kuin suoraan Creamin Disraeli Gears-LP:ltä (1967). Mieleen tulee etenkin Sunsine of your love.
Mutta kyseessä ei ole suinkaan eikä likikään plagiaatti vaan tyylillinen pastissi - tekotapa, jonka Fogerty kyllä osaa 'hoitaa kotiin' upealla laulullaan ja kitaroinnillaan.

Häivähdys Johnin edellisen studioalbmin viimeisestä kappaleesta In the garden on myös mukana tässä 'sekoituksessa'. Lopun kitarasoolo saisi ehkä olla lyhyempi - tai sitten ei. Makuasia.

Raskaanpuoleinen riffittely tekee tästä melkoisen bailubiisin. Sitäpaitsi - haa! - John tekee sen jälleen: kertosäe tarttuu korvaan yhä tiukemmin joka kuuntelukerran jälkeen. Näin tehdään kunnon rock-biisi!
(Lisäys: Mutta etenkin sen toisen sinkku-biisiehdokkaan Don`t you wish it was truen kertosäe on vielä parempi!)

*
Eka linkki on ollut jo kolme viikkoa netissä, mutta mä olen viime aikoina seurannut pelkästään Johnin kotisivuja - lähinnä kiertueen settilistoja ja uuden albumin esittelyä. Settilistoihin ilmestyi jo lähes 3 viikkoa sitten juuri tämä biisi ja semmonen kuin Don`t you wish it was true - Revival-lp:n aloittaja.

Perhana - mä tiesin kyllä kotisivujen tekstin perusteella, että Johnista on netissä esittely Rolling Stonessa, mutta kun en nähnyt linkkiä siellä en etsinyt sitä muualtakaan.
Ajattelin äsken, että löytyisköhän Tuubista mitään ihan uutta, mutta silmäilin ensin Googlen linkkejä, ja heti eka sivultahan tämäkin sitten löytyi. Ei tarvinnut kuin katsetta siirtää 'kolme senttiä' alemmas...

John on muuten äskettäin lopettanut Euroopan kiertueensa ja siirtynyt Kanadan rundille.

*
Rolling Stone : John Fogerty, “Summer of Love”: A First Listen

Sitten biisin live-versio Saksan kiertueelta.

John Fogerty - Summer of love

***
Ja lisää pukkaa. Ilmeisesti Ranskan poika on amatöörivideoinut Johnin konsertista tuon Don't You Wish It Was Truen. Sanat on napattu kuulolta ja infossa todetaan, että ne ei ole ihan definitiiviset, mutta kyllä ne mun korvaani aika tarkkaan menee niinkuin teksti näyttää.

Tää on kertakaikkisen letkeä kantrirenkutus, josta löytyy takuuvarma 'maailmanparannuksen' meininki. Kaikki vois olla hyvin eikä kukaan vihais toista, oltais onnellisia jne. 'God - Don´t you wih it was true.

Kappaleen alkusekunnit eivät tässä kuulu kunnolla, mutta jo ensimmäinen säkeistö paljastaa Johnin sympaattisen ja tosiaan ehkä vähän itseironisen intention. Seuraavassa biisin kaksi ensimmäistä säkeistöä ja kertosäe.

Well, I awoke in heaven just the other night
There was so much beauty, so much light
Don’t you wish it was true, don’t you wish it was true

An angel took my hand, said you don’t have to hurry
Got all the time in this world, don’t worry
Don’t you wish it was true, God don’t you wish it was true

But if tomorrow everybody could be friends,
Anyone would take you in,
no matter what or where you’ve been,
But if tomorrow the world wasn’t half as tough,
Everybody had enough,
God don’t you wish it was true

*
Tarkoituksellisen naivia ja hyväuskoista unelmointia - ehkä pikkasen kieli poskessa mutta sydämellä tehtyä eli äärimmäisen vetoavaa. Varmaa klassikkoainesta. John kerta kaikkiaan osaa tämän genren. Hyvältä näyttää tulevan albumin kannalta.

*
Don´t You Wish It Was True

Don't You Wish It Was True-Fogerty Olympia
video du concert de John Fogerty al'Olympia 2007...
Time: 03:35
(Sama Tuubista löytyvä esitys, mutta ilman 'tekstitystä'.)

Tästä löytyy ehkä pikkasen parempilaatuinen liveversio samasta kappaleesta Saksan kiertueelta, joskin Pariisin Olympia-teatterin versio tuntuisi olevan 'groovimpi', joskin tämä väite saattaa osoittautua vääräksi.

John Fogerty - Don't You Wish It Was True

***
Ja sitten varsinainen ylläriekstra!

YouTube - 3 year boy sings with guitar John Fogerty's Big Train
3year boy sings John Fogerty's Big Train and plays guitar with his grandfather.

(No - se kitarointi nyt on lähinnä kovaa yritystä imitoida, mutta kyllä tämä nassikka on kerrassaan mainio tapaus!
Biisihän on Johnin kolmannelta soololp:ltä Centerfield (1985) ja täydelliseltä nimeltään Big Train (from Memphis) - laulu kertoo itse asiassa Elviksestä).

***
Terv. Rauno

3 comments:

Mats said...

Heh, löysin tämän, kun etsin Googlella, jospa jokin suomalainen media olisi jo huomannut uuden levyn olevan tulossa, eipä tietenkään ole. Aina, kun etsin jotain Fogerty-asiaa suomeksi, niin päädyn blogiisi...

Kai olet kokeillut tätä linkkiä;
http://webradio.concordmusicgroup.com/webradio/?sid=station5
Vähän aikaa kun vaihtelle "Assorted new releases"- ja "Pop & Rock favorites"-kanavien välillä, niin tulee "Don't you wish it was true"n studioversio! Pari päivää sitten siellä soi "Longshot".

Rauno Rasanen said...

En tiennyt!

Thanks very much! Muistuta useamminkin, kun huomaat vastaavaa.

Anonymous said...

Herra Fogertyn uus video löytyy täältä:
http://www.ifilm.com/video/2891576