July 13, 2007

James 'Apuva' Potkukelkan 'mahdoton' maailma

Kuvassa James Potkukelkka
(Editoitu vimeksi klo: 12.50)

James Potkukelkka sekä Jarna Kuiva lienevät Pirkka-Pekka Peteliuksen kuuluisimmat sketsihahmot, jotka molemmat aiheuttivat jopa varsinaisen 'apinointivillityksen' lasten (etenkin Jameksen apuva!) ja yläasteikäisten poikien (Jarna) keskuudessa 1980/-90-luvun vaihteessa.
Opettajat olivat joskus täysin helisemässä näsäviisaitten jarnakopioitten kanssa.
Veljeni kertoi, että hän oli muistaakseni jossain Kymenlaakson pikkufestareilla törmännyt noin kymmenen hengen ulkopaikkakuntalaiseen poikajoukkoon, joista jokainen oli ottanut 'fasadikseen' Jarna Kuivan. Eräänlaista 'joukkopsyykoosia...'
*
James Potkukelkan kävelymaneeri, eleet, puhetapa ja ennenkaikkea hillitön apuvahuutojen erilainen variaatio sai lopulta niin hämmentäviä piirteitä, että Petelius ja Aake Kalliala joutuivat muuttamaan apuva-huudon ruotsalaiseksi eli: hjelppivä!, koska se oli aiheuttanut matkijoiden käyttämänä vakavia reaktioita muitten - sketsihahmoa tunnistamattomien ihmisten toimesta.
Oli luultu, että nyt on tosi kyseessä, tai ettei ollut välitetty, vaikka joku olisi ihan tosissaan huutanut.
*
Jaa-a. Kyllä me ihmiset todellakin olemme omien idoliemme imitaattoreita. ('Suuri mies? Ei vaan pikemminkin oman ihanteensa näyttelijä.' (totesi Nietzsche).
*
Jarna Kuiva esiintyi enimmäkseen Peteliuksen ja Hietasen Yömyöhä-lähetyksissä, eikä hänestä ole YouTubesta saatavissa tällä hetkellä kuin ehkä 1 tai 2 (hieman rutiininomaista?) videopätkää televisiosketseistä.
Sitäpaitsi nimenomaan radion Yömyöhässä Petelius toteutti mielestäni eräitten juuri radiota varten inspiroiduista ja improvisoduista hahmoistaan - kuten Jarna Kuiva - herkullisimmat/parhaimmat versionsa.
*
Apuva 1
08:32
*
Apuva 2
07:04
*
Jameksen tarjotinongelma
2:55
(Kuva on aika hämärä, mutta minun mielestäni tämä on yksi parhaista)

No comments: