July 5, 2007

Rock-artistit: teollisia tuotteita vai itsenäisiä ja luovia persoonallisuuksia?

Kommentti Kemppisen päreeseen "Mestarit".
(Täydennyksiä 6.7, joka on äitini (ja Eino Leinon) syntymäpäivä. Levätkää rauhassa...)

***
Jukka Kemppinen, Petja Jäppinen

Olen Petjan kanssa samoilla linjoilla, joskin tätä voi tietysti pitää rockin kaanonin kannalta pyhäinhäväistyksenä! - eli että Elvis on täysin yliarvostettu artisti.

Erittäin merkittävä kyllä - hyvä tulkitsija, parhaimmillaan aivan erinomainen, mutta soittiko hän edes tyydyttävästi mitään instrumenttia, sävelsikö/sanoittiko hän esittämiään kappaleita, osoittiko hän siis mitään aidosti luovan muusikon/taiteilijan elkeitä muuten kuin laulutulkintakyvyillään?

Vastaus: EI!

Joku John Fogerty, joka CCR-pomona sävelsi, sanoitti, lauloi, kitaroi, sovitti ja tuotti sellaisen - esim. Stephen 'kauhu' Kingin mielestä maailman kaikkein parhaimman rock-albumin kuin Cosmo`s Factory on edellä mainituissa asioissa lääketokkurassa paskahuussinsa pöntölle kuolleeseen Elvikseen verrattuna täysin omaa luokkaansa - yhä tänäkin päivänä - mitä siis tulee traditionaalisemman rockin tyylilajiin.
(Fogerty kyllä itse arvosti/-taa Elvistä...).

Elvis oli täysin managerinsa eversti Parkerin talutusnuorassa ja kontrollissa.

Parker ilmeisesti manipuloi jopa Elviksen biisivalintoja sen jälkeen, kun Sam Phillips oli myynyt hänet huomattavasti isommalle levy-yhtiölle 'business-vaikutusvallaltaan' aivan liian pienen Sun Recordsin loistavan levytyskauden jälkeen -50-luvun lopulla.

Armeijan jälkeen Elviksestä tehtiin 'O sole mio'-poika, jonka alkuperäinen rock-karisma ja -kapasiteetti oli vesitetty kuten ylipäätään alkuperäinen -50-luvun lopun rock (jonka perusvaikutteet juonsivat siis 'neeger-musiikista').

(Beatles ja englantilainen 'blues and rythm-boomi' palautti sitten -60-luvun puolesta välistä lähtien amerikkalaisille 'päivitettynä' takaisin heidän vesittämänsä mustan blues-rock-tyylin - ja varsin menestyksekkäästi.)

Tavallaan juuri Parker syötti Elviksen täyteen huumeita (eli ei vastustanut lainkaan vaikka näki, mitä tapahtui) ja teki hänestä C-luokan filmien elokuva'tähden' jne. jne.

Sanalla sanoen törkeää 'ihmiskauppaa', jonka perusedellytys valitettavasti oli, ettei Elvikseltä löytynyt tahdonvoimaa eikä persoonallista lahjakkuutta itsenäisemmän uran luomiseen.

***
Kemppinen: Beatles on maailman paras pop-yhtye - edelleen. En viitsi edes perustella.

Petja: Madonna on sponsreitten palkkaaman tuottajaryhmän ideoima tuote - ei siis persoona lainkaan - vain pelkkää keinotekoista brändiä kaikkein pahimmillaan.

Ei ole olennaista, että Madonnaa on myyty kymmeniä miljoonia, koska suuri yleisö ei enää osaa erottaa paskaa aidosta johtuen teknologian ja sponsori-tuottajien vallasta - siis tästä idols-ilmiöstä, joka muokkaa tähtiä vaikka 'Erkistä', jos hänen oletetaan tekevän 'seksuaalisen' vaikutuksen naisiin tai miehiin - sama se kumpaan/iin.

Ja mitä Frank Zappaan tulee, niin taidatte molemmat olla täysin pihalla hänen suhteensa.
Zappa oli ja on edelleen ehkä kaikkein älykkäin ja samalla vittumaisin satiirikko, joka rock-kulttuurissa koskaan on vaikuttanut.
(The Who-yhtyeen Pete Townsend on kyllä varsin terävä jätkä hänkin.)

Jetro Tull on hyvä (Ian Andersonin luovuuden takia), samoin Tina Turner, eikä mulla ole mitään Queeniäkään vastaan, sillä Freddie Mercury oli ihan oikeasti pirun lahjakas mies, ja koko bändi parhaimmillaan mahtava.

En tosin henkilökohtaisesti ole mikään varsinainen Queen-fani, mutta tunnustan koska tahansa bändin suuren arvon.

***
Toivoisin herrojen Kemppinen ja Jäppinen tutustuvan hehkuttamaani uuteen, superlahjakkaaseen (mutta psyykkisesti aika hankalaan tapaukseen??) Amy Winehouseen.

Ossi Runne häntä kehui avoimesti eräässä television haastatteluohjelmassa toukokuun alussa, vähän ennen Helsingin Euroviisu-'tyhm/jyyttä'.

Mutta Ossi Runne (joka osaltaan vaikutti Laila Kinnusen uraan) jos joku kyllä tietää tässä maassa, kuka on ihan oikeasti lahjakas artisti ja kuka pelkästään tuottajien, sovittajien ja säveltäjien/sanoittajien varassa elävä 'marionetti'.

*
Riittäköön nyt tämä tästä asiasta - toistaiseksi.

Creedence Clearwater Revival - Wikipedia, the free encyclopedia

7 comments:

kafkaesque said...

kemppinen keskiviikkonan 4. heinäkuuta 2007: "toisin sanoen jos jostain kävelisi vastaan 22-vuotias frank zappa -intoilija, olisin kovasti kummissani."

toivottavasti 22-vuotias poikani kävelee joskus kempsua vastaan ja saa tilaisuuden kertoa, miten maailman nuottikermaan kuuluvasta zappasta tuli hänen musiikkimakunsa ylin ohjenuora; "mikä siinä on, kun joku osaa ja kykenee tekemään juuri sen mitä haluaa ja mitä on? kun osaa soittaa, laulaa ja kirjoittaa musiikkia sen enempiä selittelemättä. silkkaa ruutia, silkkaa ruutia".

madonnan musiikissa liikutaan niin tyhjällä pinnalla että tympäisee. tämä nainen on niitä varten, jotka lukevat levyarvostelut naistenlehdistä ja uskovat niihin. onnetonta musiikkia häviäjille. miksi näitä jollotuksia tehdään niin paljon? tappakaa tällaiset nälkään - älkää ostako niiden levyjä. ostakaa vaikka natalie merchantia, joni mitchelliä tai tracy chapmania, jotka onnistuvat sementöimään ne ripulit, jotka neiti ciccone aiheuttaa.

elvistä aidommin maailmaa jäsentävät mm. afrikan yrttimies bob marley, kello viiden teestä voimansa hakenut beatles, folk-kakun kirsikka bob dylan, sähkömuuntajaflyygelimies keith jarret, ihmiskitaran happotoipilas jimi hendrix, kollektiivinen improvisoija charles mingus ja lempitrubaduurini leonard cohen.

on muuten mielenkiintoista joskus kuvitella, miltä nykymusiikki eri muotoineen kuulostaisi ilman kitaran keskeistä asemaa siinä. uusi aaltokin voisi rakentua esimerkiksi vankalle jytäluuttukompille, ja joku clapton olisi saavuttanut jumaluutensa selkäpiitä karmivalla viulusoololla. tottumus on tietysti toinen luonto, mutta rokkia ei piru vie kyllä varmasti edes olisi ilman kitaraa.

Rauno Rasanen said...

kafkaesque

'"Rakas 'kolleega'" - saatan yllättää sinut lähiajan päreessäni, mutta älä hermostu.

Sinä ja 'AkkunaIineeds' (huom d) oletten minulle kuin Nastasja Filippovna ruhtinas Myskinille - jos nyt kertakaikkisesti haluan 'klisheerata' Dostovjskn syvimmän 'idean'!

(1) Eli voiko 'naivi' mies löytää naista, joka rakastaa ilman itsekkyyttä' (voiko kukaan ihminen? Jeesus?), 2) onko nöyryys pelkkä egoismin 'salajuoni': Rogozin, (kuten Nitezsche ajatteli), 3) ...tästä tulee ikävä lista, joten keskeytän tähän.. toistaiseksi...

Kill me! But - perhaps I am not worth of it! (Raymond Raynojevskij)

kafkaesque said...

nyt tuli pelkopissa housuun. pitäisikö poistua paikalta, ennen kuin pistät kanuunat soimaan? epäilen nimittäin, että voimansiirtosi
on kaltaiselleni farisealaiselle kirjaimenoppineelle liikaa...

mutta ennen kuin ryhdyt lataamaan kamaa, kerron sinulle yhden tarinan, joka on kaikessa lyhykäisyydessään seuraava - keskeytä minut, jos olet kuullut tämän aikaisemmin:

kaksi buddhalaista munkkia oli kauniina kesäpäivänä kävelyllä joen rannassa. kappaleen matkaa tepasteltuaan he näkivät joen vastakkaisella rannalla nuoren naisen, joka viittilöi munkeille, että auttaisivat hänet joen yli.

toinen munkeista astui muitta mutkitta veteen, kahlasi joen toiselle rannalle, nosti naisen selkäänsä ja toi hänet vastarannalle. kuivalle maalle päästyään hän laski naisen alas selästään; molemmat munkit kumarsivat naiselle kohteliaasti ja lähtivät jatkamaan matkaansa.

vähän ajan kuluttua toinen munkeista rikkoi hiljaisuuden ja virkkoi: "sinä tiedät, että munkkilupaus kieltää meitä koskettamastakaan ketään naisenpuolta. minkä tähden sinä kannoit tämän naisen joen yli?" mutta toinen sanoi: " minä jätin naisen sinne joen rantaan. kannatko sinä häntä yhä?"

eikös olekin rankka juttu?

Ripsa said...

No otan ja keskeytän mietiskelynne, joka päätyi kyllä viisaasti zeniin, palaamalla Zappaan.

Minusta oli aivan mielettömän hillittömän hauska se satiiri minkä Mother's of Invention repäisi siinä älppärissä We are in it only fo the money.

Aina kun näen tietyntyyppisiä pukumiehiä, rupeaa tämä kohta kelaamaan päässä:

Bow-tie Daddy, dont'cha blow your top,/'cause you're gettin' too old/Don't try to do no thinking/just go on with your drinking/ just have your fun yoy old sun of the gun/ and drive home in your Lincoln.

Hassuinta tässä on se, että noita pukumiehiä rupeaa olemaan ihan nuorissakin. Tässä vähän aikaa sitten poikani (32 v.) lähetti itsestään kuvan tummassa puvussa.

Poijasta oli tullut insinööri, ja sitä plankenttia piti mennä hakemaan tumma puku päällä ja hiukset (jotka ovat ihanan kauniin kiharat ja tummat) nuoltuna päätä pitkin, siis suoran näköisinä suortuvina.

Varmaan se oli rehtorille kumartanutkin.

Ei sinänsä, on se suoritus että työn ohessa lukee ittensä jokski ja perhekin pitää ottaa huomioon ja pikkunen likka, 3 v.

A-K.H said...

Lasse Liemola on maailman paras rokkari ja poppari. En viitsi edes perustella.

Rauno Rasanen said...

kafkaesgue

Kiitos! Sekä ensimmäisestä että toisesta kommentistasi. Love you.

ripsa

Onneksi olkoon kaikin puolin! Zappa-viittaus oli mainio.

a-k.h

F. U. C. K. Y. O. U.

Lauletaan Kapani Tansan esittämän R. A. K. A. S. nuotin 'vierestä'...

A-K.H said...

Arvasinkin, että minut otetaan vakavasti. Voi-huuto tälle kurittomalle sukukunnalle.