Kommentti Iinekselle juttuunsa Lastensuojelua.
*
Kirjoitin aiheesta Osmo Soininvaaralle blogissani viime heinäkuussa - Tilastotieteilijän muisti pätkii pahasti - ja lähetin hänelle jutun sähköpostilla eduskuntaan.
Sain myös vastauksen, jota kommentoin - Osmo Soininvaaran piilo-opetussuunnitelma.
Kritisoin siinä (osittain vastoin omia mielipiteitäni - tyypillistä minulle!) kaiken uskonto-opetuksen muokkaamista uskontotiedoksi, koska silloin oppilaat saavat uskonnoista kokemuksen ja tietämyksen, jossa mikään ei syvemmässä mielessä erotu omaksi alueekseen.
Uskontotieto on maallistuneen ja ateistisen yhteiskunnan tarjous uskonnonopetukseen - se ON ideologinen päätös, vaikka toisin väitetään.
Toisaalta - jos opetetaan tunnustuksellisesti, niin eihän siinäkään erotu kuin se yksi uskonto, mutta tämä on vaikea ongelma.
Uskontokasvatus on aina enemmän traditioon kuin valintaan perustuvaa. Jos haluat monipuolista tietoa, et saa tradition antamaa eetosta.
Jos sen sijaan omaksut vain yhden uskonnon tietoineen ja tapoineen, sinusta saattaa tulla jopa rasisti (tai vähintäinkin eksluvisisti kuten hieno luterilaisten teologien käyttämä termi kuuluu).
Soininvaara vastasi minulle aivan oikein, että yhteiskunnan rahat (eikä myöskään ammattitaito) eivät riitä opettamaan kaikille omaa uskontoaan - tunnustuksellisesti/julistavasti.
Sen vuoksi uskontotiedon projekti on ainut järkevästi perusteltavissa oleva.
PS.
Mitä tulee kirkon ja valtion erottamiseen toisistaan, niin eiköhän siihen pikkuhiljaa (todella hissunkissun) olla menossa Suomessakin.
Luterilainen perinne on ylläpitänyt "kahden regimentin" yhteyttä toisin ja pitempään kuin katolisissa maissa, joissa kirkko on irronnut/irrotettu valtiollisista kahinoista, ja jota (kirkkoa) Paavi ylläpitää menestyksekkäästi oman vaikutusvaltansa kautta: - "It`s a kind of great "capitalism".
www.siskotasala.net/etusivu.htm.
No comments:
Post a Comment