Tämän pätkän idea lähti Sediksen jutuista Lukeneita ihmisiä sekä Tsekit ja talvisota.
*
En ole kirjaasi lukenut, mutta Waaralan juttu vaikutti oikein hyvältä - siis hyvin tehdyltä ja aiheensa tuntevalta eli mitään hatusta vedettyjä päätelmiä ei esitetty.
Neloselta eilen tullut Scorsesen "Gangs of New York" oli ilmeisesti sensuroimaton versio, vaikka väkivalta näyttelikin pääosaa - uskollisuuden ja koston välineenä.
Miten vain - hieno elokuva, kuten kaikki Scorsesen inhorealismit. Hän on tehnyt myös parhaan mafiaelokuvan - Goodfellas - Mafiaveljet.
Varmaankin Coppolan "Kummisedät" 1 ja 2 sekä Leonen "Once upon time in America" ovat ihan yhtä hienoja mafiateemaa käsitteleviä elokuvia, mutta a) Coppola romantisoi, b) Leone käyttää surrealistisia siirtymiä, c) Scorsese sen sijaan pitäytyy tiukasti naturalismissa - veren, raudan ja pelon kolmiyhteydessä.
Eilinen - USA:n varhaisten mafioiden kuvaus osoitti - ehkei aivan dokumentaarisella uskottavuudella ja väkivaltaa ylitehostaen (olen kyllä lukenut elokuvasta esitetyn kritiikin pääkohdat), miten kaoottinen paikka New York sisällissodan aikana vielä oli - pahimmillaan suoranainen helvetti.
Eipä USA sen helpommalla ole päässyt itsenäistyessään kuin Venäjäkään. Jonkinlainen mafia on aina pitänyt valtaa kummassakin maassa ja taistellut tuon vallan säilyttääkseen.
Puolueet ovat aina olleet ideologisia savuverhoja - toki demokratiassa hieman uskottavampia kuin totalitarismissa.
Mutta sisällissodan alun Manhattan - etenkin sen The Five Points kaupunginosa - oli kuin Hobbesin luonnontila, jossa yhteiskuntaa ei vielä ollut edes olemassa. Siellä vahvimman laki merkitsi "demokratiaa".
Ovatko ajat muuttuneet noista päivistä niin paljon kuin yleensä annamme ymmärtää?
Venäjällähän tilanne on "taas ratkaistu", eli valta on keskitetty Putinille, mutta kenellä se on esim. Suomessa ja puheena olevaan elokuvaan liittyen - kenellä se on USA:ssa?
Kuka on USA:n Daniel Day-Lewis eli Scorsesen elokuvan "Bill the Butcher"?
Israelista ja arabimaista tuon tyypin löytää heti, mutta USA:ssa ja Suomessa sitä on enää miltei mahdoton tunnistaa mediajulkisuuden eri henkilöistä.
Valta naamioituu demokraattisessa liberalismissa - jos ei näkymättömäksi, niin tavoittamattomaksi...Teurastajan kirves on muuttunut hälytysnapiksi.
Näin ollen sensuurikin tulee tarpeettomaksi, koska emme enää ymmärrä, mitä pitäisi sensuroida ja miksi.
Emmehän osaa tehdä enää eroa skandaalin ja sensaationkaan välillä. Ehkä sitä ei ole olemassakaan.
Eihän ihmisen hakkaaminenkaan ole väkivaltaa, jos vain säännöistä sovitaan. Heh. Niin helppoa on muuttaa musta valkoiseksi...
Anything goes. Sensuuria ei siis tarvita. Autonominen ja harkintakykyinen ihminen kestää ja sietää mitä vain. Ja jos tiukkaa alkaa tehdä, niin hän menee laulamaan parit karaoket stressin helpottamiseksi.
Jo vain sitten sietää taas mitä tahansa kusipäitä ja kauheuksia....
Martin Scorsese
Gangs of New York
www.spartacus.schoolnet.co.uk/USAmccarthy.htm.
No comments:
Post a Comment