August 10, 2006

Kirjameemi

Meemit ovat kaikki tykkänään laihaa ajanvietettä - varsinkin tämä meemi, jossa pitää nimetä vain yksi kirja per kysymys.
Moisen suppea-alaisuuden takia olenkin yrittänyt muistella lukemiani kirjoja myös sieltä yllättävimmästä päästä.
Otan ko. meemihaasteen vastaan Karri Kokon kautta, koska hän ei nimennyt ketään erityisesti.

*
1. Yksi kirja, joka muutti elämääsi: Aku Ankan vuosikirjat/-kerrat. Niiden avulla opin lukemaan (mutten tavaamaan) 5 vuotiaana.

2. Yksi kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran: Niitä on monia, mutta mainittakoon yllättävyyskerrointa ylläpitäen sellainen kuin Setä Jumala, täällä Anna. Kirjoittaja on Fynn, enkä hänestä muuta tiedä kuin tuon nimen tai nimimerkin. Tietääköhän joku muu.
Kirjassa irlantilainen työläishamppari ystävystyy orvon pikkutytön kanssa ja tavallaan adoptoi hänet, ja kirja kertookin tunteita liikuttavalla tavalla tämän oudon parin välisistä merkillisen syvällisistä keskusteluista. Muistutan, että kyse ei ole lastenkirjasta.

Lisätään nyt vielä "varalle" aivan toisenlainen teos: Saattue Muurmanskiin (Alistair MacLean).
H.M.S. Ulysses (alkuperäinen nimi) saa kirjan lopussa suorastaan myyttiset mittasuhteet upotessaan hyiseen Barentsinmereen.
Täysin tohjoksi ammuttuna, moottorien kuitenkin vielä toimiessa, keula vajoaa lopulta ja potkurit työntävät aluksen syvyyksiin ikääkuin se ei edes siinäkään vaiheessa suostuisi antautumaan viholliselle.

3. Yksi kirja, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle: Kaikkien mahdollisten ja mahdottomien asioitten ensyklopedia.

4. Yksi kirja, joka teki sinusta hupakon: Justine eli hyveellisen neidon kovat kokemukset (Markiisi de Sade ). Hehheh - ai miksikö? Sitä pohtikaa tykönänne...

5. Yksi kirja, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin: Karamazovin veljekset (Tekijä on kaatumatautia sairastanut venäläinen panslavisti, uskonnollinen ja taantumuksellinen puolimystikko, joka kärsi lähes sairaalloisesta pelinhimosta).

Lukekaa vaikka se kohta, jossa Dmitri pakenee hevosvaljakolla Grusjenkan kanssa "kauas pois". Puhumattakaan monista muista tämän kirjan henkeäsalpaavan vaikuttavista kohtauksista.

6. Yksi kirja, jonka toivoisit tulleen kirjoitetuksi: Lainausmerkit ja metafora eli todellisuudenkuvauksen lauseoppi. Haluaisin välttää fiktion ja faktan sekoittumisen, mutta tavallista lauseoppia noudattaen se ei onnistu.

7. Yksi kirja, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu: Verokirja (köyhille).

8. Yksi kirja, jota luet paraikaa: Ympäristöfilosofian historia - maaäitimyytistä Marxiin (Kari Väyrynen)

9. Yksi kirja, jonka olet aikonut lukea: Näkyvä pimeys (Teemu Mäen laaja esseekokoelma, joka sisältää myös hänen väitöskirjansa tekstiosan.)

10. Nyt haasta viisi bloggaajaa: Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi.

No comments: