September 14, 2005

"Whoa, thought it was a nightmare, lo, it’s all so true" (J.C.Fogerty)

UNIA PSYKOTERAPEUTEILLE (ja kirjallisuuskriitikoille) - osa 1Tämä uni (josta ohessa sen kuohuttavin osa!) nähtiin 12.9. 2005 aamun sarastaessa.

***
Olin matkustamassa junalla viime kesänä kuolleen äitini (Uosukais-fäni!) kanssa, jonka hahmoon sekoittui entistä(?) ystävätärtäni, kun seuraavasta penkistä nousi yllättäen iso nainen - ja voi kauhistus: se oli suuresti inhoamani Riitta Uosukainen.

Massiivisine ryntäineen, ylileveäksi ja uskomattoman punaisiksi maalattuine huulineen R.U. hymyili ja alkoi kertoa ekstroverttiin tapaansa vitsiä, joka osoittautui varsin hävyttömäksi.

En muista tarkkaan, miten vitsi meni, mutta ihme kyllä tuossa unessa minuakin (joka odotin täydellistä limboa) se ihan oikeasti nauratti.

Sitten
R. Uosukainen veti jonkun avustamana päälleen hienon syystakin, vilkutti jälkeensä kuin maailmannainen ikään ja jäi pois Imatran asemalla.

Topin (puolison) mukana olosta en päässyt varmuuteen, mutta ehkäpä se oli juuri hän, joka "varjon" lailla seurasi sexy-madamea...

Juna oli muuten menossa sekä
Joensuuhun että Jyväskylään - tosin samanaikaisesti eri reittiä...

*

Vihjeeksi terapeuteille ja kirjallisuuskriitikoille sen verran, että luen paraikaa Tolstoin ANNA KARENINAa, joten olikohan tuo "varjo" siis itse kreivi Vronski? Mutta ainakaan Riitta Uosukainen ei ollut Anna! Ehkä hän siis oli Vronskin äiti...?

Romaanina Anna Karenina vaikuttaa minusta jo ennen kirjan puoltaväliä pikemminkin väistämättömältä tragedialta kuin iiihanalta rakkauskertomukselta. Mitä voimakkaammin Annan tunteet tulevat esille, sitä kylmemmät väreet kulkevat selkäpiitäni pitkin - hyvin tässä ei tule käymään! (jatkuu)

*

Fyodor Dostoevsky, Tolstoy's contemporary, in reviewing the book declared it to be "flawless as a work of art". (Wikipedia)

***

Amazon.com: Anna Karenina (Modern Library Classics): Books

Anna Karenina (elokuvaesittely, 1997)

Leo Tolstoy

Creedence Clearwater Revival Lyrics: Run Through The Jungle

http://www.seppo.net/poliitt.html.

http://www.tamperelainen.fi/archive/uosukainen_riitta.shtml.

1 comment:

Sven Laakso said...

Doston näkemykseen voi yhtyä. Romaani on tuntemistani romaaneista syvimmin maalausta muistuttava. Mieleen tulee lähinnä hollantilaiset mestarit.