September 29, 2005

Kommentti Teemu Manniselle

Kirjoitettu kommentiksi Teemu Mannisen 27. 9 juttuun Kohti väitöstä, tai jotain.

*
Heh! Nyt alkoi päässä kihisemään.

Kirjoitas lisää tästä väitöskirjoittamisen etenemisestä. Mä olen kuulolla.
Tekijä - kirjoittaja - jaottelun ymmärrän, mutta kirjoittajan pilkkominen menee jälkistrukturalismissa aina välillä totaalisti yli hilseeni.

Eihän tässä(kään) asiassa kukaan ole Platonin ohi vielä koskaan totaalisti päässyt, vaikkemme yleiskäsitteisiin - joista viimeinen on subjekti (tässä: kirjoittaja) enää uskokaan.

(Derridakin konstruoi differancèn "universaalikseen"; muistakaamme myös nominalismin ainoa mutta välttämätön perusyleiskäsite - samankaltaisuus.)

Kuvittelepa mielessäsi postmodernin Platon-kritiikin superhahmo Nietzsche (miksei myös myöhempi Wittgenstein) julistamassa kateederilta:
"Minä en ole olemassa! En kirjoittajana enkä muutenkaan! Tekstini ovat pelkkää sanaleikkiä vailla mitään myyttis-metafyysisia tai naturalistisia referenssejä/merkityksiä."

Hehheh! Höpöhöpö! Valehtelijan paradoksi...

Kyllä ne merkitysrefenressit siellä ovat. Tässähän nyt tapellaan "vain" siitä, kuka ne keksi - ja missä vaiheessa kirjoittamista/lukemista.
Kirjoittaja saattaa olla kuollut ("pelkkä" kone), mutta eivät tulkinnat...Siten myös Platon elää tulkittuna.

Jälkistrukturalistit tosin sanovat, että jos kaikki on tulkintaa, niin ei ole lopulta mitään tulkittavaa (tulkinnan kohdetta ja perustaa), mutta jos näin on, en saata ymmärtää, miksi he ylipäätään ovat pitäneet niin julmettua meteliä tästä asiasta.
Sehän on todellakin absoluuttisen vaikenemisen paikka! Silence.

Mutta ovatko he vaienneet - nämä "postpaapattajat..."?

*
HUOM!

Myös sana Usko pitäisi demystifioida. Ei ainoastaan uskon kohdetta. Mutta sitä eivät poststrukturalistitkaan kykene tekemään päätymättä henkiseen "itsemurhaan", koska heidän täytyisi silloin kieltää itsensä jopa omien tekojensa agentteina (*) - ei ainoastaan identtisinä subjekteina.

(*) agent ['eɪdʒ(ə)nt] s, 1. edustaja Buy it through an ~ Osta se edustajan välityksellä, 2. agentti, asiamies the ~ of an artist taiteilijan agentti, public ~ julkinen asiamies, 3. (salainen) agentti, 4. vaikuttava voima, alkuunpanija He is seen to be the key ~ of revolution Häntä pidetään vallankumouksen vaikuttavana voimana, 5. aine bleaching ~ valkaisuaine, 6. hankkija, 7. geol, vaikuttaja, 8. liik, kaupanvälittäjä, toimitsija, kauppa-agentti, kauppaedustaja; be an agent for edustaa; be an agent for offers välittää tarjouksia.

No comments: