February 19, 2011

Ridicule is the tribute paid to the genius by the mediocrities [Oscar Wilde] - mutta mitäpä muutakaan voi odottaa niiltä, joiden ajattelu perustuu pelkästään stereotyyppisiin klisheisiin, triviaaliin hyötylaskelmointiin ja banaaliin toistoon

'Talent hits a target no one else can hit; Genius hits a target no one else can see'/'Lahjakas ajattelee nopeammin ja oikeammin kuin muut; nero sitä vastoin näkee toisen maailman kuin kaikki muut' [Schopenhauer]

[Kielimafian muokkauksia ja lisäyksiä - viimeksi klo: 22.20]

1
Vaikka se, mitä nero on, oivaltaa ja tekee, voidaan sovituin [sic] kriteerein/indikaattorein kääntää/tulkita älykkyyosamääräksi, ÄÖ ei silti koskaan ole käännettävissä suoraan neroudeksi vaan se pysyy pelkkinä numeroina, jotka eivät kerro neroudesta muuta kuin tyhjän numeraalisen faktan, josta voidaan päätellä käytännöllisiin sisältöihin vain em. sovituin kriteerein, joiden validiteettia [joka perustaa kehämäisesti itse itsensä lausumattoman auktoriteetin nojalla] on kuitenkin jo tieteen [puhumattakaan fenomenologian] nimissä syytä epäillä jatkuvasti, koska nuo kriteerit pitävät aina sisällään sekä lausumattomia premissejä että semanttisesti epämääräisiä käsitteitä [begging the question] - ja siten väistämättä subjektiivisia arvostereotypioita [selkokielellä: proto-rasistisia ennakkoluuloja].

2
Schopenhauerille nero oli iso lapsi, jolle maailma näyttäytyi outona näytelmänä. Nerolle oli elimellistä nähdä suoraan ideoiden maailmaan – kaukaisuuteen, jonne muiden silmät eivät kanna.

Vaikka nero edustikin ihmisyyden hämärässä tuikuttavaa majakkaa, olivat hänen hengentuotteensa perimmältään hyödyttömiä - jo senkin vuoksi, etteivät ne pyrkineet muuhun kuin tekijänsä kokemaan ja luomaan ainutlaatuiseen totuuteen.

'Hyödyllisten ihmisten vertaaminen nerokkaisiin on kuin rakennuskivien vertaamista timantteihin', näpäytti Schopenhauer etenkin tieteen nimeen vannovia utilitaristi-pragmatisteja.

'Hyödyllisillä ihmisillä' filosofi tarkoitti asiallisia ja järkeviä keskinkertaisuuksia, jotka luulevat olevansa suuriakin fiksuja hallitessaan kirjahyllyllisen empiirisiä faktoja sekä kolme argumentaation perusmallia.

3
Sitaatteja Oscar Wildelta

I have nothing to declare except my genius - [Oscar Wilde's response to an American customs official]

Genius is born, not paid.

Genius is an infinite capacity for giving pains.

Genius learns from nature, its own nature. Talent learns from art.

I put all my genius into my life; I put only my talent into my works.

The public is wonderfully tolerant. It forgives everything except genius
....
Always forgive your enemies - nothing annoys them so much.
*
http://www.hs.fi/juttusarja/hakkinen/artikkeli/Keskikasti/1135263883097
http://fi.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schopenhauer
http://fi.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde
http://en.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde
http://en.wikipedia.org/wiki/Genius
http://actuspurunen.blogspot.com/2011/01/begging-question-ja-circular-reasoning.html
http://www.theabsolute.net/minefield/genqtpg.html
http://wittgensteinforum.wordpress.com/category/people/
http://www.hannahbdesign.com/blog/tag/oscar-wilde-week/
http://lkthayer.wordpress.com/tag/oscar-wilde/

1 comment:

flop said...

everybody can vote in direct democracy, everybody can feel