February 22, 2011

Adele's Heartbroken Soul

Someone Like You

[K-mafia editoi - viimeksi 23.2]

1
En ole koskaan pitänyt tämän tyyppisestä musiikista. Kyseinen genre on ollut minulle pelkkää ällöttävän imelää siirappia. Enimmäkseen vihaan ihmissuhdelauluja [etenkin kotimaista teollisuustuotantoa] niiden banaalin ja klisheemäisen naiviuden vuoksi [en siksi, että ne saattavat muistuttaa minua nykyisestä (sekä itse valitusta että väistämättömästä) yksinäisyydestäni, kuten joku liika viisas kyökki-psykologi ehkä veistelisi].

Mutta joskus se vain tapahtuu - tosin kerta toisensa jälkeen - ei usein mutta varmasti - - se sama, joka tapahtui minulle viimeksi Amy Winehousen kohdalla.

Pidän huumeitten/päihteitten kaappaamaa Amya edelleenkin ainutlaatuisimpana tapahtumana populaarimusiikissa 2000-luvun alussa, mutta Adele näyttää tekevän - ainakin tällä esityksellään - meikäläiseen lähes yhtä järisyttävän vaikutuksen kuin Amy biisillään 'You Know I'm No Good' tai 'Will You Still Love Me Tomorrow' [vain pari mainitakseni].

Adelea onkin joskus kutsuttu uudeksi Amy Winehouse'ksi, joskin [osuvasti] Adelen omien sanojen mukaan Amy on enemmän hardcorea, kun taas hänen omaa musiikkityyliään voi kutsua 'heartbroken soul'iksi'.

Häkellyttävintä Adelen [jonka biisit eivät esim. tätä lukuunottamatta yllä aivan Amyn tasolle] esityksessä on hänen äänenkäyttönsä emotionaalinen vakuuttavuus - sen vahva, kestävä ja puhdas mutta samalla sensuaalinen ja uskottavan persoonallinen voima. Adele todella osaa laulaa - ihan oikeasti, mikä on harvinaista näinä uho-rapin ['luetteloinnin', joskin rappiä löytyy toki hyvääkin], muuten vaan jollottavan puhelaulun [esim. Samuli Putro] ja kapean äänialan aikoina.
*
Kaikista huonoista laulajista ei tule bobdylaneita, neilyoungeja tai mickjaggereita eli hyvin menestyneitä huonoja laulajia, joilla on ollut tarpeeksi lahjakkuutta hyvien biisien tekemiseen ja kyky sisäistää niissä persoonallisesti oma genrensä ja sanottavansa. - Suomalaisella puolella kapeahkon [tai ainakin 'merkillisen' ;\] äänialan omaava singer/songwriter-mestari - ellei suorastaan nero - on tietysti Tuomari Nurmio.

Arvaan, että laulunopettaja/tohtori Aija Puurtinen Hunajaluista varmaankin kritisoi nihkeää ilmaisuani 'kapea ääniala', mutta ei voi mitään: mä synnyin rokkaamaan kuultuani John Fogertya Bayou Countryssa ja Green River'issä 1969 ja sen jälkeen rimani on pysynyt korkealla rock-äänen arvottamisen suhteen, vaikka totta kai myönnän, että etenkin popissa ja rockissa laulu on pikemminkin esittäjän persoonan kylkiäinen kuin jotain itseisarvoista kuten klassisessa musiikissa [pahimmillaan tästä kuitenkin seuraa laulamisen totaali inflaatio ja degeneraatio ääntelyksi].
*
Yksinäinen piano Adelen taustalla korostaa erinomaisesti ja lauluun sopivalla kohtalokkuudella sitä, miten laulajatar hallitsee surullisen kauniin laulunsa, valkyriaanisen äänensä - ja pakahtumaisillaan olevan itsensä. Ei liikaa forcea, ei liikaa imelää hunajaa. Oleellinen eli pettymyksen, kaipuun ja rakkauden tumman kirkkaat sävyt nousevat kohti taivaita kadotakseen etäisyyteen kolme kertaa toistetun pitkän kertosäe-version aikana - [saavutetusta rakkaudesta tulee ajan myötä iloisin suru; menetetetystä rakkaudesta surullisin ilo/rr].

Joskus tuntuu ihan oikeasti siltä, etteivät sanat pysty kuvaamaan vastaanottajan/kuulijan kokemaa [ikäänkuin vastustamattoman taikamaailman sisäänsä kietomaa] - antautuvaa hämmennystä ihmisen yhtäkkiä kohdatessa jotain positiivisella tavalla täysin ylivoimaista, jonka/minkä edessä on vain pakko nousta seisomaan ja kumartaa - - ja olla lopulta aivan hiljaa - nöyränä ja kiitollisena siitä, että joku vielä jossakin pystyy välittömästi ja aidosti omassa artistisessa ilmaisussaan saavuttamaan sellaisen tunteen syvyyden, josta ihmiskunta yhä kiihtyvän kapitalistisen teknokratisoitumisen [tuotteistetun yhdenmukaistamisen] myötä ei ehkä jo hyvikin läheisessä tulevaisuudessa pysty enää edes uneksimaan.

Mutta Adele ei uneksi - hän kokee ja mikä loistavinta hänellä on suuremmoinen lahja ilmasta tuo kokemus äänensä kautta, äänellään ja äänenään.

2
Me emme tiedä, mistä taide alkaa ja mihin se loppuu, mutta mielestäni yksi [niin paradoksaaliselta kuin tämä kuulostaakin] on varmaa: kaikkein suurin taide on samalla kaikkein todellisinta elämää [vähäisempi taide on siten vähemmän todellista elämää].

Näin sanoessani en halua puhua ainoastaan taiteen vaan kokonaisen elämänkatsomuksen puolesta. Haluan korvata tieteelliseen naturalismiin niin erottamattomasti sisältyvän tylsän ja tyhjän maailmankuvan fenomenologisesti [kokemuksellisesti] totuudellisemmalla, sisällökkäämmällä, elävämmällä ja optimistisemmalla suhtautumisella maailmaan ja itse elämiseen.

Todellisin ja totuudellisin ihminen ei ole kaava eikä fysikaalinen entiteetti vaan taideteos - ainutlaatuinen ja ikuinen omassa persoonassaan.

Tietenkin jotkut taideteokset säteilevät voimakkaammin ja pitempään kuin toiset - jotkut jopa ikuisesti. Silti kaikki ihmiset ovat tasavertaisesti osallisia siihen Totuuteen, joka taiteessa ja nimenomaan taideteoksessa Totuuden Tapahtumana aina ilmenee.

[Totuuden ja Tapahtuman analogisesta suhteesta [joka mahdollistaa ei-identtisen eli maailman ymmärtämisen - toisin kuin fysikaaliseen reduktioon ja/tai Absoluuttiin katoava identtinen) puheen ollen: - vertaa, mitä Paavali sanoo Kristuksesta (kosmoksen/maailman valtojen/kuoleman vastustajana ja voittajana, jolloin Kristus on Tapahtuman paradigmaattinen hetki: ikuisuus tunkeutumassa aikaan) ja Heidegger aletheiasta (totuudesta kätkeytymättömyytenä Tapahtumassa). - Ks. myös, mitä Badiou, Zizek, Agamben, Milbank ja D. B. Hart Paavalia ja Heideggeria seuraten lisäävät tähän aiheeseen].

3
Artistry

She has described her musical style as "heartbroken soul."Adele agrees with critics that have suggested that her vocals are more developed and intriguing than her songwriting.She also received praises from Paul Rees, editor of Q magazine, who said it was "refreshing to hear something different" after a thousand years of "identikit bands who want to sound like The Libertines." Her music was described by the Richmond Times-Dispatch music critic as "a perfect backdrop to a lazy afternoon in the coffee shop."

Adele's success occurred simultaneously with several other British female soul singers. The British press has dubbed her a new Amy Winehouse.Adele has also been linked to a third British Musical Invasion of the US. Adele commented that while this phenomenon was unexpected she was "proud to be a part of it. I'm very pleased to be riding the wave." In December she said that Duffy was The Sound of 2008 and called the comparisons with other females lazy noting "we're a gender, not a genre".Adele, comparing herself to Amy Winehouse and Duffy, said "I think Amy is hardcore," "I think Duffy is really soft – she's got the pin-up look going on. She's a proper lady. I think I'm really contemporary. And I'm just really mouthy!" By the beginning of 2009 listeners and critics started to describe Adele as unique. AllMusic wrote that "Adele is simply too magical to compare her to anyone." Venus Zine recognized Adele on its 25 under 25 list of women for her “distinctive, unusual voice” that “blends the bubbly clarity of pop with the sophisticated phrasings of jazz and blues [WIKI].

4
http://www.youtube.com/watch?v=qemWRToNYJY
The BRIT Awards 2011 - Adele sings Someone Like You

5
Pari satunnaista kommentaattoria kiteyttää tämän esityksen ja kappaleen kaksi ehkä olennaisinta seikkaa - laulajan äänen ja sanoituksen satuttavuuden.

See theres someone who can actually sing these days.
...
I have was passing through divorce and didnt think about relationships because I just could not and in this very hard time for me I met a man whom I didnt appreciate at all that time. After his few attempts I just lost him and only now I understand that I love him with all my heart but it is too late and it hurts so much that I can not turn back the time, it hurts so much...

6
Adele – Someone Like You

I heard, that your settled down.
That you, found a girl and your married now.
I heard that your dreams came true.
Guess she gave you things, I didn’t give to you.

Old friend, why are you so shy?
It ain’t like you to hold back or hide from the lie.
I hate to turn up out of the blue uninvited.
But I couldn’t stay away, I couldn’t fight it.
I’d hoped you’d see my face & that you’d be reminded,
That for me, it isn’t over.

Nevermind, I’ll find someone like you.
I wish nothing but the best, for you too.
Don’t forget me, I beg, I remember you said:-
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead”
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead, yeah.

You’d know, how the time flies.
Only yesterday, was the time of our lives.
We were born and raised in a summery haze.
Bound by the surprise of our glory days.

I hate to turn up out of the blue uninvited,
But I couldn’t stay away, I couldn’t fight it.
I’d hoped you’d see my face & that you’d be reminded,
That for me, it isn’t over yet.

Nevermind, I’ll find someone like you.
I wish nothing but the best for you too.
Don’t forget me, I beg, I remember you said:-
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead”, yay.

Nothing compares, no worries or cares.
Regret’s and mistakes they’re memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?

Nevermind, I’ll find someone like you.
I wish nothing but the best for you too.
Don’t forget me, I beg, I remembered you said:-
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead”

Nevermind, I’ll find someone like you.
I wish nothing but the best for you too.
Don’t forget me, I beg, I remembered you said:-
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead”
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead, yay yeh yeah
*
http://en.wikipedia.org/wiki/Adele_(singer)
http://www.google.fi/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4PCTA_enFI299FI299&q=adele+
http://en.wikipedia.org/wiki/Amy_Winehouse
http://www.hardcandymusic.com/2011/02/adele-exclusive-lyrics-from-21-signed-booklet-giveaway.html
http://www.google.fi/search?sourceid=navclient&aq=1&oq=analogia&ie=UTF-8&rlz=1T4PCTA_enFI299FI299&q=analogia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aletheia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkyria

2 comments:

ninni said...

linkedin http://wrongarithmetic.wordpress.com/2011/02/02/alain-badiou-on-tunisia-riots-revolution/

Anonymous said...

Minäkin pidän Adelesta, mutta en ehkä muista biiseistä kuin tuosta Rolling in Deepistä. Minusta Adele näyttää tuossa videossa joltakin 60-luvun nuorelta amerikan esikaupunkien kotirouvalta, siitä plussaa, draamaaaa...