November 3, 2009

Ollako vai eikö olla? Teoreettisen fysiikan kuuluisin ajatuskoe

Kuvassa Schrödingerin kissa - ilmeisesti elävänä.
*
http://www.google.fi/search?sourceid=navclient&aq=0h&oq=sch&ie=UTF-8&rlz=1T4PCTA_enFI299FI299&q=schr%c3%b6dingerin+kissa
EPR-paradoksi
Nostetaan Schrödingerin kissa pöydälle
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fysiikka

16 comments:

Tapsa P said...

Kvanttifysiikan pioneerit olivat kovia poikia filosoimaan. Eikä ihmekään, sillä heidän teoriansa kertoo, ettei mitään ole olemassa ennen kuin se on havaittu.

Schrödingerin kissan arvoituskin kuuluu samaan kategoriaan.

Nykyfyysikot panivat vielä paremmaksi: he kadottivat maailmankaikkeudesta 96 %.

Homo Garrulus said...

Mjaufff

Homo Garrulus said...

Minä olen. Ole sinäkin.

dudivie said...

Maton alle lakaistuja kätkettyjä muuttujia. this is the truth tube. toisissa maailmankaikkuksissa ydin ja toisissa taas ei. mit' sinä rauno ymmärsit linkista

Homo Garrulus said...

Matto on lähes katossa ja siitä valuu pian alas: niin paljon roskaa on lakaistu

Homo Garrulus said...

Tämä suloinen kisumirri tekee minut iloiseksi ja huolettomaksi; miksi kuva vaikuttaa niin paljon (nuo possut tekivät kipeätä: tunnen itseni varmasti possuksi ja ne muistuttavat minua siitä?)

Rauno Rasanen said...

Koska niin olen sen ajatellutkin vaikuttavan...

Homo Garrulus said...

Ystävällisyyden viikot meneillään? Be nice to your fellow creature?

Homo Garrulus said...

Äänestä söpöin pentu:
http://www.savonsanomat.fi/vapaalla/lemmikit/koirat/katse-kohti-maailmaa/494739

Anonymous said...

Kaikki kissanpennut pitäisi likvidoida. Aikuiset kissat ovat kivoja, ovelia.

Anonymous said...

HG - mitä (vähemmän ja lyhyemmin hän puhuu itsestään, ja enemmin muusta), on söpö.

Sanoo mikis.

Homo Garrulus said...

Arvaa mitä olen aina halunnut: unohtaa että minutkin huomataan mutta kun oli pakko: murhasivat ja piti puolustautua. Oli hirveää.

mikis said...

Meille kaikille on tapahtunut enemmän pahaa mitä (käsikirjoitukseen?) kuuluisi.

Yritetään unohtaa se,
ja puhutaan muusta, muista asioista. (HG, sinä olet saatanan fiksu!)

Homo Garrulus said...

Kiitos Mikis, niin sinäkin. Ja Tapsa P ja Kemppinen on hyvä luetteleoimaan, en voisi mainita ketään joka osaa ulkoa ja kykenee muistamaan niin paljon - mutta onko Kemppinen analyyttinen on siis toinen asia eikö vaan? Nämä näkyy jo lapsena: minä kävin ilolla matikkalinjaa koska siinä pärjäsin mutta historiat ja bilsat ja muut kirjasta muistettavat jäi täysin kakkoselle enkä vaivautunut muistamaan. PIdin varmasti sontana lapsesta asti koska ymmärsin jo silloin isäni kohtalosta ettei tätä maailmaa älykkäät ainakaan johda ja kirjota kirjoiksi: täytyy olla jokin toinen logiikka. Se on ilmesesti sitä, että lähikamppailu ja väärien perheiden liian älykkäiden lasten kohtaloon sorkitaan hyvin aikaisin (halleluja-säestyksellä ja ristit selän takana eli sormet ristissä valheellisen Golgata kulkueen mytötä: voiko olla enää raaempaa yhteiskuntaa?).

Tajusin ja nyt rupean palautumaan sokista, se on ollut sokki huomata miten peli pelataan ja miten vähän oikeaa hyvyyttä on heidän keskuudessaan ja minun hyvyys on oikeasti luonteessa eli en pelaa ja siksi raakuus johon jouduin tuntuu ehkä vielä kamalammalta ja kertoo myös sen, että kirkon ideassa on oikeasti ideaa mutta sen he ovat tyystin jo kauan sitten kadottaneet.

Twisted. Pitää siis olla ominaisuuksiltaan hyvä että voi tajuta hyvyyden - he leikkivät hyvää - eivätkä siksi tajua mikä siinä on juju.

Homo Garrulus said...

RR on tietysti nero. Sanomattakin - ja minä suuresti kiitollinen gaidauksesta, koutsauksesta. Hehe, oootsä koutsi mun kaa?

Homo Garrulus said...

http://www.youtube.com/watch?v=ERl2YK7MwRI