June 30, 2009

Kapitalismi on uskomuspeliä

Kuvan Zizekistä maaliskuisessa Lontoossa on ottanut toimittaja Kimmo Jylhämö (ks. linkit).
*
Olen hiukan myöhässä tämän jutun suhteen, mutta parempi myöhään kuin ylihuomenna. Kyseessä on Voima-lehden numerossa 4/2009 julkaistu Slavoj Zizek-haastattelu, joka on tehty Lontoossa maaliskuussa pidetyn Kommunismikonferenssin yhteydessä.
*
http://www.voima.fi/content/view/full/3078
Slavoj Zizek - kapitalismin terapeutti
Zizek kommentoi ko. haastattelussa, joka siis on tehty edellä mainitun konferenssin tiimoilta, enimmäkseen kapitalismin talouskriisin ratkaisuyrityksiä - ei tällä kertaa juurikaan psykoanalyysia. Esimerkiksi:
.............
”On totta, että usein vain puhumme sen sijaan, että toimisimme – mutta usein me myös toimimme vain välttääksemme puhumisen ja ajattelemisen. Pistämme esimerkiksi 700 miljardia dollaria ongelmaan miettimättä, mistä kaikki alkoi.”

Ja kuitenkin pankkituki saattaa myös toimia. Taloustieteilijä Keynesin mukaan osakemarkkinoita voi kuvata esimerkillä, jossa meidän on valittava sadan naisen joukosta kauneimmat. Emme saa kuitenkaan valita heitä omien arvostustemme perusteella. Myöskään se ei riitä, että arvaamme, mikä on yleinen mielipide, vaan meidän on arvattava, mitä yleinen mielipide pitää yleisenä mielipiteenä. Kapitalismi on uskomuspeliä: kriisin keskelläkin tärkeintä on vain palauttaa luottamus.

”On paradoksaalista, että pankkituki saattaa toimia, vaikka se ei olisikaan taloustieteellisesti perusteltua.”

Toisin kuin usein ajatellaan, myös kapitalistiset markkinat ovat politiikan tulosta.

”Ei ole olemassa neutraaleja markkinoita: joka tilanteessa toimintaa markkinoilla ohjaa poliittiset päätökset.”

”Ja nykyisen kriisin syy on vuoden 2001 IT-kupla. Silloin USA:ssa tehtiin tietoinen päätös helpottaa luotonantoa ja vähentää romahduksen vaikutusta. Samalla haluttiin tehdä kiinteistömarkkinoista uusi voitontekokone, joka antaisi taloudelle vauhtia.”

Silloin yritettiin talouspoliittisilla päätöksillä estää lama. Tosiasiassa laman seurauksia vain siirrettiin. ”Todellinen kysymys ei ole se, pitäisikö valtion puuttua vaan se, millainen valtion väliintulon pitäisi olla.”


No mitä sitten pitäisi tehdä?

”Kun meitä kiristetään esimerkiksi pankkituella, pitää muistaa, että meitä todella kiristetään”, Žižek sanoo. ”Meidän pitää vastustaa populistista houkutusta näyttää vihamme ja samalla ampua itseämme jalkaan. Tämänkaltaisen impotentin näytöksen sijaan meidän pitäisi kontrolloida vihamme ja muuttaa se kylmäpäiseksi ajatteluksi. Meidän pitää ajatella todella radikaalisti ja toisella tavalla. Millaisessa yhteiskunnassa tällainen kiristäminen on mahdollista?”

Žižek muistelee letkautusta Brechtin Kerjäläisoopperasta: ”Mitä on pankin ryöstäminen verrattuna siihen, että perustaa uuden?”

”Mitä on muutaman tuhannen dollarin varastaminen verrattuna siihen, että finanssikeinottelijat riistävät miljoonilta ihmisiltä heidän kotinsa ja säästönsä? Ja sitten finanssikeinottelijat palkitaan valtion tuella.”

Žižek kysyy, kuka päättää tärkeysjärjestyksestä, jos asioita ei voi enää jättää markkinoiden päätettäväksi.

”Juuri tässä kohden kysymys kommunismista on nostettava esille.''

9 comments:

Anonymous said...

Tällaisena ilmoitusluontoisena asiana sanoisin, että Youtubeen uppii TheMariborChan-niminen henkilö Zizekin luentoja, haastatteluja ja muuta videomateriaalia. Hän on myös uppinut tämän mainitsemasi konferenssin Zizek-luennot.
Aiheina ovat muun muassa arkkitehtuuri, Wagner ja Iran. Nämä uusimmat luennot ovat erityisen virkistävää kuultavaa nimenomaan sen takia, että ne ovat uusia eivätkä toista sitä ideologia-teemaa kuten hänen luentonsa jo muutama vuotta tehneet.

Rauno Rasanen said...

anonymous

Vilpitön kiitokseni linkistä.

Mitä tulee tuohon mainitsemaasi Zizekin jo vuosia toistamaan ideologia-teemaan, niin tottahan se on. Mutta eikös asia ole 'perinteisesti' niin, että, jos/kun kokee valaistumisen (tässä tapauksessa 'Marx-Hegel-Lacan-Ilmestys'), niin sitä alkaa julistaa vain sitä yhtä ja samaa.

Tosin Zizekin teemat käsittelevät niin laajaa aihealuetta, että vaikka häneen saattaa joskus väsyä, niin ei hän sentään koskaan ihan tylsäksi muutu. - - Sitäpaitsi hän on aivan oikealla asialla...

Anonymous said...

En ole ollenkaan eri mieltä hänen näkemyksensä kanssa. Olen myös samaa mieltä siitä, että hänen luentojaan jaksaa katsoa vaikka samoja teemoja toistetaankin. Arvostukseni hänen oivaltamiskyvyilleen on vain niin suuri että nälkäisenä odotan uutta. Ja nyt sitä sai.

ninni said...

kysymyshän on ihmiskuvajaisesta. uskotko siihen

Homo Garrulus said...

Ihana parta, sellaisen Schautzerin leuka.

Homo Garrulus said...

Schnautzer, koira nimeltään Schnautzer (kirjoitetaanko se niin, viittix kysyy mafialta)

Homo Garrulus said...

Unto.

Rauno Rasanen said...

HG

'Unto'

No voi vittu! Minä vai Zizek? - - Unto...

Tää on kyllä ollut toistaiseksi tämän känniyön paras!

Kiitos - you fucking plaa plaa plaa...

Homo Garrulus said...

De nada hanibeibi - unto on minun hauvani jos vain saisin niin ottaisin ja rapsuttaisin