April 3, 2013

Valehtelemisen kadonnut taide

'Olen niin älykäs, että joskus en ymmärrä sanaakaan siitä, mitä sanon.' [Oscar Wilde]
.
' [....]
Ainoa ehdottomasti moitteita ansaitsematon valehtelun muoto on valehtelu valehtelun vuoksi, kuten jo olemme osoittaneet, valehtelu taiteessa. Aivan niin kuin ne, jotka eivät rakasta Platonia enemmän kuin totuutta, eivät koskaan kykene astumaan akatemian kynnyksen yli, eivät nekään, jotka eivät rakasta kauneutta enemmän kuin totuutta koskaan tunne taiteen sisintä pyhäkköä.
.
Hidas ja jähmeä brittiläinen äly on hautautuneena erämaan hiekkaan kuin sfinksi Flaubertin ihmeellisessä kertomuksessa, ja mielikuvitus, La Chimere, tanssii sen ympärillä ja hyräilee sille valheellisella, huilumaisella äänellään. Sfinksi ei ehkä kuule sitä nyt, mutta varmasti jonakin päivänä, kun olemme kaikki kuolettavan kyllästyneitä modernin kaunokirjallisuuden arkipäiväisyyteen, se kallistaa sille korvansa saadakseen lainata sen siipiä.
.
Ja kun tuo päivä valkenee tai edellisen auringonlasku punertuu, kuinka iloista kaikki onkaan! Tosiseikkoja pidetään silloin häpeällisinä, totuus valittaa kahleitaan ja romantiikka tulee takaisin ihmeineen. Koko maailma näyttäytyy erilaisena hämmästyneille silmillemme. Behemot ja Leviathan nousevat merestä ja uivat korkeaperäisten kaleerien ympärillä aivan niin kuin ihastuttavissa kartoissa noilta ajoilta, kun maantiedon kirjat vielä olivat lukukelpoisia. Lohikäärmeet vaeltelevat joutomailla ja feenikslintu kohoaa korkealle ilmaan tulisesta pesästään. Laskemme kätemme basiliskin päälle ja näemme jalokiven rupikonnan päässä. Hippogryfi seisoo tallissamme ja rouskuttaa kultaisia kaurojaan ja päidemme yli leijailee Sinilintu ja laulaa kauniista ja mahdottomista asioista, ihanista asioista, joita ei ole ja joita pitäisi olla. Mutta ennen kuin näin tapahtuu, meidän on elvytettävä valehtelemisen kadonnut taide.
[....]'
*
Oscar Wilde: ‘Valehtelun rappio’ kirjassa ‘Naamioiden totuus’.
*

3 comments:

Riku Riemu said...

Nyt sen keksin: "olen niin tyhmä, että ymmärrän kaiken, mitä muut sanovat."

Kaunista minusta oli, kun Maduro sanoi Chavezin hänelle pikkulintuna ilmestyneen. - Obaman tykkilaivat olivat varmaan valmiudessa, mutta eivät ne niin pieneen osu!

Anonymous said...

riemu ei ole sopiva miehen nimi

Riku Riemu said...

Oikea sukunimeni on von Roisenberg, mutta en kehtaa sitä käyttää.