December 29, 2012

Lakia noudattamalla rosvoparoniksi

Helsingin Sanomat
Valentin Flauraud / Reuters
Sosiaalisen median palveluyhtiö Facebook kierrättää tulojaan caymansaarten kautta.
Sosiaalisen median palveluyhtiö Facebook kierrättää tulojaan caymansaarten kautta.

Facebook maksaa vain 0,3 prosenttia veroja Yhdysvaltojen ulkopuolelta saamistaan lähes miljardin euron tuloista. Vuoden 2011 verotietojen mukaan Facebookin Irlannin yhtiö, joka kerää Yhdysvaltojen ulkopuolelta saatavat tulot, maksoi veroja vain vajaat 3,5 miljoonaa euroa, kertoo The Guardian.
Lehden laskemien lukujen mukaan Facebook Irelandin kirjanpidon kautta kulkee 44 prosenttia koko Facebook-yhtiön kahden ja puolen miljardin euron kokonaistuloista.
Yhtiön rakenne on sellainen, että kaikki mainostajat, jotka ostavat mainostilaa mistä tahansa muualta kuin Yhdysvaltojen Facebook-sivuilta, maksavat siitä yhtiön irlantilaiselle konttorille.
Facebook pystyi leikkaamaan veroprosenttiaan käyttämällä kirjanpidollista temppua, jota kutsutaan "kaksoisirlantilaiseksi" (Double Irish). Sen avulla monikansalliset yhtiöt voivat siirtää suuria rahasummia rojaltimaksujen muodossa kansallisille yhtiöilleen.
Facebook Ireland siirsi yli 900 miljoonaa euroa osaksi Caymansaarten yhtiölleen ja osaksi Kaliforniassa sijaitsevalle emoyhtiölleen lisenssi- ja rojaltimaksuina.
Maksujen jälkeen Facebook Ireland ilmoitti verottajalle tehneensä verovuonna 18 miljoonan euron tappiot. Esimerkiksi Britanniaan yhtiö maksoi yhteisöveroja viime vuonna vain 290 000 euroa.
The Guardianin mukaan Facebook ei ole ainoa monikansallinen yritys, joka käyttää samoja keinoja verotuksen kiertämiseen. Listalta löytyy lehden mukaan muun muassa Apple, Google, Amazon ja Starbucks.
Paljastukset ovat aiheuttaneet ärtymystä eri puolilla Eurooppaa. Esimerkiksi Britanniassa on Starbucksia vastaan viritelty boikottia, koska yhtiö ei ole maksanut maahan lainkaan yhteisöveroja viimeiseen kolmeen vuoteen. Nyt Starbucks on luvannut maksaa Britannian verottajalle lähes 10 miljoonaa puntaa seuraavan kahden vuoden aikana.
Facebookin edustaja sanoi yhtiönsä täyttävän kaikki laissa vaaditut ehdot verotuksesta ja kirjanpidosta.
Yhtiön mukaan, että se valitsi Irlannin kansainvälisen konttorinsa pääpaikaksi, koska "sieltä löytyy parhaimmat taidot omaavaa henkilökuntaa pyörittämään monikielistä korkeateknologista toimintaa, joka tukee koko Eurooppaa".
Yhtiön Irlannin konttorissa työskentelee 287 työntekijää, joten työntekijää kohden laskettuna yhtiö teki siellä voittoa 3,7 miljoonaa euroa.
*

No comments: