August 1, 2009

Ajattelun dialektiikasta, historian lopusta ja bloggaamisesta

(Kielimafia tarkisteli ja korjasi - klo: 16.00.)
*
Iines kirjoitti päreessään Tässä olen, ottakaa tai jättäkää, viis siitäkään!:

'puhut [RR] kypsistä keski-iän paremmalla puolella olevista naisista jotenkin halveksivaan sävyyn?'


Sinä sanoit tuon. En minä. Joten pidä hyvänäsi.

*
Kaikille moralisteille muistutukseksi:

'Se joka ajattelee syvällisesti, tietää, että hän on aina väärässä, riippumatta siitä, miten hän menettelee tai miten hän asioita arvostaa.' (Nietzsche)

Ajattelu on dialektista eli sisältää itseensä aina myös vastakohtansa.

Kun otamme huomioon ihmisen kokonaisuutena (käsitteellisen=rationaalisen lisäksi myös hänen psykologiansa=empiirisen - jotka Hegelin objektiivisessa idealismissa lankeavat yksiin) toimimme ajattelussamme aina ja väistämättä dialektisen negaation logiikan periaatteella, joka edes negeeratessaan itsensä (negaation negaatio, sillä ihminen on tietoisuutena jo alunperin negaatio) ei pysähdy (koskaan) vaan etenee yhä negeerauksen kautta ad inf.

Tämä prosessi on loputon. Sen olemuksena on vapaus, joka samalla on myös sen päämääränä. Mitään muuta tavoitetta se ei kuitenkaan pysty asettamaan.

Hegelin ajattelun teleologisuus on näin ollen pikemminkin metodista kuin ontologista. Mutta Hegelin kokonaisvaltaisuudessa, jossa käsitteet ovat todellisuutta ja todellisuus käsitteitä, metodi kuluu erottamattomana osana ontologiaan.

Hegel ehkä hieman säikähti metodis-ontologisen perustansa eli käsiteellisen negeerauksen loputonta dialektista prosessia (joka johtaa äärimmillään skeptisismiin ja nihilismiin) ja halusi panna sille ikäänkuin päätepisteen makrotasolla (historia loppuu täydellisen valtion syntyyn, jossa yksilöiden ja valtion edut yhtenevät), mutta tätä päätelmää voi pitää hätäratkaisuna.

Tietoisuus ('inkarnoitunut' (maailman-) henki) ei lopu mihinkään. Siten ei myöskään historia - ellei sitten ekokatastrofiin, joskaan esimerkiksi ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ei vielä Hegelin aikana - ennen modernin teollistumisen alkua - ollut mikään todellinen uhka (olkoonkin, että puun- sekä hiilenpoltto saastutti ympäristöä huomattavassa määrin).

(Myös Nietzschellä on huomautettavaa historian lopusta - ks. PS.)

Edes ;] Hegel ei kuitenkaan ollut ajattelussaan täydellinen (eli kuvaamansa Absoluutti ;], sillä täydellistä on vain 'keskeneräinen'.

Hegelin luennoilla käynyt ja tämän metodia (yllättävän suuressa määrin) ironisesti ja parodisesti käyttänyt/soveltanut Kierkegaard ymmärsi hyvin tuon keskeneräisyyden fundamentaalisuuden.

Jäljelle jää itsensä negeeraava subjekti, mutta vaikka subjekti negeeratessaan horjuttaa myös oman identiteettinsä perusteita (joita on samalla rakentamassa negeerauksessa!), se ei voi horjuttaa negaation lakia itseään, joka nimenomaan on tietoisuuden mahdollistava dialektinen diskurssi.

Tietoisuus syntyy eronteon (negaatio) kautta, mutta sen paradoksaalisena haaveena olisi 'kuroa' tuo ero umpeen, koska se aiheuttaa tuskaa - niinkuin kaikki 'erot' aina tekevät.
*
Näin ollen ajattelumme väsyneet harharetket johtavat meidät kerta kerran jälkeen takaisin siihen, mistä aloimme. Ja silti olemme päässeet eteenpäin. Aloittaaksemme alusta. Me Sisyfokset.

Voi siis ihmisparkaa. Hän on mission impossible. Myös sitä tarkoittaa tuo Nietzschen aforismi.
*
PS.
Nietzsche parodioi (mitä ilmeisimmin Hegeliä) ironis-moralistiseen sävyyn, että historia loppuu viimeisiin ihmisiin, jotka ovat keksineet onnen.

Tämä merkitsee kaiken suuren taiteen, filosofian ja uskonnon rappeutumista pelkän viihteellisen ja kulutuksellisen mielihyvän tavoittelun - siis pornon, huumeitten, väkivallan sekä välittömässä voitontavoittelun hengessä tehtyjen massaspektaakkelien (esim. tuote nimeltä Madonna) vallatessa kulttuurisen kentän (vrt. Kojeve).

Schillerin sanoin: - kulttuurista tulee pelkkää sivilisaatiota (teknokraattinen nautinto-, tuotanto- ja kulutuskoneisto) ja ihmisestä sivilisoitunut barbaari. Tätäkö on kuuluisa hegeliläinen hengen vapaus?
*
Entä olemmeko me täällä Blogistanissa omine pikku pikku pikku murheinemme sivilisoituneita barbaareja? Emmehän me - kuten Suuri Journalisti ylhäisistä korkeuksistaan käsin halveksuvasti kritisoi - ole lähteitämme ja kohteitamme tarkasti ja laajasti selvittäneitä tai tutkineita kirjoittajia vaan pelkkiä toistemme kanssa nahistelevia pahaisia kakaroita.

Jätän auki tämän kysymyksen. Olen 'intohimoisena' ja pitkäaikaisena anarkisti-bloggarina - eräänlaisena Blogistanin kansalaisena (Blogizen kuten Leevi Lehto sanoi) hieman haluton;] vastamaan siihen jo pelkästään kulttuurikriittisen asenteeni vuoksi.

Ajautuisin nimittäin (as a 'devoted' blogger) kiusallisen outoon positioon suhteessa oman kirjoittamiseni oikeutukseen, mikäli ryhtyisin yleistäen haukkumaan muitten bloggaajien surkeaa tasoa. Mutta ilman muuta kritisoin silloin, mikäli katson siihen olevan aihetta joittenkin yksittäisten bloggaajien suhteen.

14 comments:

dudivie said...

Tietoisuus ('inkarnoitunut' (maailman-) henki) ei lopu mihinkään. Siten ei myöskään historia - ellei sitten ekokatastrofiin, joskaan esimerkiksi ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ei vielä Hegelin aikana - ennen modernin teollistumisen alkua - ollut mikään todellinen uhka (olkoonkin, että puun- sekä hiilenpoltto likasi ja saastutti ympäristöä huomattavassa määrin).

Törmäsin ajattelevaan ihmiseen joka väitti että optimismi on anti intelluktuaalista. Minusta se on suurinta mahdollista intellektualismia, jos myöskin tuottaa positiivisia tuloksia.

se on-miten sen näkee

Anonymous said...

tapaa talonpoika päivässä

http://www.hs.fi/juttusarja/nevanlinna/artikkeli/Et%C3%A4isyyden+versioita/1135248039682

Homo Garrulus said...

Laukkasen pahin ongelma on naiset vailla sydäntä, vailla fantasiaa ja vailla tahtoa nähdä asiat vähän suuremmalla ja laajemmalla perspektiivillä. Laukkasen mieli sai, mieli ei saanut edes sanoa mitä mieltä oli kun jäi näin identiteettisairaan naisen raudanlujan tahdon alle. Identiteettisairas nainen on nainen, jolla seksuaalisuus on vinoutunut kuten lesboillakin taitaa olla ja homoilla. Ovat siis ok pragmaattiseen ja käsillätekemiseen mutta ajattelun osalta ei ole mielestäni ihan ok, että vinossa elävä (joka ei ole poliittisesti eikä moraalisesti väärää mitenkään, saa siis olla homo, lesbo, transu ja mitä vaan mutta ei sellaisella vinolla identiteetillä voi analysoida muiden ihmisten sielunelämää.

Vaikka olisi taitava analysoimaan esimkerkiksi politiikkaa niin vino ei osaa analysoida ihmismieltä sen politiikan takana.

Två skilda saker och allt reduceras inte till världen trots att allt är fallet. Falling down, logic is falling down; lue Heidegger hyvä nainen kuka oletkin joka siirtää nerokkuutta toisten nimiin. Putin taitaa siitä pitää koska Putin tietää missä mennään ja katsoo innostuneena ja ottavat oppia 3.0 maailmaan.

Siinä infrapunainen hiiri on vaihtunut infrapunan näppäimiin ja kuvan kautta siirrettäviin signaaleihin, jotka puolestaan ovat jo sähköimpulsseja eikä enää dataa. Mutta se, joka on konstruoitavissa on myös de-konstruoitavissa ja sitä ei tämä täti tajua kun estää minunlaista.

Vaihdetaan poliittinen johto kokonaan olisi minun ehdotus: vain Vanhanen saa jäädä - muut menköön.

Pörräävät vanhaa eivätkä edes halua kuulla uutta.

Siitä Putte taas pitää. Joku tajuaa aina miksi. Joku tajuaa aina enemmän.

Homo Garrulus said...

Sano Haloselle, että minä olen tätä asiaa pidemmällä mutta kun ei voi edes kirjoittaa missään.

Tähän asti minä olen elännyt lähes paariassa ja joka kerta päästääkseen paariasta ylös minun pitää olla ei yhtä hyvä kuin ihmiset yleensä vaan parempi kuin paras koska nämä olivat jo antaneet tuomionsa. Ja siksi kuten Takkirauta kirjoittaa tuomion pituus rupeaa olemaan moninkertainen verrattuna ns. rikokseen (jota ei edes ole - päinvastoin olen auttanut yleistä ymmärrystä puhumalla muiden rikoksista ja joutunut lopulta itse ns. syytteeseen ja hullujen kirjoihin koska pelko teetti sellaisen kuperkeikan aivoissanne).

Kun on saanut tuomion tietämättömiltä ja idiooteilta mutta he edustavat ns. massaa eli demokraattista kuvitelmaa ei ole enää elämää siinä kulttuurissa.

Hinta on siis kova kun aikoo opettaa eettisyyttä kansalle. Puhua eettisydestä voi jokainen mutta älkää ihmetelkö että sokeus kasvaa. Yksi alue, missä näen että olen sinua paljon, paljon edempänä on sinun lapsellinen uskomus tähän:

Tietoisuus syntyy eronteon (negaatio) kautta, mutta sen paradoksaalisena haaveena olisi 'kuroa' tuo ero umpeen, koska se aiheuttaa tuskaa - niinkuin kaikki 'erot' aina tekevät.
*
Näin ollen ajattelumme väsyneet harharetket johtavat meidät kerta kerran jälkeen takaisin siihen, mistä aloimme. Ja silti olemme päässeet eteenpäin. Aloittaaksemme alusta. Me Sisyfokset


Et ole oikea filosofi jos tuo tyydyttää sinut. Olet vain systeemin filosofi mutta sinun systeemin ulkopuolella on ihmisiä, joille tämä on peanuts. Minä esimerkiksi; mutta minä olen maaton, ei ole maata. Ei ole minne mennä kuten juutalaisilla aikoinaan ja silti heitä nyt torun. Koska elämän meno on sellainen, että se, missä on oikeasti ja osaavasti oikeassa rupeaa olemaan seinäruusu ja pätee sitten lopulta huonoiten. Tämän kerrron vielä koska google on juutalaisten pohjassa.

Itsereflektio on siksi niin hemmetin vaikeaa ja tämä on sitä mistä Wittgenstein tajusi aika paljon. Ja tietysti Heidegger ja nyt saa taas Koskit ja muut samalla aaltopituudella kuin minä uutta bensaa ajattelun liekkeihin. Juuri noin ajattelee Mikael K, hän seuraa minun ajattelua ja minä hänen. On paras toimittaja minkä tunnen ja hänkin on lukenut Zizekiä.

Mutta minä olen edellä. Ei vaan löydy mitään paikkaa eikä kirjoituskonetta johon naputtaa koko logiikka.

Sen verran (ja aika paljon) annan tässä koska olen sitä mieltä, että juutalaisten tulee nyt itsekin tajuta miksi mm GM meni mönkään ja mistä on kyse. Miksi en auta suoraaan johtuu pedagogisesta tuskasta minkä saavat ensin kokea koska sitten ovat taas maailman parhaimpia. Vaatii sen notkauksen.

Mami knows.

Homo Garrulus said...
This comment has been removed by the author.
Homo Garrulus said...

Poistin kun vanha kone monistaa itse itsensä kuten jollain toisellakin tahtoi aina ennen kun aloitin tätä bloggaamista. Oli joku Iineksen ihailijoista silloin.

Nyt laitan RR sinulle tänne copypaste omasta tekstistäni, jonka laitoin Iineksen päreeseen jossa oli jo yli 117 vastausta:

sinulle luettavaksi:

Homo Garrulus sanoi...
Aallonpohjat ovat sellaisia sisäänhengityksiä ja aallonhuiput ulospäinhengityksiä. Mielisairaat ihmiset eivät osaa siirtää ajatustaan kumpaankaan eli ovat rigidejä; aivot ovat jämähtäneet ja se on mielisairautta koska terveet aivot liikkuvat, vaihtavat representaatioita ja ovat ketteriä: se on tervettä hyvä Kalle B. Sairas jämähtää ja uskoo maailman olevan tässä jalkojen alla - ei ole - on myös pään päällä.
PItää siis olla avoin, liikkuva, suuntaa vaihtava, domainia vaihtava ja ajatuksia vaihtava että on nimenomaan terve!

Mutta kun sairaat ja kuolleet ohjaavat tätä meininkiä koska elämän pelastus loi tuollaiselle mahdollisuutta. Jumala itse ylläpitäisi vain terveitä jos saisi olla tilastontekijä ja terve tarkoittaa tässä juuri vitaalista terveyttä joka kombinoituu ketteryyteen ja valveutuneisuuteen eikä tuollaiseen ulkoaopitun paradigmaan mikä pohjaantuu kirkkoon ja skolastiikkaan. Hauki-on-kala Hauki-on-kala jne on sitä mikä teetti nämä geneettisesti sairaat mutta hehän ovat kaikki maanomistajia ja linnanherroja ja siksi tulee juutalaistenkin tajuta, että normalius on nyt laittettu aivan saaraan väärälle ns. nolla-tyypille, joka edustaa sitä Russellin ananas-vertailun pohjaa. Ole siis hiljaa senkin PääKalle Mr Nobody: olisit edes Somebody jos et olisi noin No.

Negatiivinen asenteesi teettää tuon eron mistä Räsänen kirjoittaa. Olet siis aukko koko jätkä ja sellaisen analyysi ei voi olla kuin - peräaukko - ettenkö sanoisi kauniisti. Pitää ensin olla edes ehjä jotta voi analyoida muiden aukkoja.

Mene siis pilleritehtaillesi vaan: syöttävät meille pian rohtoja niin, ettemme enää tiedä mitä on olla pystyssä ja mikä maatessa, mikä on pohjoinen ja mikä etelä ja kaikki ns. terveyden nimissä. Joku kyllä tästä kaikesta nauraa koko matkan pankkiin sanon minä.

Joku kaukana.

3. elokuuta 2009 12:37Kalle B taisi uskoa, että olin mies ja sen takia kuulosti varmasti tosi dorkalta ?

Homo Garrulus said...

Know thyself

Rauno Rasanen said...

HG kirjoitti:

'Negatiivinen asenteesi teettää tuon eron mistä Räsänen kirjoittaa.'

Väärin päätelty, väärä analogia. Puurot ja vellit ovat menneet taas sekaisin teikäläisellä.

Negatiivisuus Hegelillä ei ole mikään psykologinen taipumus tai retorinen asenne vaan tietoisuuden/ajattelun metodis-ontologinen edellytys/ehto/lainalaisuus.

Negeeraus on tietoisuuden käsitteellistä eroa/erontekoa suhteessa havaittuun/objektiin.

Kieltäminen (tietoisuus) merkitsee erontekona objektin rajaamista tiettyihin puitteisiin, jotka ikäänkuin 'tuhoavat' objektin autenttisuuden (sen olemisen) ihmisen (tietoisuuden) omia tarkoituksia varten.

Mutta samalla kun kielletään, sisältyy kieltoon tietyssä mielessä väistämättä myös se, mikä kielletään.

Muussa tapauksessa mitään dialektista kieltoa ei ole tapahtunut, koska silloin kielto ei koskettaisi kiellettävää itsessään kuin täysin formaalisesti (matemaattisesti).

(Matematiikka on kuolleitten symbolien abstraktia liikettä - eräänlaista 'tietokonemuumioitten' välistä shakkipeliä.)

Hegelin hengenfenomenologinen, negeeraava tietoisuus siis 'haltuunottaa' kohteensa itseensä=kieltoonsa sisällyttävän kumoamisen=eronteon=kiellon aktissa.

Homo Garrulus said...

Rauno sanoi:
'Negatiivinen asenteesi teettää tuon eron mistä Räsänen kirjoittaa.'

Väärin päätelty, väärä analogia. Puurot ja vellit ovat menneet taas sekaisin teikäläisellä.

Negatiivisuus Hegelillä ei ole mikään psykologinen taipumus tai retorinen asenne vaan tietoisuuden/ajattelun metodis-ontologinen edellytys/ehto/lainalaisuus.

--

No nyt sinä käsitit väärin, kyllä minä tuon tajuan tai sitä en tarkoittanut kun sanoin Herra Nobodylle, että on reikä. Hyppäsin suoraan viitteseen eli sinun tekstiin mainitsemalla sen, että sinä olet täällä sinun sivustolla juuri problematisoinut tuota kuilua ja negaation lähtötilannetta ja miten ihminen sitten päätyy siihen mistä alkoikin (Pandoran lippaan juttu oikeastaan).

Nämä twitter-jutskat eivät ole niin hyviä enää kun halutaan olla sataprosenttisia koska se ei toimi näin lyhyesti mutta signaalien antamisena ja nenän suunnan vaihtona se toimii. Näe ero.

Rauno Rasanen said...

HG kirjoitti:

'No nyt sinä käsitit väärin, kyllä minä tuon tajuan tai sitä en tarkoittanut kun sanoin Herra Nobodylle, että on reikä.'

OK. Uskotaan. - - Ymmärsin kyllä, miten ja jopa missä merkityksessä käsitettä 'ero' käytit, mutta en kerta kaikkiaan pysy mukana assosiaatioketjujesi fragmentaaris-autistis-psykoottis-neologistis-paranoidisissa sfääreissä.

Olet vielä mielettömämpi kuin James Joyce - jolla ei ole mitään sanottavaa, mutta joka yhä vain puhuu ja puhuu - kuin kone, jota ei saada sammumaan.

*
Ja twittuun kaikki alkeelliseen signaaliviestintään regressoituneet twitterit! Ei kiinnosta yleinen muoti-idiotia (oma 'idiot(m)ia' sen sijaan on toinen juttu).

Homo Garrulus said...

Twittu kanssasi senkin kone: minä olen reikä ja tiedän mistä puhun. Se, ettei se matchaa sinun ajatustenjuoksuun on vain normaali pedagoginen haaste: miten opettaja pääsee toisen ajatusmaailmaan ei muuttaakseen sitä vaan puhutellakseen edes.

En ole päässyt luoksesi vielä RäsäVaggio. Olet kuolemanhetki minulle: the moment of death. Et siis kuolema vaan hetki kun kuolee (alimmainen taulu).
Esirippu on vain puolellatangolla jos katsot.

Minä olen hetkessä sinun - in the moment. Hetki on yhtä pitkä kuin ikuisuus sanoi nuori rakastuessaan mutta hammaslääkäriltä peruuttaa mieluiten ulos.

Siellä hetki on saatanallinen koska juuri on kipeä. Radiosta tuli, että ääni eli äänis eli jänis eli yanis on sama kuin kulku. Jänis on meillä myös pelon symboli; jänistellä. Kun pitää kulkea voi tulla ääni tai jänis pöksyyn. Siihen auttaa käynti hammaslääkärillä senkin maalari.

Rauno Rasanen said...

Auttakaa minua jumalat. Muutoin hän tulee ja puhuu minut suunniltaan - ehkä jopa hulluksi! (Holmspearebacka).

Kalle B said...

Mitä vittua hän puhuu?!

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Hegel uskoi maailman ja ideoiden täydellistymiseen.

Eli rakkaus toteuttaa itse itsensä ja varsinkin rakkauden puutten takia.

Kaipaus on todiste täydellisyydestä Hegelin prosessi-absoluutissa.

Kaaoksen kiihko järjestyksen siunauksesta.

Jo Liike on merkityksen vankka todiste. Olemassaolo täydellistymisen todiste, henki aineen edellytyksenä.

Rakkauden puute on todiste rakkaudesta, maailman helvetillisyys ideoiden ja ihmisyyden puhdistumisesta kohti taivaallista kulttuurin puhdistumista lopulliseksi hyperkulttuuriksi.

Kulttuurien lainalainen, säännöllinen tuhontanssi sepän alasimella puhdistavaa iskua aina vain odottaen. Julmuus on hegeliläisyyttä vain armolta pakenemista ja sen tarpeen ehdottomin todistus.

Kulttuurin kehitys ja teesi-antiteesi-huojunta kohti Hegelin profetallisen ehdotonta ja väistämätöntä täydellistymistä.

Entropia.
Purgatorum.

Tyhjyyden raivo Hegeliläisenä Zen-pakopisteenä.

Suljettu systeemi äärettömän ja epätodennäköisyyden väistämättömänä voittajana, sen lapsena. Synteesi.

Sinä.