January 10, 2007

Monty Python ja filosofien jalkapallokisat

Epäilemättä tämä on yksi Monty Pythonin parhaimmista "sketseistä".
(Viimeisimmät editoinnit 14.1, klo: 08.30; -mm. linkki vaihdettu hiukan parempilaatuiseen ja 13 sekuntia pitempään.)

*
Monty Python - International Philosophy
03:57
The Philosophers' Football Match

Täytyy myöntää, että ottelun molemmista maista - sekä Saksasta että Kreikasta - on koossa huippujoukkue. Tosin selostajakin ihmettelee sitä, että Saksan avauskokoonpanosta löytyy keskikentältä Frans Beckenbauer ja Kreikan joukkueesta Arkhimedes.
Mutta onhan Kreikalla myös Sofokles - ei varsinaisesti filosofi hänkään. Ja jos tarkkoja ollaan Wittgenstein ei ollut saksalainen vaan itävaltalainen.

Saksan valmentaja on Martti Luther. Hän vaihtaa pelin lopussa Wittgensteinin Marxiin!

Nietzsche saa tietenkin? varoituksen, joka on hänelle jo kolmas neljässä peräkkäisessä ottelussa. Mutta jos menee syyttämään tuomaria siitä, ettei tällä ole vapaata tahtoa (näinhän Nietzsche tahdosta ylipäätään ajatteli), on selvää, että keltainen kortti kohoaa; - hyvä ettei punainen, koska päätuomarina on nimenomaan Kungfutse.

Linjamiehinä/tuomarin avustajina toimivat Pyhä Augustinus ja Tuomas Akvinolainen.

Kreikka voittaa. Pelin viimeisellä minuutilla Arkhimedes saa ensin idean - heureka!, ja mallikkaan syöttöpelin jälkeen Sokrates tekee maalin.
Eivät auta Hegelin ja Kantin filosofiset protestoinnit - esim. että maali oli pelkästään ontologisen mielikuvituksen tuotetta (Kant).
Marx näyttää kuitenkin olevan perillä pelin "todellisista" säännöistä väittäessään, että kyseessä oli paitsio.

"The Germans are disputing it. Hegel is arguing that the reality is merely an a priori adjunct of non-naturalistic ethics, Kant via the categorical imperative is holding that ontologically it exists only in the imagination, and Marx is claiming it was offside." (Videokommentti)

Seuraavaksi rationalistiset kreikkalaiset kohtaavat Englannin ja etenkin sen kuuluisan, empiirikkojen hyökkäysketjun - Bertrand-(tarkoittanee Russellia)-Locke-Hobbes.

*
Videokommenteista koottua:

It looks like the greeks scored in their own goal. They were always on the left side, notice that Archimedes and other greeks were on the left side when they went for the ball and then they turned around and attacked the LEFT goal. THAT's what Marx and Schopenhauer should have argued about :)
....
Karl Marx was right it was offside.
...
Do the Greeks now meet the British empiricists?
...
Ah come off it. I'm american and it was incredibly easy to understand.

*
Kiitos sinille videolinkistä.

5 comments:

dudivie said...

en mina Sinua kyllaa teologisessa tiedekunnassakaan nahnyt tai ..uskontotieteen laitoksella?

Rauno Rasanen said...

dudivie

Minä olen näkymätön mies - etten sanoisi "The Invisible Phallus".

Homo Garrulus said...

Se oli kyllä minun linkki ensin mutta minun sivullani käydään, rosvotaan ja sitä ei edes tarvitse minnekään sanoa. Olen siis alemmalla kastilla kun kastittomat Intiassa: siksi, että ne, joihin sinä luotat (luotit) manipuloivat sinut aivan täysin. Reduktionistit eivät ymmärrä mikä on kielellinen osaaminen ja sen takia heitä väännetään ensitöikseen; ja sitä tapahtuu myös tänä päivänä.

Tämä on asia mistä pitäisi ottaa paremmin selvää, myös niin, että menee perille; se että on juridinen yksilö ei vielä tarkoita, etteikö olisi manipuloitavissa. Herran pieksut; jos ei oma maa saa manipuloida suoraan niin miten muut sitten saavat; sen he tekevät mutta kautta rantain.

Homo Garrulus said...

Joku sanoi minulle, että fyysikko, jonka tekstit ovat FYSIIKAN kannalta oikeita on kuulemma reduktionisti. Mutta - nyt menevät näissäkin asioissa ilmeisesti kaikki sekaisin.
Puurot ja vellit jälleen.
Ohho, ikinä ei saa levätä.

Anonymous said...

marx on taas ajankohtainen
näin se malima kehhittyy