February 22, 2014

Punavihreän liberalismin hölmöilyt osa x

HYVÄNTAHTOISET HÖLMÖT
 
HS.fi 22.2.2014 8:43
 
Arno Kotro
Heille pitää antaa anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät.
Tarkoitan niitä uskonnottomia punavihreitä, jotka haluavat luopua elämänkatsomustiedon ja eri uskontojen opetuksesta ja korvata ne yhdellä yhteisellä oppiaineella, jossa esiteltäisiin eri uskontoja.
Kouluihin saatiin viimein 1980-luvulla kovan väännön jälkeen uskonnoista riippumaton katsomusaine, elämänkatsomustieto.
Se oli loistojuttu, koska elämänkatsomustiedossa pähkäillään kysymyksiä, jotka ovat nuorille kaikkein tärkeimpiä: mihin elämänhallinta perustuu, mikä tekee minusta sen mikä olen, millaiseen tietoon voi luottaa, mitä on seksuaalinen tasa-arvo, millaiset aatteet ja arvot ovat nyt nousussa, miten Facebook vaikuttaa maailmankuvaamme. . .
Nyt sitten juuri uskonnottomien tavoitteena on teurastaa tuo mainio oppiaine ja käytännössä vääntää sisällöt taas uskonnollisiksi. Melkoista takapakkia siis.
Kun ottaa huomioon opettajien virkarakenteen ja kirkon vallan, on selvää, että yhteisestä katsomusaineesta tulisi uskontolähtöinen. Se olisi pöhköä, koska uskonnot näyttelevät katsomuskysymyksissä vain vähäistä osaa rivisuomalaiselle.
Mikä ihme siinä on, että maailmankatsomuksellisia teemoja lähestytään niin kahvipöytäkeskusteluissa kuin virallisissa arvokyselyissä enimmäkseen uskonnottomasti, mutta kun mennään koulun ovesta sisään, ruvetaan puhumaan uskonnoista?
Jos tunnilla pohditaan vaikka sitä, mikä on ihminen, lähestymistapoja löytyy paljon: Mitä meille opettaa ihmisestä biologia, historia, filosofia ja psykologia? Entä millaisia ihmiskuvia tarjoavat elokuvat, rocklyriikka, mainokset, uutiset?
Mukaan tarvitaan tietysti myös uskonnolliset näkökulmat, mutta ne eivät ole koko juttu. Ne ovat vain pieni osa.
Myönnetään. Nykysysteemi on ajautumassa umpikujaan, koska omaa opetusta vaativia uskonnollisia ryhmiä on niin paljon.
Ja olipa järjestely mikä tahansa, on tärkeää, että opiskelijat saavat riittävät perustiedot suurista uskonnoista.
Jospa säilyttäisimme uskonnon ja elämänkatsomustiedon omina oppiaineina, mutta yhdistäisimme eri uskontojen opetuksen yhteiseksi uskontotiedoksi, ja kaikkien pitäisi opiskella kumpaakin?
.
Arno Kotro hs.ihmiset@hs.fi
Kirjoittaja on lukion opettaja
.

*
http://www.hs.fi/ihmiset/Hyv%C3%A4ntahtoiset+h%C3%B6lm%C3%B6t/a1392969013262?ref=hs-hitaat-e-1
http://fi.wikipedia.org/wiki/Arno_Kotro

No comments: