March 24, 2013

Suomen valtion yhteisöveroa laskettiin roimasti, mutta veroparatiiseissa 'yrittäminen' on edelleen moninkertaisesti edullisempaa ja tuottavampaa. Aarresaarilleko siis päätyy lopulta suurin osa veroalen mahdollistamista yritysvoitoista?

MAAILMAN VAROISTA PUOLET ON VEROPARATIISEISSA

Veroparatiisiin voi perustaa yhtiön päivässä. Maailman varallisuudesta jopa puolet on veroparatiiseissa. Suuryritysten ja rikkaiden yksityishenkilöiden verokapina koskettaa meitä kaikkia.
*
 
http://www.hs.fi/talous/Maailman+varoista+puolet+veroparatiiseissa/a1364011368925

3 comments:

Valto Ensio said...

Ja miten siellä jutussa sisemmällä lukikaan, että Suomen valtiota pyöritettäisiin aarresaarille keinotelluilla miljardeilla moniaita vuosia...

Miksi tästä ei nouse aivan yhtä suurta kohua kuin jonkun maailmanmitassa yhdentekevän ministerin muutaman kympin (veroja) arvoisista oviremonteista?

Miksi kukaan ei ilmaannu anteeksi pyytelemään ja eroamaan "virastaan"?

No, näitä summia ei käsitä iltalehtien lööppitoimittajat eivätkä ihmiset, jotka mokomia lehtiä ostavat. Eikä yhdenkään tällaisen himmeän hemulin pärstää telineisiin saa roikkumaan eikä Suomi24:n kommenttilootiin räittäviksi.

Rauno Rasanen said...

'Miksi tästä ei nouse aivan yhtä suurta kohua kuin jonkun maailmanmitassa yhdentekevän ministerin muutaman kympin (veroja) arvoisista oviremonteista? - - Miksi kukaan ei ilmaannu anteeksi pyytelemään ja eroamaan "virastaan"?'

Ehkä 'oikeaa syyllistä' on tässä tapauksessa aivan liian hankala identifioida. On aina helpompi syyttää yhtä ihmistä kuin tiettyä ihmisryhmää, joka pitää veto-oikeudellaan voimassa tietyt lait, jotka mahdollistavat aarresaarien olemassaolon. Perustuslakeja ei muuteta kuin 5/6 enemmistöllä jos sittenkään. Mutta jos meillä ei ole tarpeeksi tiukkoja lakeja, joiden noudattamista on myös mahdollista tehokkaasti valvoa, ei meillä ole mitään mahdollisuuksia muuttaa tilannetta.

Mediasta ei tässä ole suurtakaan hyötyä, koska sen omistaa suuryhtiöiden oligarkia, joka sensuroi, eufemisoi ja siirtää huomion rakenteellisista epäoikeudenmukaisuuksista yksittäisiin tapauksiin. Medialle suosio eli eri tavoin mitatut myyntiluvut on rahaa eikä suosio siis tarkoita tässä samaa kuin oikeudenmukaisuus ja kohtuus tai edes rehellisyys, koska rehellisyys [suuri ‘paljastus’[ väärään tai manipuloituun asiayhteyteen sijoitettuna voi olla juridisesti ja yhteiskunnallisesti mitä suurin vääryys.

Valitettavasti ihmiset laumaeläiminä ovat lopulta niin saamarin typerästi sisäryhmähakuisia, etteivät he tajua, kuka heitä tässä lopulta kusettaa. On niin helppoa uhrata yksi ulkotyhmän ihminen kerrallaan tai valita ]’ulkoistaa’] omasta porukasta sellainen uhri. Heitä kyllä riittää syyllisyydentuntojemme ja/eli kostonhimomme tyydyttämiseksi. Mutta auta armias, jos sanotaan, että minkä helvetin takia te sitten äänestätte valtaan sellaisia puolueita, joiden ketkuimmat poliitikot ylläpitävät tätä aarresaarijärjestelmää? Miksi kritisoitte, jos samalla kuitenkin annatte päätösvallan pääoman uskollisille lakeijoille? Heitä kyllä löytyy joka puolueesta nykyään. Myös Vasemmistoliitosta, jossa on vasemmistoa enää pelkässä nimessä [Vasenryhmä on asia erikseen].

Perussuomalaiset tosin pitävät aarresaariasiastakin kovaa ääntä, mutta heidän yhteiskunnallisiin arvoihinsa minä en ole vieläkään oppinut uskomaan. Nurkkapatrioottinen konservatismi, karvahattu-nationalismi ja partikularistinen sisäryhmämoraali, jota kutsutaan ilman ristiriidan tajun häivääkään objektiivisten arvojen etiikaksi ei vakuuta. Päinvastoin vieraannuttaa. Minusta ei olisi tullut natsia eikä minusta tule myöskään putinistia tai amerikkalaista republikaani-f/rasistia. Mieluummin olen vaikka Lenny Bruce. Fuck you!

Luultavasti on niin, että me emme kerta kaikkiaan pysty kitkemään tätä kateuden, ahneuden, huijaamisen sekä syyllistämisen ja loputtomasti vain yhtä ihmiskohdetta kerrallaan etsivän kostonhimon syöpää ihmiskunnan ruumiista - omasta ja toistemme ruumiista. Olemmeko siis tuomittuja eräänlaiseen uhraamisen kulttuuriin, jota edes kristinusko ei kyennyt lopettamaan, vaikka itse Jumala uhrasi itsensä meidän puolestamme, lunastaakseen ja sovittaakseen syntimme? Taisi käydä niin, että kun kristinusko ilman muuta [ainakin ennen muuttumistaan valtiouskonnoksi] omaksui antiikin polyteistiseen arvoetiikkaan ja monoteistiseen lakietiikkaan verrattuna ‘pehmeämmän’ ja laajempia ihmisryhmiä ‘sallivamman’ yhteisöllisen asenteen, siitä tuli myös uudenlaisten paheiden inkubaatioalusta.
*
Uhraamisesta, uskonnosta ja yhteiskuntarauhasta puheen ollen, kannattaa tutustua Rene Girardin ajatteluun. Suomeksi on julkaistu vain Väkivalta ja pyhä, mutta netistä löytyy kohtuullisen hyviä referaatteja.

Valto Ensio said...

Minun sulkakynäni ei samaan selityskykyyn yllä kuin sulla siksi kyselen. Tajunta kyllä ymmärtää puolet jos toisetkin näistä asioista, mutta hyvä nähdä ne myös perusteltuna kirjoituksena.

Tunnen yhden kaverin, jolla on millä mällätä (siis rahaa) ja kas kummaa, kuinka mielellään hän näiden veroparatiisisaarien lähivesillä huvikalastamassa käykään (siis tätä kiinni/punnitus/valokuvaus ja irti-hulluutta). Ei ole ollut puhetta sijoitusjutuista (kuilu on liian leveä sellaisille keskusteluille), etten tietenkään voi sanoa, että hänellä "aarteita" saarien hiekkaan olisi kaivettuina, mutta kai se aika varmaa lie. Mukava kaveri kuin enkeli taivaan kun säästä ja muikkukukoista huastellaan, mutta rahaan päin kun sanan verran siirrytään, muuttuu ilmapiiri kuin pohjoisesta alkaisi äkkiä tuulemaan.

Säästin tuon Hesarin jutun ja ajattelin laittaa sen kuvituskuva-apinan kahvipöydänreunalle irvistelemään seuraavan kerran kun hän kylään kuskautuu. Mutta eiväthän nämä kaverit kuitenkaan sellaisesta hämäänny...