March 6, 2013

Entten tentten teelika mentten, hissun kissun vaapula vissun, eelin keelin klot, viipula vaapula vot, Eskon saun, piun paun, nyt mä lähden/sä lähdet tästä pelistä pois.


Markku Ulander Lehtikuva
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja kansliapäällikkö Kari Välimäki esiintyivät rinta rinnan vanhuspalvelulain uudistamista koskeneessa tiedotustilaisuudessa huhtikuussa 2012. Kuukautta myöhemmin Välimäki ilmoitti eroavansa.
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja kansliapäällikkö Kari Välimäki esiintyivät rinta rinnan vanhuspalvelulain uudistamista koskeneessa tiedotustilaisuudessa huhtikuussa 2012. Kuukautta myöhemmin Välimäki ilmoitti eroavansa.
*
Maria Guzenina-Richardsonin mukaan kansliapäällikkö piti häntä mannekiiniministerinä. Uusi kirja kertoo politiikan naisten kokemuksista.
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) mukaan monessa sosiaali- ja terveysministeriön asiassa on voitu esiintyä rakentavasti vasta kansliapäällikkö Kari Välimäen eron jälkeen.
Ministeri kertoo välirikosta Välimäen kanssa tänään ilmestyvässä Eveliina Talvitien kirjassa Keitäs tyttö kahvia. Talvitie on haastatellut kirjaan lukuisia naispoliitikkoja heidän kokemuksistaan politiikassa.
Guzenina-Richardson kertoo kirjassa monien arvelevan, että Välimäki kuvitteli saavansa ministeriöön "mannekiiniministerin, jonkinlaisen sätkynuken, jota voi ohjailla". Hänen mukaansa Välimäen ajatukset erosivat siitä, mitä Sdp puolueena ja hän itse ministerinä ajoivat.
Välimäki on itsekin demari. Toukokuussa 2012 hän ilmoitti lähtevänsä ministeriöstä ja siirtyvänsä Merimieseläkekassan johtoon. Päätös oli yllätys, koska Välimäellä oli avainrooli sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa.
Guzenina-Richardson tulkitsee kirjassa kansliapäällikön ottaneen hänen toimintansa jonkinlaisena arvovaltataisteluna.
Hallituksen naisministereiden ja heidän johtamiensa virkamiesten yhteistyö nousee esiin toisessakin kirjan kohdassa, jossa liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) kertaa Liikenneviraston pääjohtajan Juhani Tervalan viimesyksyistä erottamista.
Julkisuudessa on esitetty, että Tervalan potkut olivat liikenneministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen manööveri, jossa Kyllönen oli väline.
Kyllösen mukaan Pursiainen yritti pikemminkin estellä.
"Muistan oikein hyvin sen tilanteen, kun sanoin kansliapäällikölle, että nyt on kyllikin mitta tullut täyteen ja kuppi mennyt nurin. Muistan hänen hätääntyneen ilmeensä ja huolensa, että ymmärränkö, miten vaikea case tässä on edessä ja mitä se tarkoittaa", Merja Kyllönen kertoo.
Kyllösen mukaan liikenneministeriö on miehinen toimiala, jossa osaamisen ja tekemisen lisäksi pitää käyttää myös kyynärpäitä. Hän kertoo saaneensa kasvatuksen vahvatahtoiseksi tytöksi ja naiseksi.
"Tässä firmassa ei ministeriä pyöritellä kuin rasvamakkaraa voitaikinassa", Kyllönen sanoo.
Talvitie on haastatellut kirjaansa muun muassa entisiä pääministereitä Anneli Jäätteenmäkeä (kesk) ja Mari Kiviniemeä (kesk) sekä presidentti Tarja Halosta.
Nuoren polven poliitikoista mukana ovat muun muassa Annika Saarikko (kesk) ja Li Andersson (vas).
Lähes kaikki puhuvat naisrooleista, joihin heitä on yritetty tunkea. Yhteistä ovat myös kokemukset valtavasta paheksunnasta, jos yrittää rikkoa roolinsa tai tehdä epäsovinnaisia ratkaisuja.
Moni painottaa verkostoitumisen merkitystä.
"Naiset luottavat liikaa siihen, että asiat ratkaisevat, eivätkä rakenna verkostoa. Miehet hyväksyvät joskus mitä vain, kun he ovat tukemassa kaveriaan", sanoo Eva Biaudet.

Eveliina Talvitie: Keitäs tyttö kahvia. Naisia politiikan portailla. WSOY. 332 s. 21,50 e.
*

No comments: